Mallorca – látnivalók a bulizók paradicsomában

5
(1)

Mallorca sokak szemében nem több, mint egy részeg, drogos fiataloktól (és idősebbektől) hemzsegő lelakott sziget a Földközi-tenger nyugati medencéjében. Nos, ilyet csak az mond e szépséges helyről, aki még nem járt itt.

Mallorca Spanyolországhoz tartozik, és a Baleár-szigetek legnagyobbika. Kisebb testvérei méret szerinti sorrendben: Menorca, Ibiza, Formentera. Mallorca Spanyolország legnagyobb területű szigete, neve a latin insula maior („nagyobb sziget”) kifejezésből ered.

A sziget Magyarországról viszonylag gyorsan, két és fél órás repülőúttal érhető el. A nyaralási szezon júniustól októberig tart. Mallorca egész gazdasága a turizmusra épül, ékes bizonyítéka ennek az itt található 1600 szálloda, közel 300 ezer férőhellyel.

Mallorca

Mallorca

Mallorca éghajlata

A sziget éghajlata mediterrán. Hosszú, száraz és forró nyarak váltakoznak a viszonylag csapadékos és igen enyhe telekkel. Mallorca januárja például a mi áprilisunknál is melegebb.

Nyáron gyakran kúszik a hőmérséklet napi maximuma 30 fok fölé. Nem csoda tehát, hogy ennyire népszerű turistacélpont lett ez a hely.

Mallorcára a legtöbb látogató – 36 százalék – Németországból érkezik, de jelentős a britek – 23 százalék – aránya, és persze belföldről is sokan nyaralnak itt.

Mozgalmas bulinegyedek és csendes partszakaszok

Ha fiatal vagy, és szórakozási, ismerkedési céllal (is) utazol ide, Mallorcán megtalálod a számításodat. A pörgésre vágyók elsődleges célpontja a sziget székhelye, a 375 ezer lakosú Palma de Mallorca.

Sóller

Sóller

A turisták igényeire van szabva itt minden, egymást érik a szórakozóhelyek, éttermek, kávézók. Az árak viszonylag borsosak, Mallorcán drágább a nyaralás, mint Spanyolország törzsterületén szinte bárhol.

Aki nem szereti a nyüzsgést, az is tartalmas napokat, heteket tud itt tölteni, hiszen a sziget fantasztikus látnivalókkal várja a nyugodtabb habitusú, pihenésre vágyókat is. Mesés partszakaszok és csendes hegyi falvak várják a turistákat. Ezeket a helyeket érdemes felkeresni Mallorcán.

Mallorca látnivalói

Palma de Mallorca

A fővárost természetesen nem hagyhatjuk ki, de nehéz is lenne, hiszen itt landolnak a Magyarországról érkező repülőgépek. Tegyünk egy túrát, mielőtt a sziget távolabbi pontjait felkeresnénk.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorcán érdemes megtekinteni a 6600 négyzetméter alapterületű gótikus katedrálist (Catedral de Mallorca), amelyet a 13. században kezdtek építeni, és csak a 17. században fejezték be. Az épület a régi kikötővel néz farkasszemet, igazán impozáns látvány.

Ejtsük útba a szintén 13. századi Bellver-kastélyt is, amely egy domboldalon magasodik a város fölé. A keleti, román és gótikus építészeti elemeket is ötvöző látványosság területén múzeum és kápolna is található.

A fővárosban meglátogathatjuk Fundación Pilar i Joan Miró egykori házát is, ahol a híres katalán művész festményeit, rajzait és szobrait őrzik.

Alcudia

Mallorca egyik legszebb városa a buja növényzettel és fenyveserdőkkel tarkított Alcudia. A középkori városfal szinte teljes épségében megmaradt, a hangulatot pedig tovább fokozzák a történelmi emlékek, az ízletes ételek és a látványos fesztiválok.

Alcudia

Alcudia

Alcudia belső magja néhány száz méterre található a tengertől. A középkorban épült fal és a bástyák feladata a kalózok elleni védelem volt. A máig fennmaradt, reneszánsz-kori Sant Ferran bástya az egyik legszebb látványosság a városban.

A templomok közül említést érdemel a Santa Ana és a Sant Jaume, valamint a Sant Crist barokk kápolna. A Sant Jaume templomtól délre régészeti emlékeket is találunk, itt bukkantak rá egy római kori település maradványaira.

Az Alcudia közelében fekvő La Albufera öböl a madármegfigyelők paradicsoma, mintegy kétszáz madárfajt lehet itt szerencsés esetben lencsevégre kapni.

A városhoz Puerto Alcudia üdülőhelye is, amely homokos strandjával, tengerparti sétányával és komplex vendéglátóegységeivel tesz a turisták kedvére.

 

Puerto Portals

Mallorca délnyugati partján, a spanyol királyi család és más elit vendégek kedvelt célpontja ez az üdülőhely. Monte Carlóhoz hasonló csillogás jellemzi e partszakaszt: jachtok, drága autók, butikok, előkelő éttermek.

Puerto Portals - Mallorca

Puerto Portals

Itt van a Marineland nevű vízipark is, amely a gyermekes családokat is vonzza. A számos játéklehetőség mellett delfin- és oroszlánfóka show-t is láthatunk itt. A közelben található a Mood Beach Club, amely gyönyörű stranddal és ínyenc éttermekkel várja vendégeit.

 

Deia

Valldemossával együtt Mallorca egyik legyszebb hegyi falvacskája. Busszal érhető el Palmából és a 15 km-re lévő Sóllerből.

A Valle de los Naranjos-ban (Narancs-völgyben) fekvő kis falu igazi mediterrán életérzés közvetít, és egyedülálló nyugalmat áraszt magából.

Deia - Mallorca

Deia

Itt élt korábban a híres költő, Robert Graves. Háza, a Ca N’Alluny múzeumként működik.

A település tengerpartja, a Cala Deia az úszásra tökéletes vizéről híres.

Deia után adja magát a következő állomás, amely az ugyancsak festői Valldemossa falvacskája lesz. Útközben mindenképp álljunk meg a Son Marroig kastélymúzeumnál, ahol már csak a kilátás miatt is érdemes egy kicsit elidőzni.

 

Valldemossa, Mallorca gyöngyszeme

Aki Valldemossát nem látta, az nem is fedezte fel igazán Mallorca szépségeit. A városka jellegzetessége, hogy kissé odébb van a nyüzsgő parttól, és elszigeteltségéből fakadóan csendet, nyugalmat áraszt. Annak ellenére, hogy útközben át kell kelni a Serra de Llevant hegységen, Valldemossa a sziget egyik leglátogatottabb turistahelye. Nem véletlenül.

Valldemossa - Mallorca

Valldemossa

A várost Chopin hegyi falvaként is emlegetik mert a híres zeneszerző 1838-39 telén hat hetet töltött itt George Sanddal. Az írónő ekkor vetette papírra az Egy tél Mallorcán című művét.

Valldemossa elsődleges látványossága a kolostor, de hangulatos sétákat tehetünk a szűk sikátorokban is.

Igazi kuriózum a Costa Nord de Valldemossa nevű étterem, amelynek Michael Douglas a tulajdonosa. Arra persze ne várjunk, hogy a híres színész hozza majd ki a fogásokat.

 

Es Trenc – Mallorca legjobb strandja

A nyaralók összesített véleménye alapján Es Trenc nevezhető a sziget legnépszerűbb fürdőhelyének. Egyike az utolsó, természetes állapotukban megmaradt tengerpartoknak.

Es Trenc - Mallorca

Es Trenc

Es Trenc Mallorca déli részén található, a kicsiny Ses Covetes és a népesebb nyaralóhely, Colonia Sant Jordi között. A fehér homokos, sekély, 2 kilométer hosszú partszakasz egy nemzeti parkoz tartozik, ennek minden előnyével: mentes a szállodakomplexumoktól, és minden egyébtől, ami a természetesség ellen van.

A viszonylag nyugodt partszakasz gyermekbarát, és zajos vízisportok sem zavarják a pihenni vágyó családokat.

 

Petra

Nem olyan híres, mint jordániai névrokona, de azért ne hagyjuk ki úti céljaink közül. Petra egy csendes városka, 43 kilométerre Palma de Mallorcától. A település legfontosabb látnivalója a kolostor, ahová Szent Juniper Serra iskolába járt. Juniper Serra híres misszionárius volt a 18. században. Mexikóban és Kaliforniában is tevékenykedett, 1776. szeptember 17-én ő alapította meg San Francisco városát.

Petra - Mallorca

Petra

A misszionárius emléke előtt egy fesztivállal is tisztelegnek, melyet minden évben szeptember harmadik vasárnapján tartanak.

Petrában érdemes megnézni a Iglesia de San Pedro nevű gótikus templomot, a ferencesek kolostorát (Convento de Sant Bernardí) és a és a Santuario de Nostra Senyora de Bonany (Miasszonyunk szentélye) névre keresztelt neobarokk templomot.

Formentor-félsziget és -fok

A Formentor-félsziget Mallorca északkeleti partjánál található, és elsősorban a kilátás miatt imádják a turisták. északkeleti partjánál található. A félsziget egy csipkés sziklaélekkel tarkított 400 m magas, tengerből kiemelkedő hegyvonulat. Kanyargós szerpentineken juthatunk fel a tetejére, de megéri!

formentor-mallorca

Formentor

Több kilátónál (Mirador de Mal Pas, Mirador de Colomer) is megpihenhetünk, míg legvégső úti célunkhoz, a Talaia d’Albercutx-hoz és a formentori világítótoronyhoz érünk. Szédítő magasságból szemlélhetjük a hullámzó tengert és Alcudia öblét.

A Formentor-félszigeten remek strandot is találunk. A Platja de Formentor apró szemcsés-homokos fövenyéről és türkizkék, kristálytiszta vizéről híres.

Sóller

A 14 ezres Sóller városka elsősorban a sziget fővárosából, Palmából érkező vasútvonal miatt nevezetes. A Serra de Tramuntana hegység lábánál fekvő Sóller nagyjából egyórás vonatúttal érhető el, és útközben festői hegyes-völgyes tájban gyönyörködhetünk.

Sóller - Mallorca

Sóller

A 914 milliméter nyomtávú, 27 kilométer hosszú vonalat azzal a szándékkal hozták létre, hogy a Sóllerben termesztett gyümölcsöket (főként narancsot) gyorsan a fővárosba tudják szállítani. A vasútállomás épületében egy Picasso és Joan Miró műveiből készült kiállítás is látható.

A sólleri vasútvonalon fából készült nosztalgiavonat közlekedik, a vonatok és a kocsik nagyrészt eredeti, de felújított eszközök. Csatlakozik hozzá egy villamosvonal is, amely a sólleri vasútállomástól indul, és Port de Sóller kikötőjéig visz.

Llucmajor

Llucmajor - Mallorca

Llucmajor

Ideális választás a napfényes tengerpartok szerelmeseinek. Llucmajor 25 km-re délre található Palma de Mallorcától, és mesés öbleivel, szikláival és persze strandjaival jár a turisták kedvében. Kiváló lehetőség nyílik a vitorlázásra is.

A Playa del Arenal egy akkora strand, hogy egészen a Palma de Mallorcáig húzódik. Az El Arenal Beach nyugodt vize ideális az úszásra, de van itt szörfözésre kijelölt szakasz is.

A Cala Pi homokos strandja, szelíd kristálytiszta vize ideális a búvárkodáshoz. A partszakasz annak ellenére megőrizte természetese szépségét, hogy eléggé be van már építve szállodákkal és vendéglátóegységekkel.

Érdemes felkeresni a Cala Blava birtok melletti kis öblöt, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Palma-öbölre.

Pollença

Ez a nyüzsgő kikötőjéről és gyönyörű, mélykék tengervizéről híres település a Pollença- és a Kalvari-hegység völgyében fekszik. A város középkori történelmi emlékekben bővelkedő központja a tengerpart közvetlen közelében található.

Pollenca - Mallorca

Pollenca

Érdemes itt ellátogatni a Nuestra Señora de los Angeles nevű 18. századi templomba, amely egy 13. századi templom helyén épült. Másik vallási nevezetessége az innen éppen 365 lépcsőfokra lévő, Iglesia de Puig del Calvari névre keresztelt barokk kápolna.

A Port de Pollença gyönyörű, homokos stranddal kedveskedik a pihenni vágyóknak. Élénk vízisport-élet zajlik itt, jachtklub is működik.

Cala en Gossalba a csendesebb nyaralást kedvelőket vonzza. Partja többnyire kavicsos, egy kicsit rejtettebb helyen fekszik.

Puerto de Pollença se maradjon ki a listáról, ha erre járunk . Ez a régi halászfalu Pollença városától hat kilométerre található. Látványosságokban bővelkedő, út vezet innen a 21 kilométerre északkeletre Cabo Formentor felé.

 

Artà

A festői történelmi városka egy mandula-, olíva- és fügeültetvényekkel teli völgybe épült. A városi plébániatemplomtól, az Iglesia de Transfiguración del Señor-tól egy ciprusokkal szegélyezett út vezet a dombtetőn a Santuari de Sant Salvador kápolnáig. Fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk itt, farkasszemet nézve a várossal.

Arta - Mallorca

Arta

Sok épület megőrizte itt korabeli formáját. A város könyvtára is műemlék-jellegű.

A településen Michelin-csillagos éttermet is találunk, Restaurante Andreu Genestra a neve.

Ne hagyjuk úgy el a várost, hogy nem láttuk a Cuevas de Artá nevű barlangrendszert látványos cseppköveivel; illetve a közelben érdemes szemügyre venni a Ses Paísses melletti régészeti lelőhelyet (Santa Maria de Bellpuig Monasterio), valamint a Sant Antoni de Pádua névre kereszelt 17. századi ferences kolostor Sant Antoni de Pádua, valamint az Ermita de Betlemet, amely egy szikla tetejére épített kolostort takar.

 

Cala Figuera

Mallorca legismertebb halászkikötője található itt. Belekóstolhatunk a halászatból élő helyiek mindennapjaiba a hálójavítgatástól a különleges halételek elkészítéséig.

Cala Figuera - Mallorca

Cala Figuera

A kikötő mentén gyalogút halad a sziklás részekig, ahonnan megint csak festői panorámában gyönyörködhetünk.

Cala Figuera-tól négy kilométerre délre találjuk a Cala Santanyi nevű homokos strandot. Nyugodt vize búvárkodásra is alkalmas.

Magaluf

A bulizók paradicsoma Mallorcán. Ide csak az jöjjön, aki kedveli a nyüzsgést, és nem feltétlenül a pihenés az éjszakai programja.

Magaluf szórakozóhelyein világhírű DJ-k keverik a korongokat a főszezonban. Egy jól sikerült partis éjszaka után pedig megmártózhatunk a homokos strand kristálytiszta vizében.

Magaluf - Mallorca

Magaluf

Ne hagyjuk ki a híres fordított házat se!

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük