Utazók betegsége – a nyaralás gyilkosa

0
(0)

Ha olyan helyre utazunk, ahol a szociális és a higiénés körülmények nagy mértékben eltérnek az itthonitól, számítsunk arra, hogy a nyaralás könnyen pokollá változhat. Egzotikus kalandok, szafarik, nászutak sokaságát tette már tönkre a rettegett utazók betegsége.

A tünetek általában egy hétig keserítik meg a peches nyaraló életét, de ritkább esetben a betegség akár egy hónapig is elhúzódhat.

utazok-betegsegeA tünetek az emésztőrendszerhez köthetőek: hasmenés, esetleg hányás, illetve kapcsolódhat hozzájuk láz és hasi görcs is. Az utazók betegségét legtöbbször baktériumok okozzák, illetve közrejátszhat kialakulásában a szokatlan helyi fogások okozta irritáció, vírusfertőzés és a bélflóra változása is.

A leggyakoribb kórokozó az E. coli, ezt követi a szalmonella és a shigella. A betegség kockázatát növeli, ha úti célunk szennyvíz-elvezetése nem megoldott, vagy az ivóvíz tisztasága nem megfelelő. Mivel a baktériumok széklettel terjednek, a wc használatát követő kézmosás máris hatalmas lépést jelent a jobb higiénés állapotok felé. Sajnos sok ország kultúrájában ez még fehér foltnak számít.

Hogyan kezelhető?

A gyógykezelés általában antibiotikummal történik. Mindig forduljunk ilyenkor orvoshoz, mert a betegség az egész nyaralást tönkreteheti. A hasmenés jelentős folyadékveszteséggel jár, ezért alapvető fontosságú a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Ez súlyosabb esetben infúzióval is történhet. A terápia steril, nyugodt kórházi körülményeket és szigorú, zsírmentes diétát igényel.

Mint a legtöbb betegség esetében, a megelőzés itt is kiemelt fontosságú. Utazás előtt tájékozódjunk a szükséges védőoltásokról, és adassuk be, amit az illetékes szerv javasol. Mérsékelt égövön a rotavírus, trópusi területeken pedig az enterotoxicus E. coli baktérium elleni védőoltás a legfontosabb.

Az utazási betegség kórképét a fejlődő világba látogató turisták legtöbbször a rotavírusnak „köszönhetik”. A betegség 1-2 napos lappangási idő után hirtelen fordul át hányásba és hasmenésbe, ekkor napi 5-10 széklet is előfordulhat. A vírus által megbetegített vékonybélből nem szívódnak fel a hasznos tápanyagok, ellenben vizes hasmenés formájában távoznak a szervezetből. Ha a folyadékveszteség kritikus méretet ölt, kiszáradás veszélye fenyegethet. A rotavírus az 5 év alatti gyermekek esetében a legveszélyesebb, mivel a só-víz háztartás ebben a korban még nem elég stabil.

Európa legjobb tengerpartjai

A világ 25 legveszélyesebb állata

A Dobsinai jégbarlang

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat