Utazás a Kanári-szigetekre – látnivalók, érdekességek

3
(2)

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi részét képezik, már Afrika partjainál, az Atlanti-óceánban. A szigetek vulkanikus eredetűek – tulajdonképpen mindegyik egy-egy vulkán. Legnagyobb közülük a Tenerife szigetén található Pico de Teide, ami 3718 méteres magasságával egyben Spanyolország legmagasabb pontja is.

Éghajlat, földrajzi viszonyok

A Kanári-szigetek az északi szélesség 28. foka körül helyezkednek el, tehát közel a Ráktérítőhöz. Mivel a partok mellett a hideg Kanári-áramlás halad el, az éghajlat csak mérsékelten meleg. Az évi középhőmérséklet kevéssel, de meghaladja a 20 fokot. A leghidegebb hónap a január, ekkor 17 fok, a legmelegebb augusztus és szeptember, egyaránt 24-24 fokkal.

A hideg áramlás miatt a tengervíz is csak épphogy megfelelő a fürdőzéshez, a vízi sportoknak viszont annál inkább kedvez.

A szigetek éghajlata szubtrópusi sivatagi, mediterrán hatással. Nyáron a passzátszelek leszálló ága garantálja a szárazságot, szeptembertől márciusig viszont a mediterrán övezet téli csapadékából valamennyi ide is jut. Las Palmas például évente 130 millimétert kap.

A Kanári-szigetek vulkanizmusa még ma is aktív, legutóbb például az El Hierro vulkán mutatott magáról életjeleket, 2011-ben. A kitöréseket gyakran követi földcsuszamlás, vagy a tengerparton sziklaomlás.

A természetes növényzet a sivatagos részeken igen gyér, csak néhány pozsgás növény képes itt megélni. A több csapadékot kapó hegycsúcsok felé haladva a vegetáció sűrűbb lesz, és a mediterrán keménylombú erdőket pálmafás ligetek váltják fel.

Strandolni kötelező

Aki homokos tengerparton szeretné kipihenni a fáradalmait, a Kanári-szigetek erre tökéletesen alkalmas. A szaharai eredetű homokkal nem árt, ha vigyázunk, mert akár 50 fokra is felforrósodhat. Persze, ha közel van a hűs óceán, nincs gond.

A megszokottnál talán nagyobb hangsúlyt kapnak a nudista strandszakaszok, ezért prűdebb pihenni vágyók jó, ha előre tájékozódnak a helyi viszonyokról.

A leginkább ajánlott strandok a Playa del Inglés és a Maspalomas. Itt megvan minden, amire szükségünk van. Homokos part, vendéglátóegységek gazdag választéka, és vízi sportok szerelmesei számára is van egy jó hírünk: a nagyobb hullámokból sincs hiány.

Látnivalók

Tenerife

Tenerife Monkey Park

Tenerife Monkey ParkKis állatkert, ahol majmok, tengerimalacok és különleges madarak találtak otthonra. Kisgyermekes családoknak is ajánlott, már csak azért is, mert a bejáratnál állateledel vásárolható, és a kicsik számára feledhetetlen szórakozás lesz az etetés.

Lanzarote

Timanfaya Nemzeti Park

TilmanfayaLanzarote őrzi leginkább a vulkáni nyomokat. A nemzeti parkban busztúrán lehet részt venni, ahol megcsodálhatjuk a fenséges kúpokat, és még tevegelhetünk is.

Gran Canaria

Palmitos Park

PalmitosMintegy 160 féle kaktusz és 230 különleges madárfaj, továbbá krokodilok és majmok otthona. Sajnálatos módon 2007-ben felgyújtották (milyen ember képes erre?), és sok-sok állat és növény vált a lángok martalékává. A jó hír az, hogy a parkot sikerült újjáépíteni, és azóta már ismét régi pompájában tündököl.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 3 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük