Vonyarcvashegy: programok, látnivalók, érdekességek

0
(0)

A Balaton partján több kedves falut is találunk, melyek nyáron azonban megtelnek élettel és ideális nyaralóhelyet biztosítanak a családosok és a fiatalok számára is. Paloznak és Balatonakali mellett Vonyarcvashegy az egyik leghangulatosabb és leglátogatottabb falu a Balatonnál, mely számtalan látnivalóval és programmal várja a turistákat az idei szezonban is. Tökéletes helyszín egy élményekkel teli nyaraláshoz.

Vonyarcvashegy Zala megye keleti részén, a Keszthelyi-öbölben fekszik, a Balaton északi partján. Az 50-es években kapcsolódott be a balatoni turizmusba, népszerűsége azóta egyre csak nő.

Vonyarcvashegy programok strand

Fotó: Facebook/Vonyarci Képviselőtestület

Látnivalók Vonyarcvashegyen

A 2400 fős településen és közvetlen közelében kihagyhatatlan látnivalókat találunk a Balaton mellett is. Utóbbiak közé tartozik a világhírű keszthelyi Festetics Kastély és a Hévízi-tó, ezeket semmiképp se hagyjuk ki, ha erre járunk.

Vonyarcvashegy legmisztikusabb helye a 236 méter magas Szent Mihály domb, mely egykor sziget volt. Tetején a 13. században egy kis vár állt, amit a történelem vihara megsemmisített. Kivéve a hozzá tartozó kápolnát, melyet a legenda szerint 1729-ben az a 40 halász épített, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító viharból. A Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája, de nemcsak ezért érdemes felkeresni. A Szent Mihály dombról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a Keszthelyi-hegységre, ellátni innen Szigligettől Badacsonyig. A Szent Mihály-domb oldalában található 40 halász emlékhely a már említett balatoni halászok emlékére épült az egykori halottasházban. Az emlékhelyen minden évben koszorúzással emlékeznek meg a halászokról, de emléknapot is rendeznek a tiszteletükre. Vonyarcvashegy számára nagyon fontosak a halászok. A Balatoni Halászok parkban található Balatoni Halászok emlékművével is nekik kedveskednek. Az emlékművet 1999-ben állították, kötelező szelfi helyszín. Nagyon mutatós, egy bödönhajó és a halászok alkotják, köveit pedig direkt hullámszerűen helyezték el, így olyan, mintha épp a Balatonban halásznának az emlékmű alakjai.

 

Egyházi emlékekből is sokat találunk a nagyközségben. A Vonyarci Szent Kereszt felmagasztalása temetőkápolna adományból épült 1836-ban.

Vonyarcvashegy programok - kápolna

Vonyarcvashegyi kápolna

A kis klasszicista kápolna a település egyik műemléke, a mellette fekvő temetőben gyönyörű régi sírokat is találunk. A Vashegyi Szűz Mária kápolna 1883-ban, egy korábbi barokk kápolna felhasználásával épült. Kertjében különleges, egyházi témájú fából faragott és kőszobrokat is találunk. Modern és hatásos egyházi látnivaló a Csándor-hegyen található Fénykereszt és Keresztút. A Fénykereszt több mint 7 méter magas és 2,3 méter széles. Egy 15 állomásos Keresztút vezet fel hozzá, mely kissé meredek, de megéri a küzdelem, mert a kilátás odafentről lélegzetelállító. Csodás a kilátás a balatoni riviérára a Kitaibel Pál-kilátóból is. A háromszintes fa építmény a település melletti 225 méter magas Vas-hegyen található.

Ha már az összes fontos látnivalót megnéztük Vonyarcvashegyen, nem maradt más hátra, mint a csobbanás. A vonyarcvashegyi Lidó Strand az egyik legnépszerűbb a balatoni strandok közül. Szörfiskolával, vízisípályával és vízi színpaddal várja a strandolókat, de van itt fitneszpark, víziaerobik és óriáscsúszda is. A legkisebbek szórakozásáról a homokos partszakasz, a gyerekmedence, a játszótér és egy játszóház is gondoskodik, ahol animátorok szórakoztatják őket. A Lidó Strandra napi-, heti- és idényjegyet is lehet váltani, a parkolás ingyenes. A strand 2022. május 29-én nyitja meg kapuit, ahol egyúttal gyereknapi rendezvényt is tartanak.

További programok Vonyarcvashegyen

Június 23-án kerül sor a Szent Iván éji máglyagyújtásra és a nyári napforduló megünneplésére a Lidó Strandon. Június 24-26-a között 11. alkalommal rendezik meg a Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Hazai Ízek fesztiválját, ahol sörkülönlegességekkel és ízletes finomságokkal várják a turistákat és helyieket egyaránt. A július is izgalmas lesz a településen: idén már két pályával készülnek a Balaton Beach Rugby-re július 23-24-én, július 27-31 között pedig a 29. Vonyarci Boros Forgatagban lehet finomabbnál finomabb nedűket kóstolgatni. Augusztus 5-14. között rendezik idén a 40 Halász emléknapot, augusztus 19-21. között pedig Bor- és Csemegefesztivál lesz a településen. És ez csak néhány a kis település óriási programkínálatából. Bármikor is megyünk Vonyarcvashegyre, garantáltan nem fogunk unatkozni!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük