Sarti (Szárti) – látnivalók, érdekességek

5
(2)

Sarti  (Szárti) Görögország északi részén, a Halkidiké-félsziget középső (Szithónia-fsz.) nyúlványán, a Sarti-öböl partján. Középső és déli partszakaszát homokstrandok jellemzik, az északit a környező dombok tengerbe futó sziklás szakaszai tarkítják. Az Égei-tenger kristálytiszta vizére és a környezetre nagyon vigyáznak a helyiek, ezért is nyerte már el többször is Sarti az a „Európa legtisztább partszakasza” címet.

Sarti fekvése

Kedvelt turistacélpont

Az egykori halászfalu a mai település északi peremén terül el, ez egyúttal lakott területének legmagasabban fekvő része. Széles sík partszakaszán kívül területe hegyvidék karéjában fekszik. A Macedóniától délkeletre elhelyezkedő félsziget a mitológia szerint a görög istenek és a földanya, Gea fiainak küzdelme eredményeként jött létre.

Ma Sarti a Sithonia-félsziget egyik legkedveltebb települése, ahol a tenger kékje egyesül a kristálytiszta vizű, homokos tengerparttal. Ez a kép teszi feledhetetlenné az itt eltöltött vakációt. Számos szálloda, apartmanház, kemping biztosítja az ideérkezők kényelmét.

Mivel Sartin éjszaka pezsdül fel az élet a falu központjában, az első nap Welcome Party, majd további izgalmas programok várják az érdeklődőket. Szebbnél szebb hangulatvilágítású koktélbárok, a grillezett ételek illata, a parti sétányon pálmafás vendéglátóhelyek csábítják a vendégeket 1-1 ott töltött órácskára, vacsorára.

A 2001-es népszámlálási adatok szerint lakosainak száma 1009, de nyáron, a főszezonban a turisták száma eléri 20.000 főt.. Területének viszonylag nagy kiterjedése miatt a négyzetkilométerenkénti 18,9 lakost kitevő népsűrűsége jóval az országos népsűrűségi mutatók átlagértéke alatt van.

SartiSarti éghajlata

A település kellemes mediterrán klímának örvendhet. A telek enyhék, a nyarak viszont forrók és szárazak. Ennek következménye, hogy az aljnövényzet könnyen lángra kap, és bizony, Sartin nem ritkák az erdő- és bozóttüzek. A csapadék zöme ősszel és télen esik, tehát a főszezonban szinte állandó szép idővel vár minket Sarti.

Nászutasok kedvence

A Magyarországról Sartira érkező turisták jelentős része nászutas. Hiszen mi is lenne romantikusabb, mint egy naplemente a türkizkék tengerben?

Számos apartman várja a friss házasokat, csakúgy, mint a nagyobb társaságokat is. 2-4 ágyas szobákkal, csendes környezetben. Mivel Sarti nem egy metropolisz, itt minden közel van, és néhány perc sétával bárhonnan elérhető a központ, és a tenger is.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük