Klagenfurt, a Wörthi-tó gyöngyszeme

0
(0)

Klagenfurt az egyik leghangulatosabb város Ausztriában, tökéletes nyaralásban lesz részünk, ha úgy döntünk, ide utazunk. Karintia tartomány fővárosa, a nagyjából 90 ezres lakosságú Klagenfurt a szlovén határ közelében, Ausztria déli részén fekszik. Délies is a hangulata, óvárosában sétálva garantáltan elkap minket a mediterrán életérzés. A turisták nagy kedvence Klagenfurt, ami nem is csoda: óvárosa az egyik legszebb az egész országban, amiért már háromszor is Europa Nostra-díjat kapott.

Klagenfurt látnivalók - Wörthi-tó

A Wörthi-tó és Klagenfurt

Klagenfurtba nyáron menjünk, mert ilyenkor a legszebb, legpezsgőbb, legmediterránabb a város, ilyenkor a legkönnyebb itt az élet, az egész várost beragyogja a boldogság. Klagenfurt leghangulatosabb része az óvárosa, melyre az olasz művészet volt hatással, nagyon sok szép reneszánsz épületet találunk itt. Az Alter Platz, vagyis a Régi tér a város legrégebbi része, ma sétálóutca tele kávézókkal, éttermekkel. Az Alter Platz nyugati végén található a Landhaus, vagyis a Megyeháza, mely a reneszánsz építészet egyik remeke egész Karintiában. Szimmetrikusan elhelyezkedő két tornyát és szintes, árkádos udvarát el sem lehet téveszteni.

Klagenfurt látnivalók - SZÍNHÁZ

A városi színház Klagenfurtban

Az Alter Platz északi részén található a 17. századi Stadtfarrkirche, más néven Szent Egyed templom, mely amellett, hogy egy szép reneszánsz templom, történelmi síremlékeket is rejt, 91 méter magas tornyából pedig elképesztő kilátás nyílik a városra és a környező tájra. Érdemes megnézni a már 1355-ben is írásos emlékkel bíró Szentlélek templomot is, mely a belváros nyugati szélén helyezkedik el, a magas Heiligengeistkirche mellett egy barokk kolostor is található. Ezen a téren magasodik a pestisjárvány emlékére emelt Szentháromság-oszlop is. A Klagenfurti székesegyház a 16. században épült, akkoriban ez volt az ország legnagyobb protestáns temploma, stukkókkal gazdagon díszített belső tere és nagy oltára lenyűgöző. A dóm mellett találjuk a Gurk Egyházmegyei Múzeumot, ahol az ország legrégebbi ólomüvegét, az 1170-ből származó Mária Magdaléna üveget (Magdalenenscheibe) is megnézhetjük.

Ha túl vagyunk a régi emlékeken, érdemes a Neuer Platz, vagyis az Új téren is szétnézni, melyet a város központjának tartanak. Itt áll a 17. században épült Városháza is, mely előtt két szobor is található. Bár Mária Terézia szobra is nagyon fontos, de sokkal érdekesebb a Lindwurmbrunnen, vagyis a Sárkány-kút, melyet Klagenfurt jelképének is tartanak.

Klagenfurt látnivalók - városháza

Klagenfurti városháza

A legenda szerint régen egy óriás sárkány élt a mai Klagenfurt helyén fekvő mocsárban, aki embereket evett. Az egyetlen hatalmas palatömbből kifaragott szobor avatására 1593-ban került sor, 1636-ban pedig kiegészítették Herculessel. Ha nem érjük be a mondákkal és kíváncsiak vagyunk a város és Karintia teljes történetére, a Museumgasse-t, vagyis a Tartományi Múzeumot keressük fel, itt régészeti, művészeti, történeti és néprajzi gyűjteményeket is láthatunk. A Museum Moderner Kunst Kärnten-ben, vagyis a Karintiai Modern Művészetek Múzeumában ezzel ellentétben a kortárs osztrák és nemzetközi művészek munkáit csodálhatjuk meg. Kihagyhatatlan látnivaló a városban a bencés piac, ahol a környéken élő gazdák évtizedek óta kínálják portékáikat, de találunk itt szlovén és olasz termelőket is. Nagyon finom specialitásokat vásárolhatunk itt magunknak helyi fogyasztásra és szuvenírnek egyaránt.

A Minimundus-ban pedig az egész világ a lábunk előtt hever! Közel 200 világhírű épületet találunk a Minimundus 26 000 nm-es parkjában, 1:25 arányban kicsinyítve.

Klagenfurt látnivalók - Minimundus

Minimundus

Ha világjárók vagyunk, vagy csak szeretjük a nevezetességeket, könnyen felismerjük majd a New York-i Szabadság-szobrot, a párizsi Eiffel-tornyot, a Londoni Tower-t vagy akár a Budai Halászbástyát itt.

Minimundus - Klagenfurt

Minimundus

Ha túl vagyunk a városnézésen és a kulturális látnivalók felfedezésén, jöhet az igazi kikapcsolódás! A város mellett fekvő Wörthi-tó, a Wörthersee a karintiai tartomány egyik legfontosabb és leglátogatottabb turisztikai célpontja, igazi fürdőparadicsom köszönhetően a tó partján kialakult mikroklímának és a nyáron 28 fokig melegedő vizének. Garantáltan sok időt fogunk itt eltölteni, ha Klagenfurtban nyaralunk. Ha valaki viszont nem rajong fürdőzésért, a Klagenfurttól délre fekvő Karavankák hegyeiben kapcsolódhat ki, ahol nagyokat lehet túrázni, kirándulni, élvezni a friss, hegyi levegőt.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük