Lesz fehér karácsony 2022-ben? Így látják az esélyeket

0
(0)

Lesz fehér karácsony 2022/2023 telén? És mik az esélyek arra, hogy havas telünk lesz? Folyamatosan frissülő cikkünkben gyűjtük az információkat az esélyekről.

12. 17.

Lehet, hogy idén sem lesz fehér karácsonyunk?

Egyre kisebb az esélye a fehér karácsonynak – állapította meg az Időkép a legfrissebb adatok alapján. Mint írják, jövő héten enyhülés körvonalazódik, északon tarthat ki legtovább a hótakaró, karácsonyra viszont ott is elolvadhat.

Jelenleg ennyi esély mutatkozik a fehér karácsonyra az ország egyes részein:

Fehér karácsony 2022 esélyek

11.29.

Van rá esély, hogy lesz fehér karácsony 2022 telén

Az Időkép szerint december előrehaladtával két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel.

Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a szóbanforgó magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé. Így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé, melyek előoldalán tartós délnyugati áramlással nem csak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé.

Lesz fehér karácsony 2022-ben

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az említett keveredési zóna inkább tőlünk nyugatra alakulhat ki, hozzánk enyhe, kora tavaszias idő jöhet.

A másik lehetséges forgatókönyv szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hidegoldalára kerüljünk.

Ebben az esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, melyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem. Ha kellően hosszú életűnek bizonyul ez az időjárási helyzet, akár az ünnepek idején is igazi télben lehet részünk.

11.12

Havas lesz a telünk? Lesz fehér karácsony 2022-ben?

A Severe Weather Europe szeptember végi modellfuttatások alapján azt állapította meg, hogy a La Niña gyengülése a jövő év elejére várható, és az idei év végén meleg szakasz lehetséges. Ami a csapadékot illeti, a korábbi, augusztus végi becsléshez képest egy hajszállal többet jósoltak, ami átlag körüli értéket jelent.

A portál november 1-jén újabb prognózist tett közzé, ebből most az Európában várható téli csapadékra vonatkozó részt ismertetjük.

Mikor jön az első hó Magyarországon?

Magyarországon az első havazás a hegyvidékeken november elején, míg a síkvidéki területeken november második felében szokott bekövetkezni. Ennek ellenére 1936-ban hóesést észleltek síkvidéki területeken már szeptember végén. Az első hótakaró a Kékestetőn november tizenegyedikén, a Kisalföldön december ötödikén, míg az Alföldön december kilencedike környékén szokott megmaradni. Budapesten a mérések kezdete óta a legkorábbi összefüggő hótakaróval borított nap 2003. október 24-én reggelre alakult ki. Ekkor a hólepel már elérte az 1 cm-es vastagságot.

Lesz fehér karácsony

Magyarországon 2012. október 27-28-a éjjelén hullott az adott év első hava, amikor is a Soproni-hegységben, Brennbergbányán 3 cm-es hólepel alakult ki.

2013-ban november 25-én hullott le az első hó az ország nagyobb részén.

2014. első havazása november 25-én kedden alakult ki, amikor is a Kékestetőn és a Mátrában 5 centimétert meghaladó, míg a 300 méteres tengerszint feletti magasság fölötti Bélapátfalván csak foltokban, Bükkszentkereszten viszont egybefüggő hólepel alakult ki.

2015-ben az első kisebb, jelentéktelenebb téli csapadékmennyiség október 11-én hullott a Mátrában. Ugyanakkor számottevő mennyiségű hótakaró csak november 21-én alakult ki a Mátra és a Mecsek magasabban fekvő (600 méter feletti) csúcsain.A Kisalföld térségében a 2015-2016-os tél első havazása 2016. január elsején következett be, amikor is hólepel vastagságú hótakaró alakult ki a vidék több pontján.

2016 első havazása október 5-én délután kezdődött és hatodikán hajnalban már 4 cm vastag hólepel borította a Galya-tetőt és a Kékest, valamint ezen túl a Nagy-Hideg-hegyet is. A Kőszegi-hegység területén november 6-án este havazott, ami a 2016/2017-es tél első havazása volt ezen a vidéken. 2016. november 8-án Zala megy több pontján és a Kab-hegyen is havazott.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük