Munkács: mit érdemes itt megnézni? Látnivalók, érdekességek

0
(0)

A történelmi Magyarország egyik legszebb települése Munkács, és csak egy órányira fekszik a magyar határtól, gyönyörű környezetben, hegyekkel szegélyezve, a Latorca folyó partján. A záhonyi határátkelőtől autóval viszonylag hamar elérhető, Kárpátalja legnagyobb városától, Ungvártól 42 km-re található. Érdemes úgy kalandozni a környéken, hogy mindkét települést szemügyre vesszük, hiszen mindkettőnek kiemelt helye van a kárpátaljai turizmusban. A kettő közül Zrínyi Ilona városa, Munkács a szebbik település. A korábban erősen magyar többségű lakosság ma már teljesen már összetételű. 2001-ben Munkács 81 600 lakosából 62 900 ukrán, 7300 orosz, 6900 magyar és 1100 cigány volt.

Munkács látnivalók - munkácsi vár

Munkácsi vár. Fotó: Alex Zelenko,

A dacos munkácsi vár

Elsőszámú nevezetessége a munkácsi vár, ami egész Kárpátalja legfontosabb történelmi látnivalója, mely hősiesen állt helyt 1685-1688 között és kapitulált utolsóként Zrínyi Ilona vezetésével a Rákóczi-szabadságharc idején, valamint utolsóként tette le a fegyvert az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során.

Munkács látnivalók - munkácsi vár

Munkácsi vár

A vár jelenleg múzeumként működik, ahol Munkács szülötte, Munkácsy Mihály festő gyönyörű alkotásait is kiállították már. Ma a történelem minden korszakát érintő tárlatokat találunk a várban, mely egy 68 méter magas bérc tetején büszkén állva ejti rabul a szívünket fenséges látványával.

Munkács belvárosának látnivalói

A munkácsi váron kívül további nevezetességek várnak minket Munkácson, melynek központja annyira szép és rendezett, hogy azt hihetnénk, Nyugat-Európa valamelyik városában sétálunk. A belvárosban állt egykor Munkácsy Mihály szülőháza is, ma már csak egy emléktábla jelöli ennek a helyét. A festő mellszobrát megtaláljuk az utca másik végén, melyet születésének 150. évfordulója alkalmából állítottak fel 1994-ben.

A városháza a központ egyik leglátványosabb épülete. A neogótikus épület a városi tanácsnak ad helyet, udvarán pedig kortárs szobrászok kiállítását tekinthetjük meg. Igen kedvelt látványosság Munkács központjában a Rákóczi-kastély, ismertebben a Fejér-ház is, mely nevét a homlokzata fehér színéről kapta. Az U alakú kastélyon két eredeti és öt rekonstruált reneszánsz ablakot láthatunk, az épületben 21 terem található. Ez volt a Rákóczi-család városi rezidenciája. II. Rákóczi Ferenc emléktábláját a főbejárattól balra találjuk.

Munkács látnivalók - Rákóczi-kastély

Rákóczi-kastély

Szintén a belvárosban található Munkács legszebb temploma, a Szent Márton székesegyház, mely egyike Kárpátalja legrégebbi templomainak. Az egyházi épületet többször is átépítették, az eredeti templomból ma már csak a Szent Mihály-kápolna maradt meg, melyben 14. századi freskókat is felfedeztek.

Különleges szobrokat is találunk Munkács belvárosában, ezek egyike a városházával szemben álló Cirill és Metód szobra, akiknek egykor óriási szerepük volt a szláv írás megteremtésében. Teljesen más jellegű, de nagyon kedvelt alkotás „A boldog kéményseprő és a macskája” című szobor, melyet a város mesteremberéről, Berti bácsiról és macskájáról mintáztak. Kötelező felkeresnünk, ha egy kis szerencsére van szükségünk.

Ha szeretnénk jobban megismerni Munkács történetét, a Munkácsi Történelmi Múzeumot is keressük fel, az intézményben mindent megtudhatunk egész Kárpátaljáról a kőkorszaktól kezdve a 20. századig.

Egyéb programok Munkácson

A belvárostól eltávolodva találjuk a Szent Miklós ortodox női kolostort, ami Közép-Európa legrégebbi görögkeleti kolostora, de azoknak is érdemes felkeresni, akik szeretnek olvasgatni: itt találjuk Kárpátalja leggazdagabb könyvtárát is.

Miután túl vagyunk az összes kihagyhatatlan történelmi és kulturális nevezetesség megtekintésén Munkácson, eljött az ideje egy kis lazításnak. A Latorca folyó partján található Győzelem park ideális ehhez. A kellemes zöldövezet garantálja a pihenést a fáradt turisták számára, de akik még bírják lendülettel, azok szórakozhatnak is itt.

Karpatia Aquapark Munkácsi látnivalók

Karpatia Aquapark

Nekik kötelező felülniük a parkban található óriáskerékre, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. Ha további izgalmakra vágyunk, akkor pedig irány a munkácsi Karpatia Aquapark. Az európai színvonalú vízi vidámpark tökéletes kikapcsolódás az egész család számára.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük