Milyen nyarunk lesz 2022-ben? Ez várható a számítások szerint

5
(1)

Hogy milyen nyarunk lesz 2022-ben, arra még csak közvetett számítások vannak, de kezd már körvonalazódni a lényeg. A Severe Weather kalkulációit arra alapozza, hogy idén is La Niña évünk van, ez pedig tudjuk, mit jelent.

Friss számítások

Június 6-án Ürge-Vorsatz Diána fizikus-éghajlatkutató reflektált a Facebook-oldalán Severe Weather friss cikkére.

A magyar tudós is úgy látja, hogy az előttünk álló lehet minden idők legforróbb nyara a Kárpát-medencében.

Milyen lesz 2022 nyara

Ürge Vorsatz arra is figyelmeztet, hogy az extrém száraz és forró időjárás aszályokhoz vezethet, amire jön az eleve szűkös élelmiszerellátás…

Tehát még jobban csökkentsük az élelmiszerpazarlást, maradjon mindenkinek, és maradjon olcsóbb…

És mikor életünk egyik legforróbb nyarában sülünk meg, gondolunk arra, hogy ez lehet a maradék életünk egyik leghűvösebb nyara…

– írja Ürge-Vorsatz Diána.

 

Ez volt a helyzet áprilisban

Mit is jelent a La Niña év?

La Niña (magyarul: kislány). Az El Niño után szokatlanul alacsony légnyomással jelentkezik az anomália Délkelet-Ázsiában, Ausztrália csapadékosabb vidékein és a Csendes-óceán nyugati medencéje fölött. A korábbi aszályt és az erdőtüzeket oltó intenzív monszunesők jelentkeznek, mellé persze az áradások és egyéb természeti katasztrófák is megjelennek. A La Niña a dél-amerikai partvidéken aszályt okoz, az Atlanti-óceán északi medencéjében erősíti a hurrikántevékenységet, míg a Csendes-óceán nyugati medencéjében a tájfunok lesznek a szokottnál puszítóbbak.

Ha erős El Niño-évünk van, Magyarországon szokatlanul enyhe a tél, és csapadékos a tavasz – egyes kutatók szerint. Mások azt is vitatják, hogy bármiféle hatással bírna hazánk időjárására a „Kisded”, és úgy tartják, inkább a globális felmelegedésnek köszönhetjük a pozitív hőmérsékleti anomáliákat.

La Niña-évben az El Niño fordítottja történik: kemény hidegek jönnek a tél második felében, nyáron pedig szárazság és az átlagosnál jóval melegebb hónapok köszöntenek be.

La Nina év

La Nina év

Mi várható 2022 nyarán?

Összességében a számítások szerint Európában és Észak-Amerikában a La Nina hatására forró és száraz nyár ígérkezik 2022-ben.

Az északi féltekén a közelgő nyári szezon egy ma már jól ismert óceáni anomália hatása alatt áll majd, melynek lényege, hogy a fő hideg anomáliák a Csendes-óceán középső trópusi területére összpontosulnak. A hideg évszak egyik fő mozgatórugója az ENSO volt. Ez az „El Nino Southern Oscillation” rövidítése.

Ez a trópusi Csendes-óceán régiója, amely meleg és hideg fázisok között váltakozik az Egyenlítői óceánban. Jellemzően 1-3 év alatt történik fázisváltás. Az óceáni anomáliák elöször a jet streamekre hatnak, amelyek az egész északi féltekén végigfutnak nyugat-keleti irányban.

A legmegbízhatóbb modell szerint ilyen lesz a nyár 2022-ben

Leginkább az ECMWF-modellben bízhatunk, ha azt akarjuk kikövetkeztetni, hogy milyen nyarunk lesz 2022-ben. Ez a legpontosabb (már amennyire egy középtávú előrejelzés pontos tud lenni) módszer a maga kategóriájában. Trendeket vesz alapul, és ezek alapján vázolja fel, hogy mi várható a következő hónapokban.

A ECMWF szerint a La Niña magasnyomású rendszere uralkodik majd a Csendes-óceán északi részén és az Egyesült Államok nyugati/északi területein. Ennél is erősebb magasnyomású terület körvonalazódik az Egyesült Államok keleti részén és Nyugat-Európa felett, míg Európa északi részén alacsony nyomás uralkodik majd.

A hőmérsékleti anomáliák alapján valószínűsíthető, hogy Európa déli és középső területein (magában foglalva Magyarországot is) a sokévi átlagnál melegebb és szárazabb lesz 2022 nyara. A kontinens északi részén ugyanakkor átlagoshoz közeli időjárás várható.

Közép-Európában a számítások szerint a sokévi átlagnál 1-2 fokkal melegebb nyárra számíthatunk idén:

Milyen nyarunk lesz 2022-ben

A várható csapadék pedig mindössze az átlag 60-70 százaléka lesz, ez pedig valószínűsíti, hogy 2022-ben is lesznek aszályos időszakok:

Milyen nyarunk lesz 2022-ben

Milyen nyarunk lesz? Egybecseng a modellek előrejelzése

A 2022-es nyári időjárással kapcsolatban vizsgálja a cikk az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálatának modelljét, az UKMO-t is, amely Európára vonatkozóan az ECMWF-hez nagyon hasonló tendenciát valószínűsít. A britek szerint szinte az egész kontinensen pozitív hőmérsékleti anomália várható:

Milyen lesz a nyár 2022-ben

Ami a csapadékot illeti, ez a modell is kevesebbel számol az átlagosnál. Közép-Európában akadnak olyan területek, ahol nem ígérkezik nagy eltérés, ebből pedig az következhet, hogy viharból idén sem lesz hiány. A nyári csapadék zömmel zivatarokból fog hullani, és – a mezőgazdaság számára kedvezőtlenül – ritkábban esik majd nagyobb mennyiség.

Milyen lesz a nyár 2022-ben

A harmadik vizsgált modell, a Climate Forecast System (CFS) előrejelzése annyiban tér el a fenti kettőtől, hogy a 2022-es nyarat Észak-Európában is melegebbnek jósolja:

Várható hőmérséklet 2022 nyara

Csapadék terén pedig ez a modell az előzőektől is szárazabb nyárra számít:

Várható csapadék 2022 nyara

Reméljük, nem az utolsó számítás lesz a legközelebb a valósághoz, és kellő mennyiségű eső öntözi majd a Kárpát-medencét egy kellemesen meleg, hőségriadóktól mentes nyáron. Mindenesetre érdemes majd kihelyezni a csapadékgyűjtő edényeket, mert manapság egyre bizonytalanabb a csapadék valószínűsége hazánkban. Az, hogy milyen nyarunk lesz 2022-ben, egyelőre még kérdéses, de az előjelek nem túl biztatóak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük