Vonuló farkasfalkát videóztak le a Bükkben

0
(0)

Farkas a Bükkben, ráadásul szinte karnyújtásnyira! Nagyon ritka, amikor földi halandó ilyen közelről tudja szemügyre venni a fenséges nagyragadozót.Nemrégiben medvét láttak Aggteleknél, most pedig egy farkasfalkát sikerült levideóznia egy kirándulónak a Bükk hegységben. A felvételt készítő férfi azt írja, nyolc farkas vonult el előtte, majd az egyik mintha gyanút fogott volna, vissza is fordult. Az állatok Ómassa felett haladtak,alig pár száz méterre a lakott területtől.

Azt tudjuk,hogy van farkas a Bükkben hivatalosan is,de,hogy pontosan mennyi,esetleg kell-e félni tőlük,az talány.Egy kis kedvcsináló téli túrázóknak 🙂 Az alábbi videót az egyik túratársam Gabriel Fox vette fel tegnap reggel 9 óra magasságában.A 8 darab jó húsban lévő "farkinca" már elég ahhoz,hogy falkának nevezzük őket és ha még hozzáteszem,hogy Ómassa felett,alig pár száz méterre a lakott területtől bóklásztak,már akár elgondolkodtató is lehet…

Közzétette: Zoltán Cobranco – 2020. január 6., hétfő

A farkasok a hiúzokkal együtt az utóbbi években sikeresen visszatértek a Bükkbe. Amellett, hogy fontos szerepük van a túlszaporodott vadállomány ritkításában, fokozottan védett állatfajnak számítanak Magyarországon.

A párzási időszakban mozgékonyabbak

A Bükki Nemzeti Park tavalyi vizsgálatai szerint január első felében egy minimum 5 tagú falka tartózkodott huzamosabb ideig a Dél-Bükkben. Ezzel párhuzamosan a Bükk-fennsíkon és a Dél-Bükk falka által nem látogatott területein legalább további 3-4 egyed mutatkozott. Egyéb januári megfigyelések során a dombvidéki jellegű peremterületeken is bizonyítást nyert a farkasok időszakos jelenléte. Elmondható, hogy az éppen most zajló párzási időszak alatt intenzív a farkasok mozgása, nagy területeket járnak be, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem akadtunk nyomaikra, esetleg nem is számítottunk megjelenésükre.

Farkas a Bükkben

A nyomozások során tett megfigyeléseket jól kontrollálja a terepen működtetett kameracsapda-hálózat (persze csak akkor, ha a követett nyomok elhaladnak a kihelyezett kamerák előtt), amely másik alapvető pillére az információgyűjtésnek. A nagyragadozók által rendszeresen használt váltókra, útvonalakra, állandó jelleggel, folyamatosan működő kameracsapdák vannak kihelyezve. Ezekkel az egyedszámok megállapításán, az időszakos jelenlét igazolásán túl, a területhasználatra vonatkozóan is számos információt nyerhetünk, nem beszélve arról, hogy szerencsés körülmények között egyed szintű azonosításra alkalmas felvételek is készülhetnek.

Mit tegyünk, ha szembejön egy farkas a Bükkben?

Szerencsére ez ritkán fordulhat elő, mert ezek az állatok, ha csak tehetik, messze elkerülik az ember társaságát. Nem is mondható kifejezetten veszélyes állatnak e ragadozó.

Mivel a farkas többnyire falkában támad, a magányos egyedtől nem kell tartani. Ne ijesszünk rá és ne fussunk el előle! A legjobb, ha felmászunk egy fára és kivárjuk, míg elmegy. Azt sem árt tudni, hogy az állat fél a tűztől és a nála nagyobb testű állatoktól.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük