Sepsiszentgyörgy látnivalói, nevezetességek Székelyföld szívében + térképpel

5
(1)

Székelyföld szép kisvárosa Sepsiszentgyörgy. A település kb. 55 ezer fős lakosságának többsége magyar, így szinte hazai környezetben fedezhetjük fel a fontos erdélyi örökségeket őrző települést. Erdély délkeleti részén, Brassótól 33 km-re, az Olt folyó két partján fekszik Sepsiszentgyörgy. Mindegy, mikor járunk arra, télen-nyáron kellemes kikapcsolódást nyújt a turisták számára.

Sepsiszentgyörgy látnivalók

Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Sepsiszentgyörgy egy igazán élhető kisváros, a történelmi Háromszék közigazgatási központja, de kulturális és sportélete is kiemelkedő, a településen ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi életre, a kikapcsolódási lehetőségekre. Mielőtt azonban Sepsiszentgyörgy valamelyik kiállítását vagy kosárcsapatának mérkőzését tekintenénk meg, keressük fel a város legfontosabb nevezetességeit. Kezdjük felfedező utunkat Sepsiszentgyörgy belvárosában, a Főtéren, mely a város igazi éke. Nagyon szép, rendezett, hangulatos és abszolút autómentes, így nyugodtan lehet sétálgatni, nézelődni az épületek között.

Sepsiszentgyörgy látnivalók

Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A város legrégebbi, egyetlen középkori műemléképülete a Református Vártemplom, melynek eredeti falai még a 13. században épültek. Mai alakját a 16. században nyerte el. Ez az egyik legértékesebb középkori műemléképület Sepsiszentgyörgyön, a szentélye, a boltozata, a bordái, a gyám- és zárkövei eredeti állapotúak, de műemlék a templom reneszánsz kori főajtaja, az Úrasztala és orgonája is. A vártemplomot egykor két várgyűrű vette körbe, a belső várfal két bástyája közül az egyik még ma is áll. A vártemplomot őrző, lőrésekkel épített várfalat restaurálták, ma is féltve óvja az egyházi épületet. A sepsiszentgyörgyi vártemplom 2021-ben magyar állami támogatásból újult meg.

A felújított sepsiszentgyörgyi református vártemplom

Sepsiszentgyörgy, 2021. május 16.
A sepsiszentgyörgyi református vártemplomot körülvevõ felújított várfal 2021. május 15-én. A magyar állami támogatással megújított vártemplomot május 16-án szentelték fel.
MTI/Kátai Edit

Gyilkos-tó – Lenyűgöző felvételek, érdekességek Erdély gyöngyszeméről

Műemlék a Szent György-templom is, mely csakúgy, mint a település maga is, a katolikus kori védőszentről, Szent György lovagról kapta a nevét.

A Bod Péter Megyei Könyvtár egykor Háromszék vármegye székházaként működött, itt hangzott el 1848 november 16-án Gábor Áron nemzeti hős, székely tüzér őrnagy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntőjének fontos kijelentése, a „Lesz ágyú!”, ami annyit tett, hogy Háromszék lakosai felveszik a harcot az elnyomó osztrák erőkkel szemben, ami sikeresnek is bizonyult az 1849-es orosz betörésig. Ennek állít emléket a domborműves márványtábla is az épület falán.

Székelyföld legrégebbi múzeuma, a Székely Nemzeti Múzeum kihagyhatatlan Sepsiszentgyörgyön. Néprajzi, régészeti-történelmi, természettudományi osztálya bőséges látnivalót kínál, de ami miatt feltétlenül keressük fel, az a múzeum könyvtára, ahol megtekinthetjük az Apor-kódexet, a legrégibb magyar bibliafordítást. Izgalmas kiállítást láthatunk a Bene-házban található Székelyföldi Vadászati Kiállításon is, ahol a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágával és a régmúlt vadászatok emlékeivel ismerkedhetünk meg.

Sepsiszentgyörgy látnivalók

Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Ha már megnéztük a fontos kulturális és történelmi emlékeket Sepsiszentgyörgyön, lazítsunk is egy kicsit. Sugásfürdő egykor önálló falu volt, ma már Sepsiszentgyörgyhöz tartozó üdülőhely, 8 km-re a várostól. A Sugás-patak völgyében található fürdőhely szénsavas-kénes ásványvízforrásainak köszönhetően vonzza a turistákat, olyan kényeztető kezeléseket vehetünk itt igénybe, mint például a borvizes hidromasszázs vagy a jádeköves hátmasszázs. De azoknak is érdemes Sugásfürdőre látogatni, akik nem lazítani, hanem mozogni szeretnének egy kicsit, a településrészen ugyanis működik egy erdei kalandpark, egy minigolf pálya és egy szabadtéri mászófal is, télen pedig kivilágított sípályák várják itt a sportolni vágyókat.

Sepsiszentgyörgy látnivalók

Téli sportok Sugásfürdőn. Fotó: Facebook/Sugásfürdő

Sepsiszentgyörgy télen is csodás, de ha lehetőségünk nyílik rá, inkább tavasszal utazzunk oda, amikor a Szent György Napokat rendezik meg a városban. Ilyenkor egy héten át világhírű énekesek, zenekarok, művészek látogatnak a településre, ami fesztiválvárossá változik. De a nyár is tartogat kalandokat a településen, amikor is a Székely Vágtán, a Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutamán idézik fel a lovas hagyományokat.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük