Korfu látnivalói, utazás a Jón-tenger gyöngyszemére

0
(0)

Korfu olyan szép, mintha csak álmodnánk. Mesebeli táj, ahol gyönyörű a tenger, ezer színben pompáznak a virágok, a hegyek felfedezőutakra hívogatnak. Tökéletes helyszín egy tökéletes nyaraláshoz, melyre egész életünkben emlékezni fogunk, és ahová amíg élünk, visszahúz majd a szívünk. Ha felkészültünk az efféle édes keserűségre, irány Korfu!

Korfu a második legnagyobb görög sziget a Jón-tengeren található Jón-szigetek közül, Görögország északnyugati részén fekszik. Az egyik legnépszerűbb görögországi úti cél. Megszámlálhatatlan hotel és apartman húzódik a tengerparti sétányai közelében, homokos-fövenyes partszakaszai ideálisak a családi nyaralásokhoz.

Korfu látnivalói

Éghajlata mediterrán, a nap csak úgy ömlik ránk Korfun, és azt érezteti velünk,hogy a paradicsomban járunk. Történelmi múltja miatt legalább annyian szeretik, mint lüktető jelene okán. Írásos emlékek a szigetről már az i. e. 13. századból is léteznek, sőt: Korfu, más néven Kerkyra már a görög mitológiából is ismert. A legenda szerint Poszeidón, a tengerek istene beleszeretett egy Kerküra nevű lányba, és neki ajándékozta ezt a szigetet, amit róla is nevezett el.

Korfu látnivalók

A sziget nevét is viselő Kerkyra, vagyis Korfu település óvárosa az UNESCO világörökség része, macskaköves, kanyargó, keskeny utcái, régi és új erődje, pálmafákkal, júdásfákkal és eukaliptuszokkal ölelt Esplande sétánya, Délkelet-Európa legnagyobb tere, a Spianada mind-mind arra várnak, hogy felfedezzük őket. A két erőd, a Palaio Fourio és a Neo Frourio a város leglátogatottabb nevezetességei. Meredek lépcsőire érdemes felmenni, a panoráma mindkét erődből lélegzetelállító lesz. Korfu óvárosában sétálva azt fogjuk érezni, hogy múzeumba sem kell mennünk, mert a városban mindent áthat a történelem és a kultúra: szebbnél szebb házak, villák, paloták és templomok között sétálhatunk, évszázadokat utazhatunk vissza az időben az utcáit járva.

Korfu, a képeslapra illő tengerpartok hazája

A sziget fővárosától 7 km-re található az Ahílio vagy Achilleion palota, ami Erzsébet királyné, vagyis Sissi nyári rezidenciája volt és gyakran menedékként szolgált a magyar királyné számára. Ő építtette, dekorálásáról is ő gondoskodott, a palota teljes mértékben az ő ízlését tükrözi. Ami nem volt rossz. Mivel Sissi rajongott a görög mitológiai alakokért, több ilyet találunk a palotában és annak meseszép parkjában is.

Achilleion palota - Korfu látnivalók

Achilleion palota

Ha van bátorságunk, érdemes motort bérelve bejárni Korfu akár teljes szigetét is, mert útközben újra- és újra hangulatos kis falvakat és képeslapra illő partokat találunk. Az egyik ilyen a Sidariban található Canal d’Amour, vagyis a Szerelmesek csatornája. A legenda szerint azok a párok, akik együtt úsznak itt át, örökké együtt maradnak. Paleokastritsa falu közelében található az azonos nevű part, amit meglátva szívünk elfacsarodik majd a szépségtől. Ez Korfu legnépszerűbb strandja, aranyló homokja, a kék ezer árnyalatában ragyogó vize és az azt szegélyező hegyek látványa azt az érzést kelti bennünk, hogy egyszerűen nem lehet valóság mindaz a szépség, amit látunk. Aki szeret búvárkodni, itt megteheti, a strand központjából motorcsónakok is indulnak a környék barlangjai felé. Lakones egy aprócska kis település Paleokastritsa felett, egy sziklapárkányon fekszik. Bella Vista nevű kilátójából Európa egyik legcsodálatosabb panorámáját tekinthetjük meg, semmiképp se hagyjuk ki ezt a lehetőséget!

Korfu látnivalói

Ha még magasabbról szeretnék szemügyre venni ezt a gyönyörű környezetet, irány a sziget északi részén található 906 méter magas Pantokrator-hegy. Ez Korfu legmagasabb pontja, innen Albánia partjait, sőt, tiszta időben még a 130 km-re fekvő Olaszországot is lehet látni. Ha már itt vagyunk, nézzük meg a csúcson található 14. századi kolostort is.

Érdemes még megnézni Kassiopit is, ami egy igazi, hagyományőrző halászfalu Korfun, kikötőjében számos fa halászhajót is találni. A település Tiberius császár egyik kedvenc nyaralóhelye volt, de megfordult itt Casanova is, Kassiopi erődjében pedig állítólag még Néró császár is eltöltött egy kis időt.

Ha nemcsak Korfu múltjára, de a jelenére is kíváncsiak vagyunk, és mulatnánk is egy kicsit, akkor vegyük az irányt Sidari, Kavos, Ipsos, Dassia vagy Gyfada felé, itt találjuk a sziget legjobb klubjait, ahol a korfui nyugalom után a környék pezsgésének is átadhatjuk magunkat.

Gerald Durrell inspirációi

A híres angol természettudós, Gerald Durrell 1935-39 között itt élt családjával, és a 10 éves fiúcska Korfu szigetén ismerkedett meg az élővilág végtelen gazdagságával. Később három önéletrajzi regényt is írt a korfui élményeire visszaemlékezve. Közülük legismertebb az 1956-ban íródott Családom és egyéb állatfajták (My Family and Other Animals). A Korfu-trilógia további kötetei a Madarak, vadak, rokonok (1969) és az Istenek kertje (1978).

Gerald Durrell korfu

Fotó: Byron Patchett/Wikipédia

Durrel korfui kalandjairól 10 részes sorozatot készített a BBC, amelyet Magyarországon is vetítettek már többször. Az epizódok során megismerkedhetünk Gerry édesanyjával, a konyhaművész és kertészkedni szerető Louisa Florence Durrell-lel, a költői és írói vénával rendelkező idősebbik bátyjával, Larry-vel, a fegyverekért rajongó fiatalabbik bátyjával, Leslie-vel, valamint Margo-val (Margaret Durrell), Gerald nővérével. No és persze a sziget élővilága is sorra kerül a görög teknőstől a csapóajtós pókon át a és tengeri sünig. A történetből 2005-ben játékfilm is készült.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük