Csabai Nyár 2021 – program és fellépők a rendezvényen

0
(0)

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de idén megszervezik Békéscsabán a Csabai Nyarat, amely június 24. és július 10. között a Városházi Estékkel veszi kezdetét.

Programok:

2021. július 9. (péntek) 20.30
Csiky Gergely: A nagymama

romantikus vígjáték

az egri Gárdonyi Géza Színház előadása

 •  Helyszín: Városháza díszudvar
 •  Esőhelyszín: Békéscsabai Jókai Színház

Csiky Gergely, a XIX. század utolsó harmadának legjelentősebb magyar drámaírója. Az ő sikerei adtak bátorságot fiatal íróknak, hogy a korabeli társadalmat vigyék színpadra, de bátorságot adtak az igazgatóknak is, hogy velük szerencsét próbáljanak, és igen sok tekintetben hozzájárultak ahhoz, hogy a közönségnek a magyar daraboktól való idegenkedését megszüntessék.

A régi színházi világban, ha egy direktor biztos, garantált kassza- és közönségsikert akart elérni, műsorra tűzte A nagymamát. E kedves vígjáték manapság is időről-időre feltűnik budapesti és vidéki színházaink repertoárjában, hiszen a négy szálon futó szerelmi történet rendkívüli szereplehetőségeket kínál fiatal, s idősebb művészek számára egyaránt.

Csiky bravúros meseszövése elismerésre méltó. A bájos történet a kibontakozásig, a boldog befejezésig számtalan kacagtató félreértést, megható fordulatot, bonyodalmat tartogat. Hogy végül sikerül-e kibogoznia a nagymamának a múltból gyökerező, bonyolult szálakat, s hogy végül ki kivel lesz boldog, erről mesél a darab.

A bemutatón, 1891-ben Prielle Kornélia játszotta a Nagymamát, később hálás szerepet jelentett többek között Blaha Lujzának, Berky Lilinek, Honthy Hannának, Dajka Margitnak, Tolnay Klárinak is.

 •  Szerémi grófné: Saárossy Kinga Jászai Mari-díjas
 •  Ernő, az unokája: Csathó Norbert
 •  Márta: Nagy Szilvia
 •  Galambosné, a grófné gazdaasszonya: Dér Gabi
 •  Örkényi Vilmos Báró, nyugalmazott ezredes: Várhelyi Dénes
 •  Kálmán: Török Tamás
 •  Piroska: Nagy Barbara
 •  Koszta, nyugalmazott evangélikus tábori lelkész: Vókó János
 •  Tímár Karolin, a leánynevelő intézet tulajdonosa: Babócsai Réka
 •  Tódorka Szilárd, tanár: Balogh András
 •  Langó Szerafin, nevelőnő: Dimanopulu Afrodité

Intézeti növendékek: Peredy Janka, Nagy Fruzsina Lilla, Eörsy Vilma, Fodor Sára, Vilkey Berta, Novák Laura, Aba Margit, Forczek Janka, Kereszturi Katica, Kiss Alexandra

 •  Pincér Kós Mátyás
 •  Intézeti nevelők: Blaskó-Saárossy Zsófia, Hódosi Ildikó, Szecskó Andrea

Díszlet: Székes László, Jelmez: Bodnár Enikő, Rendezőasszisztens: Blaskó-Saárossy Zsófia

Rendező: Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas


2021. július 10. (szombat) 20.30
Szép nyári nap – Neoton musical

írta: Böhm György, Korcsmáros György

dalok: Pásztor László, Jakab György, Hatvani Emese

a Magyarock Dalszínház előadása

 •  Helyszín: Városháza Díszudvar
 •  Esőhelyszín: Békéscsabai Jókai Színház

Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat este táncol, Tini-dal, Holnap hajnalig, Vándorének.

Ugye mindenkinek ismerősek ezek a slágerek? A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek sikerzenekara, a Neoton dalairól van szó, melyek nagyszerű alapul szolgálnak a Szép nyári nap  – a Neoton musicalhez.

Igazi bulira készülnek a musical szereplői, akik a hetvenes évek egy forró júliusi napján “önkéntesen” utaznak a jugoszláv határnál lévő Bácsszentmáriára, építőtáborba. Persze, korán kelnek, sőt még reggeli torna is van, meg munka a paradicsom-feldolgozóban, de leginkább szórakozni akarnak, táncolni-énekelni, egymást ugratni, s megtalálni a szerelmet…

A tábor vezetője, Tóth Antal, s helyettese, Panni néni, az orosztanárnő, ébren figyeli őket. Utóbbi nehéz helyzetbe kerül, mert lánya beleszeret a frissen érettségizett, szociológusnak készülő Varga Péterbe, akinek édesapja ’56 után disszidált, s aki maga is renitens fiatalnak tűnik…

A fiatalok:

 •  Varga Péter, most érettségizett, apja disszidált: Mészáros Tamás
 •  Kovács Juli, negyedikes, eminens tanuló, KISZ-titkár: Kuczmann Ágnes
 •  Földi Sándor, Sanya, osztályismétlő, sportoló: Bene Zoltán
 •  Kiss Viktória, Ria, Sanya szerelme, a „bombázó”: Enyingi Zsófia
 •  Balogh István, Öcsi, szemüveges vézna srác: Papp Csaba
 •  Papp Margit, Margó, molett lány, Juli barátnője: Fejes Szandra

A felnőttek:

 •  Kovácsné Szabó Anna, Panni néni, Juli anyja, orosztanár: Ruttkay Laura
 •  Tóth Antal, a TSZ melléküzemágának vezetője, az építőtábor parancsnoka: Faragó András /Gerdesits Ferenc
 •  Nagy Rózsika, szakácsnő az építőtáborban: Sipos Judit
 •  Kovács Jenő, Panni néni elvált férje, külügyi dolgozó: Krncan Milán
 •  A Pesti Művésznő: Schupp Gabriella

Továbbá: Csengeri Zsanna, Csizmadia Edina, Ondrik János, Csiky Csongor Ábel

közreműködik: a Magyarock Musical Band Medveczky Szabolcs vezetésével
Zenekar: Egri Zoltán, Fikner József, Horváth Ákos, Medveczky Szabolcs, Pécsváradi Zoltán, Seres Csaba
Zenei vezető: Medveczky Szabolcs, Kellék: Szarvassy Csaba Zsolt, Jelmez: Másikné Vizeli Anita, Hang: Bertalanits Zoltán, Kecskeméti Attila, Rigó Levente
A rendező munkatársa: Kormányosi Miklós, Rendező: Bakó Gábor, Vizeli Csaba

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

———————————————————————————————————————————————-

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy az először 2013-ban megtartott rendezvénysorozat első felében hagyományosan a színházi programok vannak többségben a városháza díszudvarán és a TeÁtriumban, ezeket a Békéscsabai Jókai Színház szervezi.

Ezután átveszi a „rendezést” a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK), a „főszerepet” pedig a zene és a koncertek. A nyári rendezvénysorozat vélhetően idén is a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyárbúcsúztató koncertjével zárul augusztus utolsó hétvégéjén – tette hozzá.

Csabai Nyár 2021, Malek Andrea

Malek Andrea – fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint Varga Tamás kifejtette, korábban is az volt a cél, hogy „Békéscsabán mindig történjen valami”, hogy színvonalas kulturális eseményeket tudjanak kínálni az itt élőknek és az ide látogatóknak a nyár folyamán. Azt tapasztalják, hogy idén, a pandémia „árnyékában” erre még nagyobb az igény – húzta alá.

A Csabai Nyár első része, a Városházi Esték június 24-én kezdődik. A szervező Békéscsabai Jókai Színház közlése szerint míg korábban hétvégenként két, idén három nagyszínpadi előadást láthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők. Budapesti és vidéki színházak egyaránt lesznek a fellépők között, ahogyan a műfaji sokszínűség is kiemelt szempont volt a programsorozat összeállításánál – teszik hozzá.

Gyula: mit érdemes itt megnézni?

Lesz zenés komédia (Maga lesz a férjem, Egy szoknya, egy nadrág), operett (Lili bárónő), komédia (Képzelt beteg, Társasjáték New Yorkban), romantikus vígjáték (A nagymama), népszínmű (A falu rossza), valamint a Baross Imre Artistaképző két vizsgaelőadását (Salemi boszorkányüldözés, La Mancha lovagja) is láthatja a közönség. A zenés színház kedvelőit a Kőműves Kelemen című rockoperával, a Szép nyári nap című Neoton-musicallel és Malek Andrea koncertjével várják. A koncertprogramot később hozzák nyilvánosságra.

A részletes kínálat a Jókai Színház és a CSAKK honlapján lesz megtekinthető, készül továbbá egy mobiltelefonos applikáció is kifejezetten erre a célra – mondta Varga Tamás.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük