Moszkva látnivalói – az orosz főváros, ahol minden óriási

5
(1)

Moszkva látnivalóit nem lehet egy-két nap alatt megcsodálni. Már csak azért sem, mert az orosz főváros óriási méretei miatt hatalmas távolságokat kell leküzdenünk. De bizony megéri itt tölteni egy-két hetet, mert Moszkvát látni örök élmény lesz!

Ha egy igazán különleges utazásra vágyunk, akkor tegyük félre az összes putyini rendszerrel kapcsolatos negatív érzésünket, és utazzunk el Moszkvába. Mert Moszkva gyönyörű. Ha tehetjük, télen keressük fel, mert az orosz főváros ebben az évszakban mutatja meg igazi arcát. Nyers és hideg (de nem annyira, mint Szibéria), ugyanakkor káprázatos is: hófödte épületeivel és tereivel mesebeli látványt nyújt.

Moszkva Oroszország fővárosa, Európa legnagyobb és legnépesebb városa, lakosainak száma 12,5 millió fő. A világ egyik legdrágább városa is egyben, így készüljünk, ha oda utazunk.

Moszkva

Éghajlata kontinentális, a nyár enyhe, sokszor csapadékos, a tél hosszú és hideg. A Moszkva folyó partján fekvő főváros lenyűgöző, a cári idők, a szovjet hatások és a modernizáció mind lenyomatukat hagyták hatalmas terein és világhírű épületein.

A Vörös tér

Talán nem túlzás azt állítani, hogy nem pusztán Oroszország, de az egész világ egyik legismertebb tere a Vörös tér, mely 1990 óta a Világörökség része.

Moszkva látnivalók - Vörös tér

A tér a történelem során kivégzések, nyilvános bejelentések, koronázások helyszíne volt, ma kulturális eseményeknek ad otthon. Itt található többek között a Kreml és a Lenin-mauzóleum is.

Kreml

A Vörös téren található monumentális épületegyüttes az ország egyik legfontosabb helyszíne, politikai döntések és a hatalom központjaként szolgált, ma a kulturális élet egyik fellegvára. Szó szerint, hiszen a Kreml szó jelentése: fellegvár. A fallal körülvett komplexum több mint 27 hektáron terül el, több palota, székesegyház és múzeum is található a Kreml-ben. A Vörös térre nyílnak a különleges, külső lőállásokkal is ellátott saroktornyok, a turisták szerint legszebb Szpasszkaja-torony, mely a Kreml díszkapuja, illetve a csipkeszerű díszekkel ellátott, gótikus Nyikolszkaja torony.

Moszkva látnivalói - Kreml

A Kreml központja a Katedrális tér, melyen három székesegyház, az Uszpenszkij-székesegyház, a Blagovescsenszkij-székesegyház és a Arhangelszkij-székesegyház található meg. A téren található még a Nagy Iván-harangtorony is, mely sokáig a város legmagasabb épülete volt a 81 méteres magasságával. Reneszánsz stílusban épült a Granovitaja-palota, itt fogadták a régi időkben a követeket és itt rendezték a győzelmi ünnepségeket is. Mellette található a Romanov-családok kedvelt lakhelye, a Tyerem-palota.

Moszkva látnivalói - Kreml

A Kreml sarkában találjuk meg az Arzenál fegyverraktárat. Tornya, az Arzenál-torony a Kreml védelmében igen fontos szerepet játszott évszázadokon keresztül. A torony alatt egy kút található, innen hordták a vizet a Kreml megtámadásakor az épület védelmezői számára. A Torockija-torony a Kreml legmagasabb tornya, 80 méter magas. Mellette áll a Kongresszusi palota.

A Kreml napjainkban több kormányzati szervnek ad otthont, emellett Moszkva leglátogatottabb helye. A Vörös térrel együtt világörökségi helyszín.

Lenin-mauzóleum

Itt tekinthető meg a kommunista vezető, Vlagyimir Iljics Lenin bebalzsamozott holtteste. Többször felmerült már a moszkvaiakban, hogy ideje lenne a testet eltemetni. A végső döntés még mindig nem született meg ezzel kapcsolatban, ráadásul egy grúz származású New York-i képzőművész nemrégiben gyűjtést is indított azért, hogy Amerikába kerülhessen a holttest.

Kamcsatka – forrongó vulkánok, lenyűgöző állatvilág

Vaszilij Blazsennij (Boldog Vazul)-székesegyház

A Vörös tér mesebeli székesegyházát Rettegett Iván cár építtette. A legenda szerint a cár megvakíttatta az építtetőt, nehogy véletlenül is hasonló vagy még szebb épületet tudjon építeni mások kérésére a későbbiekben. Valóban gyönyörű az épület, ez a téren található legmesebelibb alkotás a több, kis hagymaszerű kupolájával fedett tornyaival.

Vaszilij Blazsennij (Boldog Vazul)-székesegyház

Ha képesek vagyunk elszakadni a Vörös tér csodáitól, tegyünk egy sétát a Moszkva folyó partján található, virágokkal, tavakkal, szökőkutakkal, parkokkal díszített gyönyörű Gorkij parkban. Ha pedig szeretnénk bepillantást nyerni a modern Moszkva életébe is, üljünk fel a moszkvai metróra, melynek állomásait festmények és mozaikok teszik világhírűvé, vagy keressük fel a sztálini stílusban épült Hét Nővér felhőkarcolót, melyek érdekes módon ötvözik az orosz barokk és gótika, valamint az amerikai felhőkarcolók jegyeit.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük