Felújították a Rumbach utcai zsinagógát Budapesten

0
(0)

3,2 milliárd forintos kormányzati támogatással (magyarul: közpénzből) újították fel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát Budapesten – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)

A nemzetközi jelentőségű műemlék rekonstrukcióját ICOMOS-díjjal is elismerték.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

Az évtizedeken keresztül üresen álló, erősen leromlott állapotú épület 2006-ban került vissza a Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH). Az 1869-ben megtervezett zsinagóga tavaly év végére minden részletében megújult.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

Az épületet Kunos Péter, a BZSH ügyvezető igazgatója és Kiss Henriett, a zsinagóga igazgatója mutatta be.

 

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

Elmondták, a tóraolvasó emelvény egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is. Az épületben kávéház, szalon és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák kaptak helyet.

A meseszép Dohány utcai zsinagóga Budapest szívében

A harmadik emeleten állandó kiállítás mutatja be a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit egy magyar zsidó család történetén keresztül. „A digitális eszközökön alapuló, filmes és animációs elemeket vegyítő audiovizuális élmény alkalmas lehet a fiatalok megszólítására is” – fogalmaztak.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

A kiállítás részeként két „időkapszula” hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as évek hétköznapi jelenségeit, például a jellemző ételeket, az egy nap alatt megtehető távolságot – tették hozzá. A helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Együttélés Háza kiállítás a tervek szerint július első felében nyílik meg a nagyközönség előtt.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

Salusinszky András, az intézmény igazgatója kiemelte: induktív és kooperatív, a tanulókat bevonó módszerekkel készítik fel a jövő külkereskedőit, logisztikusait, pénzügyi és turisztikai szakembereit a munka világára. A hatéves képzésben a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt kapnak a tanulók aktív-interaktív részvételére ösztönző megoldások is.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük