Kolozsvár, Erdély központja

4.8
(4)

Kolozsvár látnivalói és magyar vonatkozású emlékei megérnek egy kis kalandozást. Ha Erdélybe kirándulunk, feltétlenül iktassunk be egy kolozsvári városnézést a programunkba. Kolozsvár Erdély történelmi központja, Románia egyik legjelentősebb kulturális városa. A magyarok szívének nagyon kedves, hiszen itt született 1443-ban Mátyás király, 1557-ben pedig Bocskai István fejedelem is. Bár a 20. század elején még 80 százalék fölötti volt a magyar lakossága aránya, 2011-ben a 324 ezerből már csak 16,4 százalék volt magyar.

Koozsvár látképe

Koozsvár látképe

Kolozsvár a történelmi Erdély szívében fekszik, Budapesttől 465, Nagyváradtól 152 km-re, 500-825 méter magasságú dombok között, a Kis-Szamos és a Nádas-patak völgyében. Bukarest után a legnagyobb város Romániában, lakosainak száma meghaladja a 300 000 főt. A történelemben gazdag város lakói kedvesek, nyugodtak és vendégszeretőek, az ott élő magyarok gondosan vigyáznak múltjukra és jövőjükre: magyar nyelvű iskolákat, és egy közös épületben működő magyar színházat és magyar operát is találunk a városban.

Kolozsvár

Többnyelvű helységnévtábla Kolozsvárnál

Kolozsvár látnivalói, nevezetességei

Mátyás király emlékei

Hazahúz a szívünk, ezért Kolozsvár látnivalóinak bemutatását Mátyás király szülőházával kezdjük. A gótikus épület Kolozsvár legrégebbi lakóháza, a főtértől mintegy 100 méterre található. Ma főiskolaként működik az épület.

Kolozsvár látnivalói - Mátyás-szobor

Mátyás-szobor

A Mátyás király szoborcsoport megtekintése is kötelező, ha Kolozsvárra látogatunk. A szoborcsoportban a lovon ülő király mellett megjelenik Kinizsi Pál, Szapolyai János, Báthory István és Magyar Balázs alakja is.

Kolozsvár megszámlálhatatlan templomai

A Mátyás király szoborcsoport mögött magasló monumentális, lélegzetelállító szépségű templom a Szent Mihály templom. A templom mindennap látogatható, feltétlenül nézzük meg belülről is, mert varázslatos a szépsége.

Kolozsvár látnivalói

Ha szeretjük a templomok nyújtotta békét, keressük fel a Farkas utcai református templomot, a Szentpéteri templomot, az Evangélikus-luteránus templomot, az Unitárius templomot, a Minorita templomot, a Görögkatolikus Bob templomot, a Kéttornyú vagy Alsóvárosi református templomot, a Ferencesrendiek templomát vagy a Piaristák templomát is. Mindegyik csodaszép.

Kolozsvár látnivalói

Nemesi paloták a belvárosban

Kolozsváron több palota is található. A legimpozánsabb a Szamos folyó partján álló Széky palota. A Rhédey palota egykor a Rhédey grófok tulajdonában állt, az utolsó örökös az épületet a Debreceni Református Kollégiumra hagyta a lenyűgöző New York palotával, vagyis a Continental luxusszállodával együtt.

Kolozsvár, Melody Szálloda

A Sapientia Alapítvány megvásárolta a Melody Szállodát. 2020. szeptembertől itt indul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem új, néptánc szakja, és ebben az épületben kap helyet a Hagyományok Háza kolozsvári fiókja Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Báró Jósika palota legendás épület, állítólag Báthory Zsigmond 1594-ben innen nézte végig törökpárti embereinek kivégzését. A Főtéren álló díszített homlokzatú, méltóságteljes Bánffy-palota ma művészeti múzeumként működik. A klasszicista Teleki-Mikes palotában olyan hírességek is megfordultak, mint Táncsis Mihály, Liszt Ferenc vagy Jókai Mór. A Megyeháza korábban a Kereskedelmi és Iparkamara palotája volt, 1910-ben épült, kívül-belül gazdagon díszített.

Szabók bástyája

Nagyon távol áll a díszes Megyeháza épületének pompájától a Szabók bástyája, de legalább ilyen fontos, különösen a történelmi Kolozsvár kedvelői számára.

Szabók bástyája, Kolozsvár

Fotó: Wikipédia

Hajdanán 18 bástya és torony állt azon a védelmi falon, amit a 15. században építettek a város védelme érdekében. A fal még ma is látható része a Szabók bástyája, ahol napjainkban kiállításokat tekinthetünk meg.

Múzeumok

Kolozsvár látnivalói múzeumokban is bővelkednek.. A Szépművészeti Múzeum, a Népművészeti Múzeum és a Gyógyszertörténeti Múzeum is számtalan érdekességet tartogat, de számunkra legkedvesebb Erdély Nemzeti Történelmi Múzeuma, ahol több mint 400 ezer kiállítási tárgyat tekinthetünk meg!

Történelmi Múzeum, Kolozsvár

Fotó: Wikipédia

 

Sétatér

Ha egy kis természetre vágyunk, akkor sem kell messzire mennünk: a kolozsvári belvárosban található gyönyörű park, a Sétatér a Kis-Szamos partján helyezkedik el. A csodás sétányok mellett csónakázó-tó, egy kaszinó, egy gyönyörű szökőkút, egy zenepavilon és egy 56-os emlékmű is található a parkban.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4.8 / 5. Szavazatok: 4

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük