Ha Szegeden jársz, ezeket mindenképp látnod kell!

0
(0)

Látványos épületekkel, varázslatos hangulattal, a kanyargó Tiszával és rengeteg napfénnyel kedveskedik nekünk Szeged, hazánk egyik legszebb városa. A Tisza és Maros folyók találkozásánál fekvő szépséges Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa, a Dél-Alföld központja, Csongrád-Csanád megye székhelye. Látnivalóinak felfedezéséhez legalább egy hétvégére szükségünk lesz, így tervezzünk, ha Szegedre utazunk.

Érdemes a várost a kora nyári időszakban felkeresni, mert ilyenkor extra élményben is részesülhetünk a városban és környékén: minden évben június közepe táján számíthatunk a tiszavirágzásra. A kérészek násztánca csodálatos látványt nyújt, a szegedi Huszár Mátyás rakparton emléket is állítottak az egyedülálló jelenségnek Farkas Pál Tiszavirágzás című szobrával.

Tiszavirágzás szobor szeged

Fotó: Pinterest/Rildus

Persze akkor sem lehet okunk panaszra, ha lemaradunk az élményről, mert Szegeden rengeteg szebbnél szebb látnivalót találunk a tiszavirágzáson kívül is.

Szeged leglátványosabb épülete a Dóm téren található dóm, a Fogadalmi templom, hivatalos nevén a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház.

Szegedi dóm

Szegedi dóm

A neoromán stílusú monumentális székesegyház 1913-1930-ig épült, tornyainak magassága 81 méter, ezzel az ország 5. legmagasabb temploma, toronyórái pedig a legnagyobbak az országban: 4,3 méter átmérőjűek. A Dóm tér a város legfontosabb és legismertebb tere, évtizedek óta itt rendezik meg a híres nyári színházi fesztivált, a Szegedi Szabadtéri Játékokat is.

A Dóm téren található a Dömötör-torony is, mely Szeged legrégebbi építészeti emléke: az egykori templom alapfalai a 11. században épültek. A térnek további különlegességet ad az egyedülálló Zenélő óra, melynek kis ajtóiból egyetemi vezetők és ballagó diákok figurái lépnek elő minden órában. A különleges óra alakjait többek között Petőfi Sándorról, Mikes Kelemenről és Klebersberg Kunóról mintázták.

Szegeden találjuk a budapesti Dohány utcai zsinagóga után hazánk második, valamint a világ negyedik legnagyobb zsinagógáját. Az Új zsinagóga 1900-1902 között épült, stílusában keverednek az eklektikus, a szecessziós, a barokk, a román, a gótikus és a mór-arab mediterrán elemek. Meseszép zsinagóga, számos kulturális rendezvénynek ad otthont a városban. Szeged régi zsinagógája klasszicista műemlék, 1837-1843 között épült és mindössze két perc sétára található az Új zsinagógától, ezt is nézzük meg.

Új zsingagóga, Szeged

Új zsinagóga

Igazi ipartörténeti különlegesség a szegedi Szent István téren található víztorony, mely az ország első vasbetonból épült víztornya. A gyönyörű torony 1904-ben épült, ma is funkcionál, víztározó szerepe mellett a toronyban kiállítás, tetején pedig csodás kilátás vár ránk.

Vasbetonból épült a város egyik legszebb palotája, az Ungár-Mayer Palota is, melyet rózsaszín árnyalata, díszes falai, hagymakupolás és buzogányos tornyai igazán bájossá és a belváros egyik legszebb épületévé tesznek. Nem ez az egyetlen palota Szegeden.

Ungár-Mayer palota, Szeged

Fotó: Wikipédia/Tourvikcso

Az Ungár-Mayer Palotához hasonlóan szecessziós stílusban épült a Gróf-palota, melynek különlegessége, hogy a keleties díszítések mellett a magyar népművészet motívumai is megtalálhatók homlokzatán. Érdemes egy-két pillantást vetni még a Rachle-palotára, a Deutsch-palotára és a Reök-palotára is, ha Szegeden járunk. Utóbbit sokan a város legszebb épületének tartják, mozgalmas, hullámzó motívumokkal díszített szecessziós falai között kiállításokat, zenei- és színházi rendezvényeket tartanak.

Reök-palota

Reök-palota

A növénykedvelők számára egy nem mindennapi érdekességet is tartogat Szeged. A Füvészkert egy 17 hektáros botanikus kert, melyben hazai és más országok védett növényeivel, trópusi folyók ritkaságaival, mediterrán vízpartok és sivatagok egzotikus növényfajaival ismerkedhetünk meg. A kert legszebb része az indiai szent lótuszt is bemutató, nyugalmat árasztó japánkert.

Szegedi Füvészkert

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Vadaspark az ország egyik leghíresebb és legnagyobb állatkertje, 45 hektáron várja a vendégeket, szépsége és látogatottsága vetekszik a nyíregyháziéval. 1985-ben az állatgyűjtemény mindössze 3 majomból, pár őzből és vaddisznóból, valamint egy óriáskígyóból állt. 1989-re a számuk szépen gyarapodott. 1989. január 1-től önálló intézmény lett a Vadaspark, ugyanezen év májusában, gyermeknapon, május 28-án nyitotta meg a kapuit – immár hivatalosan is – 3-4 hektáros bemutatóval.

Szegedi vadaspark

Fotó: zooszeged.hu

Hazánkban csak itt látható foltos hiéna, erdei kutya, dolmányos hangyász, európai vidra, vöröshasú maki, fekete bőgőmajom, csuklyás cerkóf, víziőz, darázsölyv, kéknyakú egérmadár, és falakó boa.

Az állatok tágas kifutókban élnek, és itt fogadják a legtöbb vadon sérült, elárvult, vagy éppen a határon elkobzott, jogtalanul tartott védett állatot.

Nem véletlenül említettük, hogy Szegeden érdemes legalább egy egész hétvégét eltölteni, az egyik legfontosabb szegedi látnivaló ugyanis egy teljes napot kíván.

A közelben lévő úti célok közül a természetbarátok számára kihagyhatatlan a madárvilágáról nevezetes Fehér-tó, a történelmi emlékek szerelmesei pedig Ópusztaszeren fogják nagyon jól érezni magukat.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük