Innsbruck, a festői Tirol központja

0
(0)

Tirol székhelye, és lenyűgöző szépsége miatt rengeteg turista kedvenc városa Ausztriában Innsbruck. A Nyugat-Ausztriában, az Alpok hegyei között, az Inn folyó partján fekvő város nevét is a folyóról kapta, melynek partján sorakozó színes házai mesébe illőek a mögöttük magasodó hatalmas, hófödte hegyláncokkal. Innsbruck szépségében az idők végtelenségéig lehetne gyönyörködni.

A várost 1180-ban alapították, földrajzi adottságainak köszönhetően nagyon gyorsan fejlődött, ugyanis itt vezet a legkönnyebben járható út az Alpokon keresztül. A város Habsburg fennhatóság alá került a 14. században, emiatt számtalan gyönyörű épületet találunk az egykori császári székhelyen.

Innsbruck látnivalói

Innsbruck első számú látnivalója az Aranytető (Goldenes Dachl), az a 2657 darab aranylemezkéből kirakott erkélytető, mely alól az uralkodó pár, I. Miksa császár és hitvese nézte a város ünnepségeit évszázadokkal ezelőtt.

Innsbruck aranytető

Aranytető. Fotó: wikipedia.de

Épp átlósan az Aranytetős házzal áll egy meseszép, levelekkel, kagylókkal, gyümölcsökkel díszített homlokzatú ház. Az 1730-ban készült Helbling-ház az egyetlen igazán díszes, barokk stílusú épület itt, a gótikus, középkori épületek között szépsége kiemelkedő. Ha szeretnénk a magasból is szemügyre venni a belváros épületeit, a Városháza oldalán található Várostoronyba menjünk fel, mert innen nagyon jól rálátni a belvárosra, de az Inn folyóra és a környező hegyekre is.

Innsbruck látnivalói

Ha a magasból nem döntöttük el, merre induljunk tovább, javasoljuk a Mária Terézia utat. Előre szólunk, itt is sok időt fogunk eltölteni, mert ez a város leghíresebb utcája. A Maria-Theresien Strasse-n gyönyörű látnivalókat találunk.

A Szent Anna oszlop közvetlenül a Városháza előtt áll, a bajor csapatok elleni 1703-ban vívott győztes összecsapásnak állít emléket, melynek döntő csatáját Szent Anna napján vívták. A Diadalívet, amit a Mária Terézia út végén találunk, a római diadalívek mintájára építtette Mária Terézia 1765-ben fia, Lepold főherceg esküvője alkalmából. A Diadalív érdekessége, hogy bár vidám alkalomra épült, a szomorúság jelképévé is vált, ugyanis a lakodalom során hunyt el Mária Terézia férje.

Innsbrucki diadalív

Innsbrucki diadalív

A Császári Palota (Kaiserliche Hofburg) is Mária Terézia nevéhez fűződik, bár a palota építését még I. Miksa rendelte el, később Mária Terézia átalakíttatta barokk stílusúvá. A palotában Sissi részére is berendeztek egy lakosztályt, ennek emlékére is találunk kiállítási darabokat a ma már múzeumként működő épületben. Innen csak egy lépés a Fekete Emberek temploma (Hofkirche).

Hofkirche Innsbruck

Hofkirche

Az egyszerűnek tűnő templom korántsem hétköznapi: itt található I. Miksa császár hatalmas, üres síremléke (földi maradványai Bécsújhely várkastélyában vannak) és 28 „fekete ember” is, akik a kovácsoltvas díszráccsal körbevett óriási szarkofágot őrzik. A királyok és harcosok sötét bronzszobrai még az életnagyságnál is nagyobbak, egyszerűen félelmetesen szépek. Egy igazi síremléket is találunk a templomban, itt helyezték végső nyugalomra a leghíresebb tirolinak tartott szabadságharcost, Andreas Hofert. Az Ezüstkápolna is fontos nevezetesség a templomban: a lépcsőn át megközelíthető kápolnát II. Ferdinánd főherceg építtette felesége emlékére.

Innsbruck látnivalói

Ha el tudunk szakadni Innsbruck lenyűgöző belvárosától, nézzük meg a város déli részén található Wilteni bazilikát (Wiltener Basilika). Már 1259 és 1751 között is templom állt itt, amit aztán lebontottak, hogy a helyére felépítsék ezt a szép bazilikát, melynek főoltára alatt egy különleges, 14. századi, homokkőből készült Mária szobrot csodálhatunk meg. Szép látnivaló a város keleti részén található Ambras kastély (Schloss Ambras) is, ami II. Ferdinánd főhadiszállása volt a 16. században.

Innsbruck Ambras kastély

Ambras kastély

A gyönyörű reneszánsz kastélyban fegyver- és műkincsgyűjteményt nézhetünk meg, de a kastély angolkertje sem elhanyagolható. A Bergisel síugróközpontot is érdemes felkeresni, és nemcsak akkor, ha síszezon van. Ez az építészeti remekmű ugyanis szuper kilátó is egyben Innsbruckban, panorámája lenyűgöző.

Ha még messzebb merészkednénk, és szívesen átlépnénk a város határait is, ne aprózzuk el: Innsbruck ugyanis 32 km-re fekszik Németországtól és 40 km-re Olaszországtól, így akár egy másik országba is átruccanhatunk, kihasználva Innsbruck kiváló földrajzi fekvését.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük