Linz látnivalói, nevezetességek Felső-Ausztria fővárosában

5
(1)

Linz tökéletes példa arra, hogy hogyan lesz egy acélvárosból kulturális főváros. A Felső-Ausztriában található Linz az ország harmadik legnagyobb városa Bécs és Graz után. Még mindig az egyik legfontosabb gazdasági és ipari központ Ausztriában, de újabban már kulturális városként is emlegetik, 2009-ben el is nyerte az Európa kulturális fővárosa címet a litván fővárossal, Vilniusszal együtt. Egyre több turista fedezi fel magának a Duna két partján elhelyezkedő várost, fekvésének köszönhetően mi magyarok azonnal otthon fogjuk ott érezni magunkat.

A Duna Linznél

A Duna Linznél

Linz legszebb része a 220 méter hosszú és 60 méter széles Fő tér, a Hauptplatz, melynek formája 1200 óta nem változott, csak szebbnél szebb, reneszánsz és barokk épülettel egészült ki. A tér közepén található 26 méter magas Szentháromság szobor látványosan uralja a teret a rajta található szoborcsoporttal.

Linz, főtér

Linz, főtér

A tér keleti részén áll a 17. századi Városháza, melyen a modern elemek mellett a reneszánsz stílusjegyei is nyomot hagytak. Árkádos udvara nagyon hangulatos, amit már csak azért is érdemes megnézni, mert itt találjuk a Várostörténeti Múzeumot is, ahol megismerkedhetünk Linz múltjával. A jelenéről mindent elárul, hogy úgy is nevezik: a Változások városa. Linz ugyanis nyitott minden újításra, amiért a nagyvállalatok örömmel vetik meg magukat itt.

A haladás jeleit sehol máshol nem fedezhetjük fel erőteljesebben az Ars Electronica Centernél, ami a mesterséges intelligenciával és a jövővel foglalkozik, ahol betekintést nyerhetünk például a robotika és a géntechnológia világába. Ha a hagyományosabb kiállításokat preferáljuk, válasszuk a Duna másik oldalán álló Lentos Kunstmuseumot, ahol kortárs festményeket nézegethetünk. A Duna partján álló linzi vár múzeumában is láthatunk kiállításokat, melyek elsősorban az osztrák művészettörténettel foglalkoznak. Maga a linzi kastély annyira nem kiemelkedő szépséggel bíró látnivaló, elsősorban a Schlossmuseum miatt keresik fel sokan, melynek különlegességet az kölcsönöz, hogy a modern épület a régi vár területén található.

Fotó: Wikipedia/NeoUrfahraner

Ha nem vagyunk nagy múzeumba járók, a várhoz akkor is menjünk fel, mert nagyon szép onnan a kilátás a városra. Lefelé haladva a várdombról a város legnagyobb és Ausztria második legnagyobb katedrálisát tekinthetjük meg. Az 1924-ben elkészült monumentális Mariendom mindössze két méterrel kisebb a bécsi Stephansdomtól. További érdekessége, hogy ólomüveg ablakai a II. világháború alatt odavesztek, helyükre pedig furcsa, mai alkotásokat helyeztek. A Mariendom (Új székesegyház) egy igazi építészeti remekmű, Linz egyik legszebb látnivalója, de a Régi dómot (Alter Dom) is érdemes megkeresni.

Mariendom, Linz

Mariendom, Linz

Ezt a jezsuiták építették még a 17. században, belseje gazdagon díszített, orgonáján a híres osztrák zeneszerző, Anton Bruckner is játszott valamikor. Izgalmas látnivaló a linzi kikötő, melynek épületein egyedi, hatalmas graffitiket láthatunk, ez Európa legnagyobb graffiti-kiállítása.

Linzi graffitik

Linzi graffitik

 

Ugyancsak egyedülálló Linz a gasztronómiája miatt is, emblematikus édességét, a linzert feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik cukrászdájában. Állítólag ez a világ legrégebbi süteménye, az első receptjét már az 1600-as évek végén lejegyezték. Több cukrászdába is érdemes betérni egy kóstolóra, van, ahol a finom, omlós vajas tészta lekváros töltelékét dióval, van, ahol mandulával, megint máshol pisztáciával egészítik ki. Szuvenírnek is tökéletes választás a linzi linzer, az itthon maradt barátok, családtagok nagyon hálásak lesznek érte, mert teljesen más, mint amit mi hívunk linzernek. Ha a várost hazautazás előtt szeretnénk még egyszer alaposan szemügyre venni, a Pöstlingbergre menjünk fel.

Pöstlingberg - Linz látnivalók

Pöstlingberg. Fotó: Wikipedia/NeoUrfahraner

A legszebb panoráma a városra az 539 méter magas Pöstlingbergről látható, a főtérről villamossal lehet eljutni ide. A gyönyörű kilátás mellett azért is érdemes felmenni a hegyre, mert egy zarándoktemplomot is találunk a csúcsán. Ha gyerekkel vagyunk, nekik is vidám perceket okozhatunk a hegyre tett kirándulással, mert az ő szórakoztatásukról odafent egy sárkánynak öltöztetett kisvonattal kedveskedik Linz, kedves emlék lesz az egész család számára.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük