Milyen tél várható 2022/2023-ban? Így áll most az előrejelzés (Frissítve!)

4
(12)

Milyen lesz 2022-2023 tele? Ez a kérdés most a szokásosnál is égetőbb, hiszen az orosz-ukrán háború és annak vonzatai miatt sokkal drágább lesz a fűtés, és az infláció szárnyalása sem segít majd. No meg az is kérdés, hogy egyáltalán lesz-e mivel fűtenünk. Kulcskérdés tehát, hogy milyen tél várható.

A téli időjárást több hónappal a hideg évszak beköszönte előtt nem lehet nagy pontossággal megjósolni, de a modellek azért már sejtetik, hogy nagyjából mi várható majd.

>> Havas előrejelzés 2022/2023 telére >>

09:23

Frissítés! Szeptember 22-én újabb téli előrejelzést tettek közzé

A Severe Weather Europe frissebb modellfuttatások alapján azt állapította meg, hogy a La Niña gyengülése a jövő év elejére várható, és az idei év végén meleg szakasz lehetséges.

Az ECMWF modell (amelyet gyakran az egyik legmegbízhatóbb előrejelző rendszernek tartanak) azt mutatja, hogy a tél eleji negatív trendekre utal. Ez növelné a hideg események esélyét az Egyesült Államok keleti részén és Európa egyes részein.

A globális hőmérséklet-előrejelzés szerint Kanada nagy részén és az Egyesült Államok északi részén hidegebb lesz a tél átlagos hőmérséklete. Az Egyesült Államok nyugati részén ezzel szemben melegebb anomáliák várhatók, hasonló lesz a helyzet, de kisebb mértékben az USA keleti felén is.

Milyen lesz a tél 2022

Ami Európát illeti, a kontinens nyugati részén a közeli alacsony nyomású terület hatására átlagos lehet a téli hőmérséklet. Közép-Európa egyes részein viszont melegebb anomáliák várhatók (úgy tűnik, Magyarországon is), különösen északkelet felé haladva.

Milyen lesz a tél 2023

A csapadék-előrejelzésre pillantva pedig azt láthatjuk, hogy Európában többnyire átlagos mennyiségű csapadék várható, van, északkeleten néhol átlag alatti. A Földközi-tenger körül viszont átlag fölötti csapadékban bízhat a lakosság.

Téli csapadék-előrejelzés 2022

 

08:22

Milyen telünk lesz? Augusztus végén már körvonalazódott a lényeg

A Severe Weather Europe elemzése augusztus 20-án publikált cikke abból indul ki, hogy már harmadik éve a La Niña jelenség uralja a Föld időjárását. Mi is tapasztaltuk idehaza a rekordméretű szárazságot, a soha nem látott aszály, folyóink drasztikus apadása pedig mérhetetlen károkat okozott a magyarországi ökoszisztémának és a mezőgazdaságnak.

Milyen tél várható 2022/2023-ban

Az El Niño és La Niña hatása Magyarország időjárására

Ha erős El Niño-évünk van, Magyarországon szokatlanul enyhe a tél, és csapadékos a tavasz – egyes kutatók szerint. Mások azt is vitatják, hogy bármiféle hatással bírna hazánk időjárására a „Kisded”, és úgy tartják, inkább a globális felmelegedésnek köszönhetjük a pozitív hőmérsékleti anomáliákat.

La Niña-évben az El Niño fordítottja történik: kemény hidegek jönnek a tél második felében, nyáron pedig szárazság és az átlagosnál jóval melegebb hónapok köszöntenek be.

La Nina év

La Nina év

Milyen lesz a tél 2022/2023-ban?

Az ECMWF (Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja) a legutóbbi modellfuttatások alapján azt valószínűsíti, hogy

2022 őszén és telén még a La Niña fog uralkodni, de a jövő elejétől gyengülni kezd, és az El Niño váltja még 2023-ban.

A Severe Weather cikke ezen kívül két nagy szezonális modell adatait összesítette még: az Egyesült Államokból a  CFSv2 (Climate Forecast System Version 2) és a kanadai CanSIPS (Canadian Seasonal to Interannual Prediction System) számításait. Nem egyeznek teljesen a modellek, de az általuk vázolt prognózis nagyjából ugyanazt mutatja 2022/2023 telére vonatkozólag.

ECMWF – a legmegbízhatóbbnak tartott

Az európai modell szerint kontinensünkön a tél elején az átlagnál melegebb hőmérséklet várható, de az időről időre megszakadó nyugati áramlás miatt hidegbetörésekre kell majd számítani.

A hőmérsékleti anomália így alakul az ECMWF szerint:

Milyen tél várható 2022/2023-ban

A várható hőmérsékleti anomáliák 2022/2023 telén az ECMWF szerint.

A modell szerint Északnyugat-Európából időnként hideg áramlás indulhat a kontinens belseje felé, emellett Európa északnyugati részén az átlagosnál magasabb hőmérséklet várható. Európa középső részén a normáltól csak kissé tér majd el pozitív irányba a hőmérséklet.

Ami a csapadékot illeti, e modell szerint az átlagosnál kevesebb eső vagy hó várható 2022/2023 telén. Ez alól csak a távoli észak-atlanti régiók jelentenek majd kivételt, ahol alacsony nyomású légtömegek dominálnak majd.

Csapadék-előrejelzés 2022/2023 telére

Csapadék-előrejelzés 2022/2023 telére az ECMWF szerint.

 

Csapadék-előrejelzés 2022/2023 telére

Csapadék-előrejelzés 2022/2023 telére az ECMWF szerint.

CanSIPS: Európa középső részén átlagos hőmérsékletű lehet 2022/2023 tele

A kanadai szakemberek arra jutottak, hogy Európában a hőmérséklet terén főként északon várhatóak pozitív anomáliák, míg a kontinens középső és déli részén átlagoshoz közeli értékekre számíthat a lakosság. Európa délnyugati részén pedig viharos időszakok is lehetnek.

Várható téli hőmérséklet 2022/2023-ban

Várható téli hőmérséklet 2022/2023-ban a CanSIPS modellje alapján.

Az ECMWF-hez hasonlóan a kanadai modell is többnyire kevesebb csapadékot jelez Európára vonatkozólag 2022/2023 telére.

CFSv2

Az amerikai modell nagyjából félúton a fentebb taglaltak között helyezkedik el. Európában az átlagosnál melegebb telet jósol, és csapadék tekintetében is inkább a száraz telet valószínűsíti, de nagyobb szórást feltételezve. Nyugat- és Közép-Európa felett az előző modelleknél több csapadékot jelez, délkelet felé pedig egyre szárazabb téli hónapokat valószínűsít.

Így alakulhat a csapadék-anomália az előttünk álló télen:

Milyen telünk lesz

Várható csapadék-anomália Európában 2022/2023 telén a CFSv2 szerint.

Milyen tél várható 2022/2023-ban?

A három nagy időjárás-előrejelző modell adatait összegezve az a megállapítás valószínűsíthető, hogy Európában átlagos, vagy az átlagosnál kisse melegebb és szárazabb időjárás várható 2022/2023 telén. A hőmérsékleti anomália a kontinens középső részén térhet el leginkább pozitív irányba a sokévi átlagtól.

Csapadék tekintetében most sem leszünk elkényeztetve. Európa északi és északnyugati részén várható majd csapadékosabb időjárás, a kontinens belsejében azonban szárazabb időre van kilátás. Hóból sem fog megártani a sok, de ez az előbbiek könnyen levezethető: az inkább pozitív felé tendáló hőmérsékleti anomáliák és az átlagosnál kevesebb csapadék előrevetíti, hogy 2022/2023 tele várhatóan nem lesz hóban gazdag.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4 / 5. Szavazatok: 12

Egyelőre még nem érkezett szavazat

One comment on “Milyen tél várható 2022/2023-ban? Így áll most az előrejelzés (Frissítve!)”

  1. Balogh Imre szerint:

    Bízzunk az enyhe télben, bár szeretem a telet, de most az enyhe télbe bízok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük