Drága szafari helyett: nézd élőben a Namib-sivatag állatait egy kamerás itatónál!

5
(1)

A Namib-sivatag csaknem egy Magyarországnyi területet foglal el Afrika déli részéből – egész pontosan 80 900 négyzetkilométeren terül el.

Annak ellenére, hogy a chilei Atacama-sivatag mellett ez a Föld egyik legszárazabb helye. Köszönheti mindezt az Atlanti-óceán partvonala mentén haladó hideg Benguela-áramlatnak, amely alig párolog, viszont magával ragadja a tenger felől a szárazföld irányába áramló nedvességet is.

Zebrák a Namib-sivatagban

A rendkívüli szárazság ellenére a Namib-sivatag meglehetősen gazdag élővilággal rendelkezik. Hát még milyen látványos tud lenni, ha ezeket az állatokat – kihasználva szomjúságukat – egy apró, víznyerő helyre terelik.

Ez történik a Gondwana Namib Parkban, ahol több, úgynevezett vízlyukat alakítottak ki az állatok itatására. No és, ha már odasereglettek, egy webkamerán keresztül éjjel-nappal meg is figyelhetjük őket.

A víznyerő helyet napelemmel működtetik, és bár a vízszint ingadozó, kiszáradni nem szokott.

A kamera már olyan régen a környezet részévé vált, hogy az állatok megszokták, és nem félnek tőle. Leggyakrabban orix-gazellákat, varacskos disznókat és antilopokat figyelhetünk meg így, de nem ritka vendég a strucc és a zsiráf sem. Ha szerencsénk van, egy-egy hiénafalka is a szemünk láttára oltja szomját az ivóhelyen.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük