Pozsony látnivalói, nevezetességei + térképpel

0
(0)

Pozsony (Bratislava) Szlovákia fővárosa évszázadokon át volt Magyarország fővárosa, ezért nem véletlen, ha ott jártunkkor úgy fogjuk érezni: otthon vagyunk. Épületei, utcái mind ismerősnek tűnnek majd.

Pozsony Szlovákia délnyugati részén fekszik, a Morva bal, illetve csakúgy, mint Budapest, a Duna mindkét partján. Ez Európa egyik legkisebb fővárosa, lakóinak száma nagyjából 440 ezer fő. A Magyar Királyság koronázási városaként és egykori fővárosként nagyon fontos szerepet játszott hazánk történelmében, 11 királyt és 8 királynőt koronáztak meg itt, és itt tartották a legtöbb magyar országgyűlést is a reformkorig.

Az Öreg híd a Duna fölött Pozsonynál

Az Öreg híd a Duna fölött Pozsonynál

Pozsonyban összefonódik a múlt és a jelen, a történelem és a modern kor divatja, így egyaránt találunk gyönyörű palotákat és csillogó bevásárlóközpontokat is a városban. A mi szívünkhöz nyilván a történelmi emlékei állnak a legközelebb, így mielőtt vad shoppingolásba kezdenénk Pozsonyban, mondjuk az Eurovea bevásárlóközpontban, nézzük meg a leghíresebb nevezetességeit.

A város közepén, egy domb tetején áll a Pozsonyi vár, messziről kivehető impozáns alakja. A hatalmas vár négy tornyából csodálatos a kilátás, ha tiszta az idő, Magyarországig is ellátni innen. Legrégebbi tornya a 13. századi koronatorony, ami egykor a koronaékszereknek is otthont adott. A Pozsonyi várban ma a Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítása is megtalálható, valamint területén egy 11. századi bazilika maradványait is megtekinthetjük.

Pozsonyi vár - Pozsony látnivalók

A Pozsonyi vár

A vár alatt található a Szent Márton-dóm. 85 méter magas tornyának tetején a Szent Korona másolatát láthatjuk, mely annak állít emléket, hogy ebben a székesegyházban koronázták meg a magyar királyokat és királynőket 1536-1830 között. A római katolikus templom 2002 óta nemzeti kulturális emlék.

Szent Márton Székesegyház - Pozsony látnivalók

Szent Márton Székesegyház

Kevésbé fontos, viszont annál különlegesebb látványt nyújt a Kék templom, hivatalos nevén a Szent Erzsébet templom. Lechner Ödön alkotása a magyar szecesszió egyik remekműve, külsején a népies építészet elemeit fedezhetjük fel, na és persze a Zsolnay-gyár kék színű mázas cserepeit és mozaikcsíkjait is.

Kék templom - Pozsonyi látnivalók

Kék templom

A Ferences templom az óváros legrégebbi temploma. 1297-be szentelték fel, a szertartáson még III. András magyar király is részt vett. A templom Szent János-kápolnája a város legrégebbi szakrális műemléke, de ebben a Ferences templomban őrzik Szent Reparatus keresztény vértanú mumifikálódott testét is egy üvegkoporsóban.

Pozsony palotái

Nem a templomok az óváros egyetlen kiemelkedő épületei, híresek és szépek a palotái is. A Prímási Palota például mesébe illően gyönyörű. A neoklasszicista palota tükörterme a legkülönlegesebb hely az épületben, a vörös és arany színű csarnokban egykor Móricz Zsigmond és Thomas Mann is előadott. Ma komolyzenei koncerteknek ad otthont.

Prímási palota Pozsony látnivalók

Prímási palota. Fotó: Wikipédia/Diego Delso

A klasszicista Zichy-palotában, melyet Zichy Ferenc gróf építtetett most is gyakran tartanak ünnepségeket, a ma városi galériaként működő Pálffy-palotában pedig egykor a hatéves Wolgang Amadeus Mozart is koncertezett. A zenei élet legnagyobb központja azonban a hatalmas, gazdagon díszített, késő barokk-rokokó stílusban épült Grassalkovich-kastély volt, Joseph Haydn néhány művét itt mutatta be először a nagyközönség előtt.

Pozsony további történelmi nevezetességei

A Régi Városháza ad otthont Szlovákia legrégebbi múzeumának, a Pozsonyi Városi Múzeumnak. Az épület különlegességét az adja, hogy négy különböző házból és palotából áll, melyeket egybe csatoltak. Reneszánsz udvara lenyűgöző, csakúgy, mint a kilátás a 45 méter magas tornyából, ahonnan az egész óvárost beláthatjuk.

Pozsony egyetlen megmaradt városkapuja a Mihálykapu vagy Mihálytorony, ami még az 1300-as években épült és egyike azon négy kapunak, melyeken át be lehetett jutni a városba.

Mihálytorony - Pozsony látnivalói

Mihálytorony

Ma fegyverkiállítást láthatunk a tornyában, alatta pedig elhelyezték a nulladik kilométert, ahonnan a világvárosok távolságát számítják Pozsonytól.

A modern Pozsony

Modern alkotásokat is találni a szlovák fővárosban. Pozsony egyik leghíresebb építménye a több mint 400 méter hosszú Szlovák Nemzeti Felkelés Hídja. Az acélból készült híd egyedülálló egész Európában, és még izgalmasabbá teszi a rajta található UFO-kilátó, ami 95 méteres magasságban csücsül a híd felett. Egy lifttel juthatunk fel ide, a kilátóból akár 100 km-es távolságba is el lehet látni.

A Szlovák Nemzeti Felkelés Hídja és az UFO-kilátó

A Szlovák Nemzeti Felkelés Hídja és az UFO-kilátó

A magasból térjünk vissza a földre, és kutassunk fel minél többet Pozsony érdekes köztéri szobraiból, melyek közül a legviccesebb Kandi, egy csatornából kibújó alak, de Napóleon egyik katonája is úgy könyököl egy pad szélére, hogy óhatatlanul is pózolni támad vele kedvünk.

Kandi szobra Pozsonyban

Kandi szobra Pozsonyban

Ha Szlovákiában járunk, és természeti szépségeket is megcsodálnánk, ejtsük útba a Magas-Tátrát és annak „fővárosait”, Ótátrafüredet, Poprádot, no meg természetesen Kassát is.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük