Róma kihagyhatatlan látnivalói

0
(0)

Rómát egyszerűen látni kell. Az olasz főváros története több mint két és fél ezer évre nyúlik vissza. A Római Birodalom egykori központja területén található a Vatikán, a világ legkisebb független állama és egyben a pápa székhelye. Róma a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjainak egyike, központja a Világörökség része. Megszámlálhatatlan látnivalója miatt igyekezzünk minél több időt eltölteni a városban, élvezzük ki a felénk áradó történelmi, vallási és kulturális hatások minden cseppjét. Hogy mit érdemes megnézni Rómában? Mindent! Ez persze lehetetlen, de az alábbi helyszínek, műemlékek megtekintése kötelező.

Vatikán, Szent Péter-bazilika

roma-szent-peter-bazilika

Az első utunk a Vatikánba vezessen, ha Rómában járunk, hiszen a miniállam a pápának is otthont adó római katolikus egyház központja. A Vatikán szentélye a Szent Péter-bazilika. A 60 ezer fő befogadására alkalmas épület mintegy 120 évig készült, 1667-re fejeződött be. A Szent Péter-bazilika előtti Szent Péter teret Bernini tervezte, méghozzá úgy, hogy a tér minden pontjáról látni lehessen a pápát. A bazilika kupolája Michelangelo tökéletes alkotása. Az épület látogatása díjtalan, a kupolába viszont csak belépő ellenében lehet felmenni.

Sixtus-kápolna

sixtusi-kapolna

A Szent Péter-bazilikától jobbra található az egyszerű, ferences rendi kápolna, mely felbecsülhetetlen értékeket rejt falai mögött. Itt választják meg a pápát és itt láthatjuk a világ egyik legismertebb alkotását, Michelangelo ószövetségi motívumokat bemutató mennyezetfreskóját, ahogy a Teremtéstörténetet és az Utolsó ítéletet is.

Colosseum

colosseum

A város egyik jelképe az amfiteátrum, amit a rómaiak találtak fel: két, félkör alakú görög színházat illesztettek össze, így jött létre az az ellipszis forma, ami megadja az aréna alakját. 80-ban avatták fel az épületet, melyet azért terveztek, hogy gladiátorok és állatok harcoljanak benne, de a nyilvános kivégzéseket is itt tartották.

Forum Romanum

Forum romanum

Az ókori Róma főtere az ítélkezés, a politika és a kereskedelem központja volt, ma is számtalan templom, bazilika és emlékmű áll itt. Egy séta a felbecsülhetetlen értékű műemlékek között azonnal visszarepít minket az ókori Róma pompájába.  A belépés díjtalan a történelembe.

Pantheon

pantheon

A Pantheton az egyik legjobb állapotban lévő ókori épület a világon. Kr. előtt 27-ben emelték a templomot az isteneknek, több mint 2000 éve fenn áll. Nem hihetetlen?  A Pantheonban nyugszik Raffaello is.

Capitolium

capitolium

Róma hét dombjának egyike ez a tér, melyet Michelangelo tervei alapján készült gyönyörű paloták szegélyeznek, a Palazzo Senatorio, a Palazzo dei Censervatori és a Palazzo Nuovo. Közülük kettőben ma múzeum működik. A téren található Marcus Aurelius aranyozott lovas bronzszobra, illetve a Tarpeii-szikla is, ami arról híres, hogy innen vetették le a rómaiak az árulókat.

Angyalvár

angyalvar

Sokáig a császárok temetkezőhelye volt az Angyalvár. Később katonai célokat szolgált, de volt, hogy börtönként funkcionált az épület. Ma múzeum van benne. Különleges nevét egy pestisjárványnak köszönheti, mely 590-ben pusztított Rómában. A legenda szerint I. Gergely pápa meglátta a vár tetején Szent Mihály arkangyalt, aki végre véget vetett a járványnak.

Museo Nazionale Romano

museo-naziole-romano

A Római Nemzeti Múzeumban római és görög kori festmények, freskók, antik szobrok és a Rómában feltárt kincsek találhatók. Hétfőnként zárva van, aznapra keressünk másik elfoglaltságot, ami Rómában azért nem olyan nehéz.

Trevi-kút

trevi-kut

Nem mehetünk el Rómába úgy, hogy ne dobjunk egy pénzérmét a Trevi-kútba. A hiedelem szerint egyszer még visszatérünk Rómába, ha aprópénzt dobunk Róma legnagyobb szökőkútjába, mely 20 méter széles és 26 méter magas. Mi történik a rengeteg pénzzel, amit a kútba dobnak a turisták? Állítólag összegyűjtik őket.

Piazza Venezia

piazza-venezia

Ez Róma legforgalmasabb tere, itt találkoznak a város legfőbb útjai. Itt található Mussolini főhadiszállása, a Palazzo di Venezia is, ennek teraszáról mondta híres beszédeit. A palota a legnagyobb kora-reneszánsz alkotás Rómában, alapköve is a város építészeti koncepciójának is. Ma múzeumként működik, festményeket, szobrokat, különböző gyűjteményeket tekinthetünk meg benne.

 

A top 10 látnivaló Londonban

Bécsi csillogás, akár télen is

A Tisza-tó természeti értékei

Madeira, portugál gyöngyszem Afrika partjainál

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat