Ótátrafüred (Starý Smokovec): látnivalók, kalandok a Magas-Tátrában + térképpel

5
(1)

Ótátrafüred (Starý Smokovec) Szlovákia egyik legnépszerűbb üdülő- és kirándulóhelye. Nem véletlenül. A szívünknek oly kedves Kárpátok legmerészebb csúcsait a Magas-Tátrában találjuk, ami tökéletes hely akár egy téli, akár egy nyári kiruccanáshoz. Télen síelők és bátor snowboardosok, nyáron kirándulók uralják a környéket. Magas-Tátra legnépszerűbb települése a magyarok körében is a Szlovákiában fekvő Ótátrafüred, ami tökéletes kiindulópont akár a Tarpataki-vízesések felkeresése, akár a Csorba-tó kristálytiszta vizének tanulmányozása a célunk.

Csorba-tó Magas-Tátra

Csorba-tó

Ótátrafüred a legnagyobb és legrégebbi üdülőtelepülés a Magas-Tátrában, a szintén népszerű Poprádtól 12 km-re található. Magastátra (Vysoké Tatry) település központja, melynek lakossága elsősorban idegenforgalomból él.

Ótátrafüred látnivalók

Ótátrafüred ékei

Patinás villák és szállodák találhatók Ótátrafüreden, melyek közül a legismertebbnek az 1904-ben épült Grandhotel Starý Smokovec-et tartják. Nevéhez hűen a Grandhotel volt az első nagy szálloda a településen, ahol olyan fontos emberek is megfordultak, mint például a magyarellenes dekrétumok atyja, Eduard Beneš néhai csehszlovák elnök, Harold Wilson brit miniszterelnök, Fidel Castro kubai elnök, vagy a 2022-ben elhunyt brit királynő, II. Erzsébet.

A több mint 100 éves szecessziós stílusú hotel a település egyik legszebb épülete. Korabeli bútorai, csillogó kristálycsillárjai visszarepítenek minket az időben, modern szolgáltatásai, mint például a wellnessrészleg pezsgőfürdője, finn- és infraszaunája pedig mindazt megadják, amire egy mai ember vágyik, ha pihenni szeretne.

Grand Hotel, Starý Smokovec

Grandhotel, Starý Smokovec. Fotó: Jozef Kotulič/Wikipédia

A Grandhotel mögött áll az Ótátrafüred gyöngyszemének számító, alpesi stílusban épült római katolikus templom, ami nemcsak a település, de az egész Magas-Tátra egyik legszebb épülete is. A favázas templom 1888-ban épült Császka György szepesi püspök kérésére. Amilyen egyszerűnek hat a templom, olyan szépek a színes, csúcsíves üvegablakai, ha közelebbről megnézzük őket.

Kalandok Ótátrafüreden

Ha nemcsak nézelődni és pihenni szeretnénk Ótátrafüreden, hanem izgalmas pillanatokra is vágyunk, a Grandhoteltől és a templomtól nagyjából 100 méterre található Hrebienok sífelvonóra pattanjunk fel, ami egy olyan sípályáig visz el minket, ami gyerekek és kezdők számára is ideális.

Hrebienok sífelvonó Ótátrafüred

Hrebienok sífelvonó, Ótátrafüred

A síközpontban 5 pálya közül lehet választani, ha azonban ezek közül mindegyiket túl könnyűnek találjuk, válasszuk inkább az autóval 10 percnyi távolságra fekvő tátralomnici sípályát. Annak meredekebbek a pályái, kifejezetten a tapasztalt síelők számára ajánlják őket. Azok, akik nem szeretnének síelni, szánkózni viszont annál inkább, a hoteltől nem messze fekvő 2,5 km hosszú szánkópályát célozzák meg.

Sípályák Ótátrafüreden (Stary Smokovec)

Ha kellően átmozgattuk magunkat a friss levegőn, nézzük meg azt a helyet is, ami elképesztő élményeket nyújt az egész család számára, de immár zárt térben. A trükkművészet, az optikai illúziók világába kalauzol el bennünket TrickLandia, ahol garantáltan nem fogunk hinni a szemünknek.

Tricklandia Ótátrafüred (Stary Smokovec)

Fotó: Facebook/Tricklandia

Hiába vélünk valamit valóságosnak, később rájövünk, hogy csak az érzékszerveink szórakoztak velünk. 500 négyzetméternyi „átverés” vár itt ránk trükkös festményekkel, antigravitációs termekkel és egy varázslatos tükörlabirintussal.

Csontváry Kosztka Tivadar nyomában

Ótátrafüredtől egy kellemes túrányira, a felsőtátrafüredi részen igazi csodát találunk. Ótátrafüredről ide, a Tarpataki-vízesésekhez 6 km megtétele után jutunk el, ami kezdők számára talán soknak tűnik, de a látvány abszolút megéri ezt a kis testmozgást. Legmagasabb pontján, 1300 méter felett található a csodálatos, 20 méter magas Óriás-vízesés.

Tar-pataki vízesések

Tarpataki vízesések

Ha nem szeretnénk fel és le 2-2 órát gyalogolni, mehetünk siklóval is, de semmiképp se hagyjuk ki a Tarpataki-vízeséseket, melyek szépségét Csontváry Kosztka Tivadar is megörökítette. Az Ótátrafüredi Siklóvasúttal csak néhány perc az út Ótátrafüredtől Tarajkáig. Itt nézzük meg a Szilágyi Dezső kilátót is, ahonnan mesés panoráma nyílik a Tarpatak völgyére.

A politikus gyakori vendég volt Ótátrafüreden, nagyban támogatta a tátrai turizmus fejlesztését, ezért döntött úgy a Magyarországi Kárpát Egyesület, hogy kilátót állít itt a tiszteletére. A csonka gúlára emlékeztető pihenőhely az egyik kedvenc helye volt Csontváry Kosztka Tivadarnak is. Több festményét is itt készítette el, mert gyönyörű innen a kilátás. Örökítsük meg mi is, majd adjuk át magunkat a környék csodás panorámájának és tiszta, frissítő levegőjének.

A kilátótól nem messze alkotják meg évről évre a Tátrai jégtemplomot, mely minden évben egy-egy világszerte ismert szakrális épület jégből faragott mása.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük