Mamaia – nyaralás a román tengerparton

1.7
(3)

Románia nem csak a Kárpátok vonulatáig bővelkedik látnivalókban. A mesés Erdélyt és a 2500 méter fölé tornyosuló hegyeket magunk mögött hagyva érdemes továbbhaladni, és a kissé egyhangúan sík Román-alföldön keresztül elzarándokolni a Fekete-tengerig. Mamaia Budapesttől 1111 km távolságra van, és mintegy 12-14 órás autózással érhető el.

Mamaia, román tengerpart

Mamaia, román tengerpart

A román tengerpart kevésbé felkapott, mint a horvát vagy a görög, de még a bolgár beach-ek is megelőzik népszerűségben. Pedig a Fekete-tenger itt is kellemesen meleg nyáron, és számos vízi sport űzésére alkalmas.

Mamaia tulajdonképpen a tőle néhány kilométerre fekvő 300 ezres nagyváros, Constanța egyik külső kerülete. Az állandó lakosság itt mindössze 50-100 fő, de nyáron a populáció a nyaralók tömege miatt a többszörösére duzzad.

Maga a település egy keskeny, 8 km hosszú homokpadra épült a Fekete-tenger és a Siutghiol-tó között. 60 szálloda várja itt, hogy egyszerre akár 20 ezer nyaralónak is szállást biztosíthasson.

Az éghajlat nem annyira kellemes, mint a Mamaiával azonos szélességi fokon elhelyezkedő olasz és spanyol üdülőhelyeken, de a magyarországinál valamelyest enyhébb. A téli hónapok középhőmérséklete 0 fok fölött van, 20 fok fölé csak a június, július és az augusztus emelkedik. A nyári hónapokban a tenger vize is melegebb, mint 20 fok.

A tenger Mamaiánál

Mamaia partjait szinte állandóan erős hullámverés mossa, ezért 20-30 méternél beljebb csak nagy erőfeszítések árán juthatunk a vízben. A hullámok mindent kivisznek a partra.

Mamaia a Fekete-tenger egyik legszemetesebb partvidéke. Éles kontrasztot képez a környékbeli luxusszállodák és a hulladéktól hemzsegő tengerpart látványa. A strand nem fizetős, saját felelősségére bárki használhatja.

Képtalálat a következőre: „mamaia beach”

Látnivalók:

Aqua Magic – élményfürdő, az ország legnagyobb ilyen jellegű épületegyüttese (2,7 hektáron).
Üdülőfalu (románul: Satul de Vacanță) – ajándéküzletek sora és 31 étterem alkotja, mindegyik étterem az ország egy-egy megyéjének az építészeti és gasztronómiai stílusjegyeivel.
Telegondola – drótkötélpályás libegő a kaszinó és a Perla hotel között, építését 2004. július 16-án fejezték be (3,5 millió eurós beruházás).
Siutghiol-tó – 1900 hektáros tó a településtől keletre.
Mamaiai Könnyűzenei Fesztivál – a nyári hónapokban.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 1.7 / 5. Szavazatok: 3

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük