Graz látnivalók – mediterrán hangulat Ausztriában

5
(1)

Ha egy kis mediterrán életérzésre vágyunk, de emiatt nem utaznánk el Olaszországig, jó választás lehet Graz látnivalókban bővelkedő városa. Különösen, ha szeretjük az Ausztriára jellemző tisztaságot és rendet.

Grazban minden megvan, amiért jó nyugat felé átlépni a magyar határt: rendezett és tiszta, ahol valahogy minden a helyén van.

Grazi látnivalók

Ugyanakkor Graz kellőképpen délre van ahhoz az országon belül, hogy egy kis lazaságot is magára öltsön: itt úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mediterrán országban nyaralnánk, ahol mégsincs tömeg. Kényelmesen sétálgathatunk, szemünk pedig nem győz majd betelni a látnivalókkal.

A Mura Graznál

A Mura Graznál

Graz Ausztria második legnagyobb városa a főváros, Bécs után, ahonnan 150 km-re délnyugatra fekszik. A Mura folyónál található, három oldalról pedig hegyek szegélyezik, így Graz külleme igazán festői. A látnivalókban bővelkedő Graz történelmi óvárosa és a Várhegy 1999 óta az UNESCO világörökség része, 2010-ben pedig a grazi Eggenberg-kastély is felkerült a világörökségi listára, ezeket mindenképp nézzük meg Grazban. Az óvárost, mely egyébként Európa legnagyobb egybefüggő óvárosa a legjobban a Várhegyről érdemes először meglesni.

Grazi látnivalók

A Várhegy, vagyis a Schlossberg Graz közepén található, tetejét 260 lépcsőfok megmászásával érhetjük el, de ha nem akarunk lépcsőzni, az üvegtetejű siklót vagy a hegyben működő, izgalmas üvegfalú liftet is választhatjuk. A hegy belsejében 6 km hosszú alagútrendszert találunk, melyet, ha gyerekkel utazunk, mesevonattal járjunk be. A Várhegyen Graz jelképe, a 28 méter magas óratorony és a 35 méter magas harangtorony mellett megtaláljuk az egykori vár maradványait is, és letekinthetünk az óvárosra, melyet ezután közelebbről is szemügyre kell, hogy vegyünk.

Grazi óratorony

Grazi óratorony

Ha kigyönyörködtük magunkat, induljunk is el lefelé, mert a Várhegy lábánál vár minket a Stadtkrone, ami egy négy részből álló épületegyüttes: a II. Ferdinánd Mauzóleum a hozzáépült Szent Katalin templommal, a régi jezsuita egyetem, a katedrális és a dupla csigalépcsős épület, a Burg alkotják, mindegyiket érdemes megnézni.

Graz látnivalói

Graz óvárosa varázslatosan szép, gótikus, reneszánsz, barokk korabeli és modern épületeket egyaránt találunk sétálóutcáiban, melyek az autók elől teljesen el vannak zárva. A Sporgasse sarkán áll egy meseszép ház, homlokzatán virágszerű stukkókkal dekorálva, ez a Hauptplatz egyik legszebb épülete. A legnagyobb pedig a Városháza, ami szintén nagyon elegáns. A tér közepén találjuk János főherceg szobrát, aki nagyon sokat tett Stájerországért. A főtértől keleti irányba érdemes elindulni, a Herrengasse-n ugyanis több nevezetességet is találunk. Ezek közül kihagyhatatlan a Festett ház, vagyis a Gemaltes Haus, melynek teljes homlokzata gyönyörű freskókkal díszített.

Festett ház (Gemaltes Haus) Grazban

Festett ház (Gemaltes Haus) Grazban. Fotó: Wikipedia/Tokfo

Ugyancsak itt találjuk a Landhaus-t, ami Ausztria egyik legfontosabb reneszánsz épülete. Az 1557-1565 között épült palota a tartományi parlament székhelye is, melynek déli oldalához építették a Zeughaus-t, ami a világ legnagyobb, mintegy 30 ezer kiállított tárggyal rendelkező fegyvergyűjteménye, ráadásul őrzi eredeti, középkori formáját, amitől még különlegesebb. Ha szívesen járunk múzeumokba, keressük fel a János főherceg által alapított Joanneum Graz múzeumnegyedét, mely 19 múzeumot foglal magába.

Nagyon eltér a megszokott kulturális intézmények látványától a Művészetek Háza (Kunsthaus Graz), melyet a történelmi óvároson kívül találunk. Ez a grazi látnivalók egyik leghíresebbike, ha megpillantjuk az épület különleges, futurisztikus alakját, rögtön rájövünk, miért. Szintén rendkívüli építmény a Mura-sziget (Murinsel) is. Ez a kagyló alakú, acélból készült, vízen lebegő sziget gyalogos hidak segítségével érhető el, koncerteket, előadásokat tartanak itt, de kávézót és játszóteret is találunk benne. Graz egyik legértékesebb nevezetessége azonban a 2010 óta UNESCO világörökség részét képező Eggenberg-kastély.

Eggenberg-kastély, Graz

Eggenberg-kastély

Az Eggenberg család palotája kívül-belül káprázatos és misztikus: 4 saroktornya a 4 égtáj felé néz, 24 (ahány óra van egy napban) szobájának 52 (ahány hét van egy évben) ablaka van. A kastélyt összesen 365 ablak díszíti, épp ahány nap van egy évben. A kastély falain, mennyezetén található freskók az osztrák barokk legszebb alkotásai, történelmi kertjében pedig elegáns pávák sétálgatnak. A kastély Ausztria egyik legértékesebb kulturális öröksége, nekünk is látnunk kell!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük