Genova, az életszagú város. Látnivalók, nevezetességek + térképpel

5
(1)

Ha túl vagyunk már a kötelező olasz városok megtekintésén, mint amilyen a több mint kétezer évre visszatekintő Róma vagy a kulturális gyönyörökkel teli Firenze, érdemes felkeresni egy olyan várost is, ami ugyancsak fontos szerepet töltött évszázadokon át Itália életében, ugyanakkor azt is megmutatja, milyen az élet napjainkban egy olasz városban. Genova ideális ehhez. Egy igazi életszagú város, ahol jóval kevesebb a turista, és több a rossz állapotú épület, egy olyan település, ami bemutatja az olasz valóságot. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a város nem épp a közbiztonságáról híres, az éjszakai órákban nem árt itt óvatosnak lenni.

Sikátor Genovában

Sikátor Genovában

Genova kikötője

Az Észak-Olaszországban fekvő Genova az ország 6. legnagyobb városa a 600 ezres lakosságával, nem mellesleg Itália legfontosabb kikötője. Hatalmas, 22 km hosszú kikötője egyúttal a város egyik nevezetessége is, óriási teherforgalma van, de kirándulóhajók is indulnak innen további olasz városok irányába. Fontos látnivalókat is találni a város kikötőjében. Itt van mindjárt egy különleges turisztikai látványosság, a Neptun: a hajó egy 17. századi spanyol gálya másolata, melyet Roman Polanski Kalózok című filmjéhez építettek 1985-ben.

Genova látnivalói - Neptun hajó

Neptun hajó

Olaszország legnagyobb, Európa második legnagyobb akváriuma is a genovai kikötőben található, ami 3100 nm-es területével rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál, többek között delfineket, cápákat, fókákat, pingvineket és teknősöket is nézegethetünk itt. Ha tengerimádók vagyunk, az akváriumtól gyalog 10 percre található tengerészeti múzeumba, a Galata Museo del Mare-ba is menjünk el, ahol Genova tengerészeti múltjával ismerkedhetünk meg. A múzeum előtt még egy igazi tengeralattjárót is találunk, amit külön belépő ellenében belülről is meg lehet nézni.

Galata Museo del Mare Genova látnivalói

Galata Museo del Mare

Könnyen észrevehető a Lanterna, az a 16. századi világítótorony, melynek magassága 117 méter. Ha szeretnénk a hatalmas kikötőt és a városközpontot a magasból szemügyre venni, ide menjünk fel. Igaz, ez 172 lépcsőfok megtételébe kerül, de a látványért abszolút megéri.

Genova látnivalói - kikötő

Genova kikötője

Genova legszebb nevezetességei

Ha megnéznénk, mit rejt a szárazföld Genovában, először a 16. századi Garibaldi utca felé vegyük az irányt. A sétálóutca mindössze 250 méter hosszú és igen szűkös, mégis az UNESCO Világörökség részévé vált. Gyönyörű, elegáns házak és gazdagon díszített paloták sorakoznak a Garibaldi utcán, melyek közül többet is érdemes megnézni.

Genova látnivalói - Garibaldi utca

Garibaldi utca

Ha dél felől közelítjük meg az utcát, az izgalmas Ferrari teret is láthatjuk, ami a város főtere, és szintén pazar épületeket és egy hatalmas szökőkutat tár elénk. A tér északi részén találjuk az Operát, nyugati szélén pedig többek között Kolombusz Kristóf szülőházát is, amit már csak azért is keressünk fel, mert mellette található a híres Porta Soprana városkapu is két megmaradt tornyával.

Genova látnivalók - Palazzo San Giorgio

Palazzo San Giorgio

Nem messze innen találunk egy csodálatos történelmi épületet, a Plazzo Ducale-t, vagyis a dózsepalotát, melynek létrehozása a 13. századig nyúlik vissza. De nem ez az egyetlen palota, amit kötelező megnéznünk a városban. Genova egyik legfeltűnőbb palotája a San Giorgio, melynek építése szintén a 13. században kezdődött, majd évszázadokon át változott, így a középkori és a reneszánsz építészet stílusjegyeit is megtaláljuk a gyönyörű épületen. De lélegzetelállító a Palazzo Reale, a Királyi Palota szépsége is: a 17. századi fényűző palotában eredeti bútorokat, gyönyörű freskókat és szobrokat, valamint egy, a versailles-i hoz hasonló tükörtermet is megnézhetünk.

Genova látnivalók - Palazzo Reale

Palazzo Reale

Egyházi szempontból Genova legfontosabb épületének a San Lorenzo székesegyházat tartják, melynek építése a 12. században román stílusban kezdődött, majd később gótikus és reneszánsz stílusban építették újjá. Gyönyörű márvány homlokzata és értékes ereklyéi vannak: itt őrzik Keresztelő Szent János hamvait és azt a tányért is, amelyen levágott fejét bemutatták Salome hercegnőnek a Biblia szerint.Belülről legszebbnek a Santi Ambrogio jezsuita templomot tartják a helyiek, itt két Rubens festményt is találunk.Genova látnivalói

Genovában sétálgatva további palotákat és templomokat fedezhetünk fel, bármelyikbe is térjünk be, az biztos, hogy nem fog csalódást okozni. Van egy hely, ahonnan könnyen kinézhetjük magunknak azokat az azokat az épületeket, melyek szimpatikusak.

Spianata Castelletto - Genova látnivalói

Kilátás Genovára a Spianata Castellettóról. Fotó: Wikipedia/Bbruno

A Spianata Castelletto kilátóterasz további épületek felfedezéséhez is ideális, de arra is tökéletes, hogy innen intsünk búcsút ennek a lüktető és izgalmas tengerparti városnak.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük