Cserszegtomaj: festői környezet és programkavalkád a Balaton és Hévíz intim zónájában

0
(0)

Hévíz és a Balaton közelsége sok turistát csal Cserszegtomajra. Olyan látogatókat, akik egyaránt szeretik a nyugodt pihenést, a kellemes kirándulásokat és a balatoni fürdőzést. Cserszegtomaj festői környezetben fekszik, a Balaton északnyugati pontján, Keszthelytől 5 km-re északra. Hévíztől való távolsága pedig mindössze 3 kilométer, így aki Cserszegtomajon száll meg, az általában meglátogatja ezt a két települést is. De még mielőtt mi is így tennénk, fedezzük fel ennek a mesés községnek a látnivalóit is.

A település nevét első hallásra nem egyszerű megjegyezni: a cser és a szeg magyar szavakból, valamint a Tomaj nemzetség nevéből származik Cserszegtomaj elnevezése. Területén római kori leleteket is találtak, írásos emlékek elsőként a 14. században említették Tolmaj néven. A balatoni települések között itt nő legdinamikusabban az állandó lakosok száma, ami ma 3800 főre tehető.

Látnivalók Cserszegtomajon

A település legkülönlegesebb látnivalója a Cserszegtomaji-kútbarlang, amit teljesen véletlenül fedeztek fel 1930-ban. Fokozottan védett, igen bonyolult járatrendszerű barlang, labirintusos jellege miatt abszolút egyedülálló hazánkban. A kútbarlang a cserszegtomaji temető 64 méter mély kútjából nyílik, 50 méter mélyen. A barlang legmagasabb és legmélyebb pontja között a különbség 12 méter, legkülönlegesebb képződményei, a homokkő oszlopok pedig szinte hihetetlen, de 10-14 millió éves növényi lenyomatokat konzerváltak.

A Cserszegtomaji-kútbarlangtól 750 méterre található Acheron-kútbarlang is fokozottan védett. A 32 méter mély kútba leereszkedve 28 méter mélyen találjuk a bejáratait, a barlang maga egyetlen kanyargó, széles folyosóból áll. Képződményei nagyon egyediek, Magyarországon csak ebben és a Cserszegtomaji-kútbarlangban láthatóak limonitcseppkövek, az Acheron-kútbarlangban különösen nagy számban.

Kellemes kikapcsolódást nyújt a cserszegtomaji Arborétum, melynek 20 hektárján 200 fajta fenyőt és örökzöldet vehetünk szemügyre. Az arborétumot Horváth Jenő botanikus álmodta meg, gyűjteménye évről évre egyre híresebb lett, több díjat is elnyert vele. De Horváth Jenő a feleségének, Margitnak is kedveskedett: az arborétumhoz közel egy kilátót építtetett a számára, melyet a tiszteletére Margit-kilátónak nevezett el. A 31 méter magas kilátóból csodás a panoráma a Keszthelyi-öbölre.

Margit-kilátó Cserszegtomaj

Margit-kilátó

Egyedi képeket készíthetünk Cserszegtomaj kövekkel és virágokkal díszített Rózsafűzér Királynője Templománál is, mely páratlan hangulatot áraszt. De nagyon szép látvány a cserszegtomaji Várszínház is, ahol a jó idő beköszöntével különböző színes programokat kínálnak a kikapcsolódni vágyók számára.

Cserszegtomaji programok

Bár kicsi a település, évente több alkalommal is nagyszabású rendezvényeket szervez. Kiemelkedik közülük a nyári Cserszegtomaji Bornapok, ahol a borverseny mellett sokszínű programokkal várják a helyieket és a turistákat. Itt mindig van népzene, kirakodóvásár, a kicsiknek ugrálóvár és játszóház, a legnagyobbakat pedig a hajnali bál szórakoztatja. Ha ősszel keveredünk Cserszegtomajra, a Szüreti Vigasságokon a helyünk. A minden év szeptemberében megrendezett hagyományőrző rendezvény a borkedvelők kedvence. A települést ilyenkor belengi a finom must illata, a poharakat pedig isteni borokkal, köztük a település névadójával, a fűszeres zamatú, muskotályos illatú Cserszegi Fűszeressel töltik meg. A Cserszegi Fűszeres világhírre tett szert: 1988-ban elnyerte a „Világ Bora” címet.

Vonyarcvashegy: programok, látnivalók, érdekességek

Ha mindez nem lenne elég, ha mindent megtudtunk már Cserszegtomajról, keressük fel a közeli Hévíz és Keszthely településeket is, melyek Magyarország legkedveltebb úti céljai közé tartoznak. Hévíz természetes tőzegmedrű tava egyedülálló egész Európában, a keszthelyi Festetics-kastély szépségéről pedig ódákat lehetne zengeni. Egyiket se hagyjuk ki, ha erre kirándulunk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük