Marbella: bűnözők és milliomosok fészke a napfényes Costa del Solon

0
(0)

Marbella egy spanyol üdülőváros Andalúziában, a Costa del Sol (napfény part) egyik legfontosabb turisztikai célpontja.

A település bekerülése a szélesebb magyar köztudatban két jeles eseményhez köthető:

– a népszerű, prosztó humorú Torrente-sorozat második epizódja itt játszódik – az alcíme is az, hogy „A Marbella-küldetés

– 2021 szeptemberében a város egyik luxusövezetében telepedett le Orbán Viktor lánya, Ráhel, valamint férje, Tiborcz István és három gyermekük: Aliz, Adél és Bertalan.

Marbellán nem a Tiborcz-család a leghíresebb betelepülő, van, vagy volt itt rezidenciája az alábbi ismert embereknek is:

Arthur Rubinstein amerikai zongoraművész, Sean Connery színész, George Clooney színész, Novak Djokovic teniszező, Antonio Banderas színész (neki a Melanie Griffith-szel közös lánya Marbellán született), Millie Bobby Brown, a Stranger Things főszereplője (ő is itt született) és még sokan mások.

Marbella - cabopino

Cabopino

Bűnözés Marbellán

A város sajnos arról is hírhedt, hogy a szervezett bűnözés kedvelt fészke alakult itt ki nagyjából az 1960-as évektől kezdődően. Miután ugyanis Marbella kedvelt turisztikai célponttá vált, a politikai elit nagyvonalúan szemet hunyt egyes bűnözői körök tevékenysége fölött, ha a városba invesztáltak némi forgótőkét. Így lett aztán Marbella a szervezett bűnözés egyik központja.

Jelenleg a Terrorelhárítás és Szervezett Bűnözés elleni Spanyol Hírszerző Központ adatai szerint legalább 113 bűnözői csoport működik, akik 59 különböző nemzetiséget képviselnek a térségben. A rendőrségre érkező riasztások száma is beszédes, 2-3-szor annyi bejelentést regisztrálnak, mint a hasonló méretű spanyol városokban átlagosan.

A földrajzi fekvés sem egy utolsó szempont, hiszen déli irányban mindössze 15 kilométerre van Marokkó, a világ legnagyobb hasistermelője, és kevesebb, mint egyórás autóútra van a kokaincsempészet fontos kikötője, Algeciras. Az öböl túloldalán található Gibraltár, amely adóparadicsomként működik a gazdagok számára. Az északabbra emelkedeő Málaga és a Granada hegyek pedig ideális környezetet jelentenek a marihuána termesztéséhez.

Marbellán a szervezett bűnözés annyira összefonódott, és a bandák olyan szimbiózisban élnek egymással, hogy nagyon nehéz már földrajzilag elkülöníteni, hogy ki, hol működik. Albán, ír, olasz, francia stb. maffiaszervezetek uralják főleg a terepet, de számottevő a kolumbiai és egyes afrikai bűnbandák jelenléte is. Az itt élő fehérgalléros bűnözők simán vegyülnek az üzletemberekkel és egyéb milliomosokkal, hiszen egyik palotára sincs ráírva, hogy annak árát becsületes üzlettel vagy valami turpissággal termelték-e ki.

A város nagymenői gyakran ingáznak Marbella és Dubai között, utóbbi helyen ugyanis sokkal elnézőbbek a hatóságok, és kevésbé kell tartaniuk egy-egy rutinellenőrzéstől.

Barcelona látnivalói – utazás Katalónia fővárosába

Mitől vonzó Marbella a híres és gazdag emberek számára?

Éghajlat

Marbella éghajlata klasszikus mediterrán, forró, száraz nyarakkal, és csapadékosabb, de enyhe téllel, rövid átmeneti évszakokkal. A leghidegebb hónap a január, amely 12,9 fokos átlaghőmérsékletével jóval melegebb a mi 10 fok körüli áprilisunknál. A tenger közelsége miatt szerencsére a nyarak is elviselhetőbbek, mint az ország belsejében, a legmelegebb hónap, az augusztus is csak 24 fokos átlaghőmérsékletű – szemben például a szintén Andalúziában, de a tengertől távolabb fekvő sevillai 28 fokos júliussal, de még a 25 fokos madridi nyárnál is enyhébb.

Marbella strand

Látnivalók, programlehetőségek Marbellán

Óváros

Marbella szűk utcákkal teli, kockaköves óvárosa igazi időutazás, mely évszázadokkal repít bennünket vissza a történelemben. Egészen jó állapotban maradtak fenn az ősi városfalak és a két történelmi külváros: északon a Barrio Alto, keleten pedig a Barrio Nuevo.

Marbella

Az óváros többnyire hűen őrzi a 16. századi külsejét, persze vigyáznak is rá, hogy még sokáig így maradjon Marbella eme különlegessége. Itt található a Plaza de los Naranjos (úgy van, azt jelenti, hogy Narancs tér), amely a kasztíliai reneszánsz építészet egyik szép példája. Még a keresztény visszahódítás után kezdték tervezni. Három jeles épület veszi körbe: a reneszánsz városháza, amelyet katolikus uralkodók építtettek 1568-ban, a polgármester háza, amely homlokzatában gótikus és reneszánsz elemeket ötvöz, mudejar-stílusú tetővel és freskós falfestményekkel. Itt magaslik továbbá a Santiago-kápolna is, amely a város legrégebbi vallási épülete. Stílusa nem illeszkedik a térhez, ami arra utal, hogy korábban, a 15. században épült.

Az óvárosban található a barokk stílusban épült Santa María de la Encarnación templom, a Casa del Roque, valamint az arab vár és védőfalak maradványai; szintén reneszánsz stílusú a Capilla de San Juan de Dios (Isten Szent János kápolnája), a Real de la Misericordia Kórház (Királyi Irgalmas Kórház) és a Bazán Kórház, amely ma a Kortárs spanyol metszetek Múzeumának ad otthont.

Alameda Park

Mindössze néhány lépésre van az óvárostól ez a gyönyörű, két oldalról korlátokkal határolt park.

A trópusi fák lombkoronája alatt márványburkolatú sétányok, szökőkutak és padok várják a pihenni vágyókat, és az árnyékban fedezéket találhatunk a perzselő andalúziai nap elől, de a reggelt is indíthatjuk itt egy csésze kávéval.

A legtöbb padot „azulejos”, klasszikus andalúz kézzel festett csempével borították be, amelyek a város műemlékeit és történelmét mutatják be.

Avenida del Mar

Az Alameda parkból a Playa de la Venushoz Marbella kikötője mellett vezető látványos sétányt nevezik így. Pálmafák, precízen nyírt sövények és látványos műalkotások mellett andaloghatunk itt.

A bronzszobrokat még Salvador Dalí készítette, a 20. századi szürrealista művész alkotásainak megfejtésére nem árt, ha szánunk pár percet.

A sétány mellett üzletek és vendéglátóhelyek sorakoznak, és találunk itt egy praktikus parkolót is, ahonnan könnyen elérhetjük gyalog az óvárost és a tengerpartot.

Puerto Banús

Az óvárostól néhány kilométerre keletre találjuk Marbella leghivalkodóbb, csillogóbb részét. Akit vonz a fényűzés, a gazdagság – akár csak messziről csodálása is -, az ruccanjon ki ide.

Marbella - Puerto Banus

Puerto Banus

Előkelő éttermekből, butikokból nem lesz hiánya, a parton pedig luxusjachtokat csodálhat, akár a francia riviérán.

Marbella - Puerta Banus

Puerta Banús

Itt található a szintén Salvador Dalí által alkotott óriás orrszarvút ábrázoló szobor, amely 3,6 tonnát nyom.

Iglesia de la Encarnación (A megtestesülés temploma)

Ez a reneszánsz-barokk stílusban épült, 18. században befejezett templom Marbella egyik fő történelmi-építészeti nevezetessége.

Iglesia de la Encarnación, Marbella

Iglesia de la Encarnación

A várost a móroktól visszafoglaló keresztények egy mecsetből alakították át a vallási helyet, azonnal megszentelték, és kész is volt a templom. Az egykori minaret egyik tornyát meghagyták, és jó ötszáz éve már a keresztény hívőket szolgálja.

Spanyol metszetek múzeuma

Marbella legrégebbi városrészében, egy sikátorban rejtőzik az ország egyetlen, metszeteket bemutató múzeuma. A mór stílusú palotát a 16. században építették Alonso de Bazán haditengerészeti parancsnoknak számára építettek, és később a szegények kórházaként hagyott a városra.

A gyűjtemény mintegy 4000 metszetet, rézkarcot, akvatintát, xilográfot, litográfiát és más grafikai műveket mutat be, olyan világhírű spanyol művészek munkáiból, mint például Goya, Picasso, Miró, Chillida, vagy Dalí.

Golf

A gazdagok paradicsomában természetesen bőségesen találunk golfozási lehetőségeket. Marbella körül hemzsegnek a golfpályák, fél órán belül több mint 30-at tudunk elérni a városból. Az előkelő, vakítóan zöld füvű pályák mellett egyszerűbbek is vannak – milyen jó, hogy gondoltak a kevésbé vastag pénztárcájú látogatókra is.

Marbella - golf

Kezdők számára a Monte Paraíso, profiknak a Los Naranjos vagy a La Quinta Golf and Country Club ajánlott.

Vízi sportok

Adja magát a tenger közelsége, így természetesen Marbellán is számos lehetőség kínálkozik vízi sportolásra. Aki az izgalmakat kedveli, a kikötőnél bérelhet jet-ski-t, ejtőernyőzhet vagy wake-boardozhat.

Ha nyugalmasabb időtöltésre vágyunk, bérelhetünk akár egy napra is luxusjachtot, és hajóról szemlélhetjük a gazdagok mindennapjait a csillogó tengerparton. A jachtot kapitány is jár, és ha kisebb társasággal vagyunk, egészen olcsón kijön ez a mulatság.

Kiváló vízminőségű strandok

A Marbellát is magában foglaló Costa del Sol bővelkedik a kék zászlós strandokban. Ha hetekig, mindennap más úti célt szemelünk ki, akkor sem fogyunk ki egy jó darabig az élményekben gazdag tengerparti helyekből.

A város nyugati határához közel található Estepona, ahol az El Padrón nevű strand bizonyul sokak szemében a környék legjobbjának. Eléggé nyüzsgő a hely, aki a nyugalmat részesíti előnyben, Marbellától 40 perc autózással érheti el a San Roque strandot, de az ennél jóval távolabbi, mindössze néhány, fehérre meszelt villának otthont adó Cala Sardina sem fog csalódást okozni.

Vega del mar Bazilika

A Guayaba Beach közelében található egy első pillantásra nem túlságosan látványos, de annál értékesebb régészeti lelőhely. A történelmi jelentőségű helyszínen végzett ásatások leletei a madridi Nemzeti Régészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják.

A lelőhely hihetetlenül gazdag történelmi emlékekben, előkerültek tárgyak a római korból, többek között mintegy 200 ókori sírhely jelzi, hogy ez egy fontos római temetkezési helyként is funkcionált több ezer évvel ezelőtt. A temetkezési helyet később a vizigótok bővítették ki, majd a 6. században egy templomot is építettek.

Bonsai múzeum

Ha az óvárosból a dombra felfelé indulunk, az Arroyo de las Represas nevű park keresztezi utunkat. A hosszú, keskeny, sziklás kert követi a folyómedret, és elvezet az Avenida Doctor Maíz Viñals-hoz, amelynek közepén fekvő kis épületben található Európa egyik legszebb bonsai-gyűjteménye. A fácskák legnevezetesebbje egy kis olajfa, amely már több mint 300 éves.

A kiállítást kis medencék, és a bennük úszkáló teknősök teszik még hangulatosabbá.

Római város maradványa

A Río Verde torkolatához közel találjuk Ciliana városának maradványait, amely 2000 évvel ezelőtt Marbella helyén virágzott.

Bár a falak és az oszlopok már rég eltűntek, a villa csodálatos mozaikjai még mindig olyan élénkek, mint két évezreddel ezelőtt. Néhány épen maradt használati tárgy is segít betekinteni a letűnt kor embereinek életébe.

Bejutni ide nem egyszerű, a belépés csak a csütörtöki ebédidőre korlátozódik.

Gasztronómia

Aki flancolásra vágyik, Michelin-csillagos éttermeket is talál bőven. Leghíresebb a Skina, amely 2008-ban kapta meg a dicsőséges címet. Andalúz stílusú konyhája avantgárd elemekkel bővül ki. A El Lago pedig a Málaga környéki gasztronómia jeles képviselője.

Marbella

Ha a helyi specialitásokra fáj a fogunk, nem muszáj menő étterembe mennünk. Kóstoljuk meg az espetos-t, amelyet a tengerparton, fatűzön készítenek. Az étel alapja nyárson sütött szardínia, és ezt fűszerezik számtalan módon.

Marbella - Espetos

Espetos

La Concha-hegy

A kevésbé fülledt napokon érdemes felkeresni a város mögött emelkedő 1200 méter magas La Concha-hegyet. A csúcsot mintegy négyórás séta alatt érhetjük el, közben vadregényes, bozótos tájon haladunk át, majd a kopár csúcsról lenézve messzire elláthatunk. Simán idelátszik a marokkói Atlasz-hegység is, a tenger kékje pedig ebből a magasságból már tényleg leírhatatlan.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük