Zakopane, Lengyelország teteje

5
(1)

A csodálatos színekben pompázó erdő látványa, a hűs, friss hegyi levegő, a csontig hatoló nyugalom, amit csak egy gyönyörű táj adhat. Íme Zakopane, a legmagasabban fekvő lengyel város a Magas-Tátrában, amely a tengerszinttől számítva 838 méteren terül el.

A bájos kisváros régóta közkedvelt úticélpont, igazán a harmincas években indult be a népszerűsége, amikor felkapott lett a síelés. Korabeli bája mit sem változott az évek alatt, a tipikus hegyvidéki faragott, fazsindelyes rönkházak képében idilli díszletet nyújt az ide utazó turistáknak.

zakopane

Akár romantikus kis panziót, akár luxushotelt választ szállás gyanánt, az árak nem fogják visszatartani. Hiába a méltán nagy népszerűsége a turisták körében, mégsem tapasztalható, hogy túlságosan a pénztárcánkba kellene nyúlni, ahogy az lenni szokott általában a felkapott úticélok esetében. A helyiek a híres lengyel-magyar barátsághoz híven szívélyesen fogadnak, az árak elfogadhatók, nem céljuk az utolsó zlotyit is kifacsarni az ártatlan turistákból.

Amit nem érdemes kihagyni:

  • A Gubałówka hegy Zakopanétól északnyugatra található, legmagasabb pontja 1123 méter. A nagyjából 300 méterrel mélyebben elterülő síközpontból sikló jár a csúcsra, ahol nyáron bobpálya, kalandpark várja a kirándulókat, a téli hónapokban pedig sípálya üzemel, amelyen egészen Zakopanéig le lehet csúszni. A síelőket a siklón kívül három húzólift juttatja fel a csúcsra, ahonnan varázslatos panoráma tárul az érdeklődő szemek elé.
  • A Gubałówkáról számos turistaösvény is indul, például Poroninba, Ząbba, és a Kościeliska-völgybe, így a túra szerelmeseinek is kitűnő kikapcsolódást nyújthat.
  • Ha erre jársz, mindenképpen próbáld ki a zakopanei kötél- és siklóvasutakat is. A Kasprowy Wierch-re közlekedő lanovka például Kuznicéből indul, és egészen 1959 méteres magasságig közlekedik. Végállomásától pedig az 1987 méteren lévő hegycsúcs már könnyen elérhető.
  • Zakopane központja a Krupówki utca, ez Lengyelország 5 leghíresebb utcáinak egyike. Számos nemzetiségű turista sétál rajta, árusok árulják portékáikat, portrékat festenek az ecset mesterei. Az utca valósággal lüktet. Ha szuvenírrel szeretnél hazatérni vagy csak egy kellemes sétát tenni és átvenni a város nyüzsgő hangulatát, ez a legkiválóbb hely.
  • A Krupówki utca végén, a sikló közelében található a sajtpiac. A piacon helybéli kistermelők árulják a különböző sajtokat, lekvárokat, mézeket és gombákat. Kiváló kulináris élmény megkóstolni ott helyben a különlegességeket.
  • Willa Koliba, azaz a Kalyiba Villa volt az első azoknak a panzióknak a sorában, amelyeket Stanisław Witkiewicz tervezett az úgynevezett zakopanei stílusban.
  • A Tátrai Múzeum ad otthont a néprajzi és természettudományos gyűjteménynek, művelődés szempontjából mindenképpen érdemes megtekinteni.

tatrazakopane

Igaz, a Tátra csodás hegyei és mesés völgyei is teljes élményt nyújtanak, de azért érdemes Zakopane kulturális életére is legalább egy pillantást vetni. Hisz nem csak túrázni és síelni járnak ide oly sokan, hanem Lengyelország egyik kulturális központjaként is számon tartják a várost. Múzeumok, színház és rengeteg a művészeti galéria található itt, nem is szólva a fesztiválokról, mint például a Nemzetközi folkfesztivál, és a koncertekről, amelyek a jó idő beköszöntével gyakorlatilag folyamatosan zajlanak.

Egy eseménydús nap után ki-ki kedve szerint leguríthat egy pohárka Zubrowka vodkát, vagy elmajszolhat néhány Krówka karamellát, az biztos, hogy élményekben gazdag kirándulás vár mindenkit Zakopanéban.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük