Így alakul ki az ónos eső

0
(0)

Az ónos eső (népies nevén ólmos eső) az egyik legveszélyesebb időjárási jelenség hazánkban. Kialakulása a téli időszakban a legvalószínűbb.

A különös csapadék elnevezése abból ered, hogy az ónnal bevont tárgyak hasonlóan csillognak, mint az ónos eső által sújtott utak. Sajnos a Kárpát-medence éghajlati viszonyai kedveznek az ónos eső kialakulásának.

Hogyan alakul ki az ónos eső?

Leginkább nagy hidegek utáni felmelegedésekkor számíthatunk megjelenésére, amikor – kiváltképp az autósoknak – érdemes inkább otthon maradni. Az ónos eső kialakulásának egyik fontos feltétele, hogy

a felszín, ahova hullik, még fagypont alatti hőmérsékletű legyen. A magasabb légrétegekben eközben már melegebb levegő érkezik a csapadékkal, így az többnyire eső formájában ér földet.

Ónos eső

Nagykanizsa, 2021. december 26.
Növény leveleire fagyott ónos esõ Nagykanizsán, a Förhénc-hegyen 2021. december 26-án.
MTI/Varga György

Az ónos eső kialakulásakor a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál, a víz olvadáspontjánál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, így a hó formájában hullani kezdő csapadék vízzé olvad. Ha útközben megfagy, akkor jégdaraként ér földet. Ónos szitálásról pedig akkor beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Ha esőcseppként hullik, akkor hogy eléri a felszínt (talajt, tárgyakat, növényzetet stb.), nyomban rá is fagy, és rendkívül csúszós felületet képez.

Az ónos eső veszélyei és előrejelzése

Az ónos esős időszak nem tart túl sokáig, rendszerint 1-2 óra alatt megszűnik, mivel az eső hatására lassan melegedni kezd az alsóbb légréteg és a talaj is.

Az ónos eső nagy veszélyt jelent a közúti közlekedésre, de simán szenvedhetnek miatta a gyalogosok is sérüléseket, töréseket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi riasztási fokozatokat alkalmazza az ónos eső veszélye esetén:

  • Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm.
  • Tartós (többórás) ónos eső. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t.
  • Tartós (többórás) ónos eső. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t.

További nehézséget jelent, hogy nehéz előrejelezni, hogy éppen hol számíthatunk nagy biztonsággal ónos esőre, hiszen speciális körülmények szükségesek a kialakulásához.

Az ónos eső nagy veszélye még, amikor jelentős mennyiségben fagy rá tárgyakra – jellemzően faágakra -, majd letöri, magával rántja azokat. A katasztrófavédelem rendszeresen figyelmezteti ilyenkor a lakosságot, hogy még véletlenül se tartózkodjunk súlyosabb közműtárgyak, faágak alatt.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük