Dubrovnik, az Adriai-tenger gyöngyszeme

0
(0)

Dubrovnik a horvát tengerpart egyik legszebb városa. A csodálatos adottságokkal rendelkező település Horvátország legdélebbi részén, az Adriai-tenger partján fekszik.

Egy kicsit távolabb van Magyarországtól, mint a népszerű Krk-sziget, vagy az Isztrián fekvő Rovinj, de megéri valamivel többet utazni érte.

Kulturális fellegvár, a horvát művészet, nyelv és irodalom egyik legfontosabb központja, rengeteg művész lakik itt. De nemcsak a horvát művészet virágzik a városban: magyar emlékeket is találunk Dubrovnikban. 1358-tól 1526-ig ugyanis a magyar korona tulajdona volt a város, melynek kolostoraiban őrzik Szent István király állkapcsát és koponyájának egy darabját, illetve Szent László jobbját is. Előbbit a Domonkos kolostorban, utóbbit a Ferences kolostorban keressük.

De persze nem csak kulturális élete miatt érdemes Dubrovnikba utazni: meseszép város, csodálatos látnivalókkal, kristálytiszta tengerrel, szebbnél szebb strandokkal és számos kikapcsolódási lehetőséggel. Arra azonban számítsunk, hogy ez a horvát paradicsom bizony nagyon drága, az egyik legdrágább város az országban. A pénztárcánknak nem, a lelkünknek viszont nagyon jót tesz Dubrovnik, ha egyszer ellátogatunk oda, biztos, hogy haza sem akarunk majd jönni.

Dubrovnik

Dubrovnik strandjai meseszépek. A Banje a legzsúfoltabb, különösen nyáron, de érdemes legalább egyszer kipróbálni, mert a tenger színe itt a kék minden árnyalatában pompázik, a kilátás a tengerre és az óvárosra lélegzetelállító. Vetekszik szépségével, sőt, sokak szerint még különlegesebb a Sveti Jakov strand, ahonnan szintén gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Copacabana strand aprókavicsos és lassan mélyül, ami jó lehet, ha kisgyermekkel utazunk. Ez most a legtrendibb strand Dubrovnikban.

Ha túl vagyunk a strandok felfedezésén, akkor irány a város!  Kezdjük Dubrovnik felfedezését a Főtéren, ahol rengeteg műemléket és gyönyörű épületet találunk. A Szent Balázs templom a 14. században épült egy korábbi templom alapjaira. A következő évszázadokban földrengés és tűzvész is pusztította, ezért újjá kellett építeni, a ma látható templom 1715-ben készült el. A gyönyörű barokk templom Dubrovnik védőszentjéről, Szent Balázsról kapta a nevét, szobra a templom tetejéről figyel a város lakóira. A templom előtt áll az Orlando oszlop, mely azt a Roland lovagot ábrázolja, akiről egy középkori eposz is szól. A templom mögött magasodik a Katedrális, melynek eredeti épületét még Oroszlánszívű Richárd építette. Ez a város legmagasabb épülete. Többször is fel kellett újítani, ma látható barokk stílusú formáját 1713-ban kapta. Kincstára közel 200 relikviát őriz, például Szent Balázs kézfejét és lábát is.

Krk sziget, a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelye Horvátországban

A téren láthatjuk még a Sponza-palotát, mely a 17. század értelmiségi életének központja volt. A csodaszép reneszánsz épület visszarepít minket egyenesen a középkori Dubrovnikba. Szintén a Főtéren találjuk a város talán legszebb épületét, a Rektori palotát, egy gótikus, kétszintes épületet, mely sajnos az évszázadok során többször is megrongálódott. Javításai során barokk és reneszánsz elemekkel egészült ki, amitől csodaszéppé vált. A Főtérről indul Dubrovnik főutcája, a Stradun vagy a Placa. Ez a város legnépszerűbb utcája, holott csak 300 méter hosszú, de minden fontosabb rendezvényt itt tartanak, a helyiek és turisták kedvelt találkozóhelye. Páratlan hangulata van, a világ egyik legszebb utcájának tartják. Az utca végén áll az 1444-ben épült Óratorony, ami több felújításon is átesett már az évszázadok alatt, de még mindig a város egyik jelképe. Mutatói nincsenek, tornya a 15. század óta egy 2000 kg-os harangot őriz.

Rovinj, Isztria gyöngyszeme

Szintén jellegzetes építmény Dubrovnikban a sokszögletű, kupolás Onofrio kút, mely 16 faragott vízköpőjéből ontja magából a vizet.

Onofrio-kút, Dubrovnik

Onofrio kút. Fotó: Wikipédia

Ugyancsak szimbolikus épület a két kilométer hosszú városfalon található, 1319-ben épült Minceta-erőd, mely a város legszebb és legnagyobb tornya, ahonnan csodás kilátás nyílik az óvárosra.

Minceta, Dubrovnik

Minceta

Erődöt a városfalon kívül is találunk Dubrovnikban: a magas sziklán álló Lovrijenac-erőd valamikor a 11. században épült védelmi céllal. Innen is rendkívüli a kilátás, bármerre nézünk. Dubrovniki kirándulásunkat a Lokrum sziget látogatásával koronázzuk meg.

Dubrovnik, Lokrum-sziget

Lokrum-sziget

Dubrovnik kikötőjéből érhető el ez a kis sziget, melyen strandokat, egy hatalmas arborétumot és egy régi erődöt találunk. A Royal Fort erőd megtekintése a Trónok Harca rajongóinak egyenesen kötelező: a Quath királyság jeleneteit forgatták itt. Egy igazi zöld sziget a Lokrum-sziget. Üzleteket és szállodákat ne keressünk itt, a társaságunkról pávák, nyulak és teknősök fognak gondoskodni. Ha valaha is gondoltunk már arra, hogy megkeressük a béke szigetét, nos, íme: Dubrovnik mellett megtaláljuk!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük