Koppenhága, a világ egyik legboldogabb városa. Látnivalók, érdekességek + térképpel

5
(2)

Ránk fér egy kis boldogság, nem igaz? A szürke, sokszor gondokkal teli hétköznapokból kiszakít minket Koppenhága, Dánia fővárosa, ami évek óta a világ legboldogabb városai között van. Ha kíváncsiak vagyunk a titokra, vegyük szemügyre testközelből Koppenhága látnivalóit!

Dánia fővárosának teljes lakossága nagyjából 1,3 millió fő, ez a legnépesebb település egész Skandináviában. Koppenhága két fő szigeten, Sjælland és Amager szigetén fekszik, a kettőt számos híd köti össze, romantikus képet adva ezzel az egyébként is különleges városnak, mely számos területen példaértékű.

Koppenhága látnivalói

Koppenhága látnivalói

Itt az egyik legmagasabb az életminőség, ez a világ egyik legkörnyezetbarátabb városa, ahol a lakosok 35%-a kerékpárral közlekedik, kikötőjének vize kristálytiszta. Ha odaköltözni nem is tudunk, néhány napig legyünk mi is részesei a koppenhágai életnek és használjuk ki egy kiváló város kiváló adottságait. Pénzt vigyünk magunkkal bőven, Koppenhága ugyanis az egyik legdrágább város is a világon.

Koppenhága királyi épületei

Itt található az ország legfontosabb épülete, a Christiansborg. Ez a 800 éves palota ad otthont a Parlamentnek, itt ülésezik a Legfelsőbb Bíróság, de a királyi család is használja. Királyi fogadószobái nagyon híresek, nézzük meg őket mi is!

Christiansborg - Koppenhága látnivalói

Christiansborg

A Rosenborg kastélyban 1720-ig élt a királyi család, onnantól kezdve csupán nyári rezidenciaként szolgált, 1838 óta pedig múzeumként működik. Gyönyörű épület csodaszép kerttel és rengeteg látnivalóval. A kastély alagsorában őrzik a dán koronázási ékszereket, a trónteremben pedig a dán királyok lenyűgöző trónját lehet megtekinteni, melyet három életnagyságú ezüstoroszlán véd. A Király Testőrség őrségváltását 11:30 között csíphetjük el a kastély előtt, ekkor kezdenek el innen átmasírozni az Amalienborg palotához.

Amalienborg - Koppenhága látnivalói

Amalienborg

Az Amalienborg palota a királyi család téli rezidenciája. Négy klasszicista épülete egy nyolcszögletű teret ölel át, melynek közepén a palotát alapító V. Frigyes dán király lovasszobra uralja a teret.

Amalienborg - Koppenhága látnivalói

Amalienborg

Eredetileg kastélynak szánták, de végül csak egy erődítmény maradt a koppenhágai Kastellet, amit azért érdemes megnézni, mert ez Észak-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye. Öt bástyája, saját temploma és szélmalma is van. Ha nem érjük be a fenséges palotákkal és még jobban elmerülnénk Dánia kulturális életében, a Nemzeti Galériában megtekinthetjük a legnagyobb dán művészeti kincseket és alkotásokat.

Feröer-szigetek: ahol fű nő a házak tetején

Koppenhága látnivalói, ikonikus helyei

A Kerek Torony, vagyis a Rundetaarn csillagvizsgáló a ma is működő legrégebbi obszervatórium egész Európában. A 17. században épült, 36 méter magas toronyban ma egy múzeumot is találunk, ahol a csillagászattal ismerkedhetünk meg. A lépcsők helyett kiépített spirális folyosókon a torony tetejébe jutunk fel, ahonnan gyönyörű a kilátás Koppenhágára.

Rundetaarn - Koppenhága látnivalói

Rundetaarn

A bátrak a Rundetaarnban közlekedve le is nézhetnek a 25 méter magasan elhelyezett üvegpadlón, ahonnan a torony magjába lehet bepillantani. A Rundetaarn Koppenhága egyik legikonikusabb épülete, a város jelképe viszont a kikötőben található Kis Hableány bronz szobra, melyet Andersen meséje ihletett és 1913-as megalkotása óta tekint vágyakozóan a víz felé.

A kis hableány szobra - Koppenhága látnivalók

A kis hableány szobra

Extra látványosság Koppenhágában a 40 évvel ezelőtt alapított Christiania negyed, ami egy igazi hippi városrész. A helyiek csak „szabad városként” emlegetik, ahol egy olyan alternatív társadalom létezik, ahol az elfogadott normák nem érvényesülnek, csakis a saját szabályok.

A lovak itt szabadon bóklásznak, az autókat a városrészből kitiltották, a boltokban speciális pénzt használnak. És ha már a pénznél tartunk: christianiai pénzre nem, dán koronára viszont annál inkább szükségünk lesz, ha shoppingolnánk egy kicsit Koppenhágában.

Christiania - Koppenhága látnivalók

Christiania

A Strøget a világ leghosszabb bevásárlóutcája, hossza 1,1 km, a legnagyobb világmárkákat forgalmazó üzleteket mind megtaláljuk itt. Ha nem annyira a pénzköltés, hanem inkább a különlegességek motiválnak minket Koppenhágában, az Új Kikötőt, vagyis a Nyhavn-t keressük fel inkább ehelyett, melynek színes házait el sem lehet téveszteni.

A rikító színekben pompázó épületek Koppenhága igazi szimbólumává váltak, és nem mellesleg itt élt Hans Christian Andersen dán meseíró is az utca egyik régi házában, a 20-as szám alatt.

Nyhavn kikötő - Koppenhága látnivalók

Nyhavn kikötő

A városlátogatás végén pedig nézzük meg azt a helyet is, ami a szó szoros értelmében boldoggá teszi a koppenhágaiakat: a vidámparkot.

Tivoli vidámpark - Koppenhága látnivalók

Tivoli vidámpark

A Tivoli vidámpark 1843 óta működik, ez Dánia leglátogatottabb nevezetessége, és egyben a világ második legrégebbi vidámparkja is, ahol kipróbálhatjuk a világ legkorábbi, ma is működő hullámvasútját.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük