Szombathely, a Nyugat királynője

5
(1)

Ismerkedjünk meg Szombathely látnivalóival! A térképen jelöltük a cikkben említett, megtekintésre érdemes helyszíneket.

Az ókori Savaria hazánk legrégebbi városa. Mai neve onnan ered, hogy mindig szombatonként tartották a heti vásárokat a településen. Ha szeretjük a történelmi emlékekben gazdag városokat, akkor ez a különleges kincseket rejtő település nagyon fog tetszeni nekünk.

Szombathely Vas megye székhelye, lakosainak száma 2020-ban 76 334 fő. A Nyugat-Dunántúlon fekszik, épp ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombjai váltják fel, emiatt változatos is a terep a városban. Szombathely nagyon szép és hangulatos, tele olyan látnivalókkal, melyre múltjából fakadóan hazánk más városaiban nincs példa. Kezdjük is a legrégibb és legkülönlegesebb látnivalóval!

Szombathely madártávlatból

Fotó: Wikipédia

Iseum

Az egyik legfontosabb római kori emlék hazánkban a szombathelyi Iseum szentélye, mely Isis istennő tiszteletére épült az 1. század végén.

Iseum, Szombathely

Fotó: Wikipédia

Az 1955-1961, valamint a 2001-2010 közötti régészeti kutatások szerint a szentély a 4. századig működött, majd elbontották, helyére pedig temető került. Rekonstrukciójára 2008-ban került sor. Ma az Iseumban különböző kiállítások, zenei és színházi előadások várják a látogatókat.

Zsinagóga

Az Iseumtól nem messze található régi zsinagóga 1881-ben épült, az egyik legszebb épület Szombathelyen.

Szombathelyi zsinagóga

Fotó: MTI

Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike, a romantika és eklektika stílusjegyei keverednek a keleti világot idéző épületen. A zsidó közösség 1968-ban vált meg a Zsinagógától. Az épület azóta több funkciót is betöltött, 1975 óta hangversenyteremként működik.

Sarlós Boldogasszony-székesegyház 

Sarlós Boldogasszony-székesegyház

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szombathely legnagyobb, és az ország egyik legnagyobb temploma is egyúttal a székesegyház. Az 1791-1794 között épült későbarokk stílusú római katolikus katedrális a város szívében található, a belváros legközpontibb eleme. 62,5 méteres magasságával felhívja magára a figyelmet a püspöki palota és a szeminárium épületei között.

Savaria Múzeum

Savaria múzeum, Szombathely

MTI Fotó: Varga György)

A múzeumban néprajzi, történeti, régészeti gyűjteményeket tekinthetünk meg, többek között Savaria római kori kőemlékeit is, és itt találhatjuk meg Közép-Európa legnagyobb ókori ősnövény gyűjteményét is.

Savaria Nagyszálló

Fotó: Wikipédia

Régen szállodaként és kávéházként, majd postahivatalként, könyvtárként, kamaraszínházként is üzemelt a Savaria Szálló. Ma üresen áll ez a gyönyörű szecessziós épület Szombathely belvárosában. Nagy kár érte.

Fő tér

Szombathely, Fő tér

Szombathely háromszög alakú Fő tere nagyon hangulatos, a helyiek kedvenc találkozóhelye. Különleges, háromszög alakja már a 13. században is megvolt, ezen a felújítások során sem változtattak. A szombathelyi Fő téren található a Szentháromság-szobor, vele szemben egy csodás szökőkút a Faunok szoborcsoportjával. A téren szebbnél szebb, barokk stílusú épületek mellett haladhatunk el.

Járdányi Paulovics István Romkert

Járdányi Paulovics István Romkert

A romkertben találjuk Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggően megmaradt részét, az Id. u. 50 körül alapított Colonia Claudia Savariensium nyugati városrészének egy épületcsoportját. 1937 óta végeznek itt ásatásokat, az akkori feltárásokat vezető Járdányi Paulovics Istvánról kapta nevét a romkert.

Történelmi Témapark

A 2020-as Savaria Karnevál sajnos elmaradt, pedig olyankor a legizgalmasabb a szombathelyi Történelmi Témapark.

Történelmi Témapark Szombathely

A karnevál során ezrek csodálják meg a római hagyományőrző egyesületek és gladiátorok bemutatóit. Persze máskor is érdemes felkeresni a parkot, ahol interaktív kiállításon van lehetőségünk kipróbálni azokat az eszközöket és technikai vívmányokat, melyeket őseink használtak, de megnézhetjük a római konyhát és a limes őrtornyot is.

Csónakázó-tó

Ha Szombathely belvárosa mellett szívesen megnéznénk azt is, hol szoktak kikapcsolódni, kirándulni, lazítani a helyiek, akkor tegyünk egy kellemes sétát a szombathelyi Csónakázó- és horgásztó (Csótó) körül, mely a város egyik legszebb része.

Csónakázó-tó, Szombathely

A két részből álló tavat egy sétány választja ketté, egyik oldalán a Csónakázó, másik oldalán pedig a Horgásztó található. A hirtelen mélyülő, 1,7 méter átlagmélységű tó szép süllőket rejt, és e nemes halfaj rendszeres szaporulattal is megörvendezteti a horgászokat. Fogható még itt balin, amur, kárász, keszegfélék és compó is.

 

Szombathely látnivalói térképen

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük