Oslo csodái. Kihagyhatatlan látnivalók a zord norvég fővárosban + térképpel

0
(0)

Sokakat még a hideg is kiráz Oslo nevének hallatán, ami persze nem csoda: Norvégia időjárása számunkra kissé hideg és zord. Gyakran esik is az eső, és szürke az égbolt az egész ország felett. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a norvégok nem is tűnnek elsőre annyira barátságosnak. Valamit azonban mégis tudnak, ugyanis Oslo az egyik legélhetőbb, ugyanakkor legdrágább város a világon, még a dán fővárostól, Koppenhágától is drágább. Vigyünk magunkkal Oslóba bőven pénzt, bár készüljünk fel, hogy így sem fogunk sokat vásárolni, mert nem a mi pénztárcánkhoz szabták a norvég főváros árait.

Oslo-fjord - Oslo látnivalói

Oslo-fjord

Oslo Norvégia déli részén helyezkedik el, az Oslo-fjord partján. Egymilliós lakosságához mérten szokatlanul nagynak tűnő területen, melynek kétharmadát erdők, dombok, hegyek és tavak alkotják. Nem véletlenül választották meg 2019-ben Európa Zöld Fővárosának, ahol számtalan parkban nyílik lehetőségünk kikapcsolódni, felfrissülni. Ha szeretjük a természet és a múlt látnivalóit, ugyanakkor a modern építészet remekműveit sem vetjük meg, szeretni fogjuk Oslót.

Oslo legfontosabb épületei

De kezdjük a norvég főváros felfedezését valami régivel. Az Akershus-erőd a város egyik legfontosabb nevezetessége. A tengeröbölből kiemelkedő erődöt a 13. század végén építették, területén nemcsak az eredeti vár maradványait találjuk meg, hanem a Norvég Ellenállási Múzeum és a Norvég Fegyveres Erők Múzeumát is. A vár falaitól gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre, de az erőd kertjében is megéri sétálni egyet.

Akershus Oslo

Akershus

Oslo városképét uralja a 19. században épült Királyi Palota is, igaz, a 173 szobás épületbe bemenni nem lehet, az udvarai és kertjei azonban bejárhatóak, a palota előtt pedig az őrségváltást is meg lehet nézni.

Oslo látnivalók - királyi palota

A királyi palota Oslóban

Ikonikus hely Oslóban a Vigeland Szoborpark, ami az egész ország legfontosabb turisztikai látványossága. A szoborparkban 650 különleges szobor található, melyek közül a legrégebbi egy szökőkút csoport, ami az emberi élet körforgását ábrázolja. A legizgalmasabb alkotás a parkban egy 55 méter magas torony, melyet 121 egybefonódó emberi test alkot.

Vigeland Szoborpark Oslo

Vigeland Szoborpark

A mesés Oslói Operaház

Jóval modernebb és egészen elképesztő alkotás az oslói Operaház épülete, ami a Norvég Operának és Balettnek, valamint a Nemzeti Operettszínháznak is otthont ad. A lapos, ék alakú épületet úgy tervezték, mintha egy jéghegy lenne, ami „belecsúszik” a városi kikötőbe. 2009-ben Európa legjobb épületének választották.

Oslói operaház - oslói látnivalók

Oslói operaház

Impozáns épület Oslóban a 20. században épült modern Városháza is, amit azért illik feltétlenül megnézni, ha a norvég fővárosban járunk, mert minden év december 10-én, Alfred Nobel feltaláló halálának évfordulóján a Városháza nagytermében kerül sor a Nobel-békedíj átadására.

Holmenkollen síugrósánc - Oslo látnivalók

Holmenkollen síugrósánc

Izgalmas látványt nyújt Oslóban a Holmenkollen síugrósánc, melyet minden télen versenyekre használnak. A torony tetejéből elképesztő kilátás tárul elénk, egy szimulátorban pedig azt is kipróbálhatjuk, milyen érzés a síugróknak innen lefelé száguldani. A téli sport iránt érdeklődők egy itt található símúzeumban további érdekességeket is megtudhatnak a síugrásról.

Múzeumok Oslóban

A Nemzeti Múzeumon belül több intézményt is találunk a Nemzeti Galériától kezdve az Építészetin át a Dekoratív Művészetek és Design Múzeumig, de a Fram Múzeum is nagyon népszerű kulturális intézmény a városban. Ez a norvég expedíciókat mutatja be, itt megnézhetjük azt a hajót is, amely elsőként szelte át az észak-nyugati átjárót.

Külön múzeum épült az egyik leghíresebb norvég festő emlékére. Igen, Edvard Munchról, a világhírű expresszonista festőről van szó. A Munch Múzeum őrzi a művész legtöbb alkotását, így a legismertebb, 1893-ban készült Sikoly két változatát is.

Edvard Munch: A sikoly

Edvard Munch: A sikoly

Ha érdekel minket a hajózás, a Tengeri Múzeumot is keressük fel Oslóban, ami Norvégia tengeri tevékenységét mutatja be. Kihagyhatatlan látnivalókat kínál a Viking Hajómúzeum, ahol három 9. századi viking hajót is láthatunk, és közelebbről is megismerkedhetünk a viking kultúrával.

A Kon Tiki Múzeum is nagyon különleges. A Kon Tiki egy olyan kézzel készített fa tutaj, mellyel tulajdonosa, Thor Heyerdhahl 8000 km-t tett meg a Csendes-óceánon. Az ő kalandjait és a Húsvét-szigetet mutatja be ez a múzeum.

Kon-Tiki múzeum Oslo

A Kon-Tiki, Thor Heyerdahl tutaja. Fotó: Wikipédia/Nasjonalbiblioteket

Az Aker Brygge legyen oslói kalandozásunk utolsó helyszíne: ez a terület a város szíve, ami éjjel-nappal lüktet. Tengerparti sétányok, hangulatos éttermek és számtalan üzlet található a negyedben, ahol lehetőségünk van egy kis (inkább jó sok) pénzköltésre. Ha inkább csak élveznénk ennek a gazdag fővárosnak a hangulatát, üljünk ki a sétány egyik kényelmes padjára és adjuk át magunkat az oslói életérzésnek.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük