Csabai Kolbászfesztivál 2023 – Programok, információk

0
(0)

A 2023-as Csabai Kolbászfesztivált, vagyis az ország legnagyobb gasztro-házibuliját október 19-23. között rendezik Békéscsabán.

A fesztivál legnagyobb attrakciói a különböző gyúróversenyek, amelyeken egy-egy évben ezernél is több csapat tölti a kolbászt. A négy nap alatt elkészített kolbászok hossza körbeérné Békéscsabát. Hagyományosan a szombati napra kerül a legtöbb csapatot felvonultató nemzetközi frisskolbász-készítő verseny, a vasárnapi programból pedig nem hiányozhat a mangalicakolbász-gyúró verseny, a nyugdíjasklubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott töltőversenye és a töltöttkáposzta-főző verseny sem.

Fontos mozzanata a csabai kolbászfesztiváloknak a nemzetközi szárazkolbász-verseny, amelyre tavaly száznál több nevezés érkezett, a határon túlról is.

Csabai Kolbászfesztivál 2023 Programok

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, a minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembevételével végzik. Fontos a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása, a kóstolásnál pedig számít a termék karakteres íze, ugyanakkor fontos, hogy a jó csabai kolbász esetén egyik fűszer sincs túlsúlyban.

A Csabai Kolbászklub, az egyik legnépesebb békéscsabai civil szervezet mindennap hagyományos disznóvágást mutat be, és friss, tradicionális disznótoros ételekből kóstoltat.

A fesztiválon naponta minden korosztálynak többféle szórakoztató programot kínálnak. Részletes programkínálat később!

Csabai Kolbászfesztivál 2023 Programok

Csabai Kolbászfesztivál 2023 – azonnal elkezdték szervezni

A 2022-es, jubileumi, 25. Csabai Kolbászfesztivál akkora siker volt, hogy miután véget ért a szervezők azonnal hozzáláttak a jövő évi fesztivál megszervezéséhez.

Több, mint hétszáz csapat gyúrta óvodásoktól a nyugdíjasokig a kolbászt négy napon át, sokan érkeztek naponta a rendezvényre a CsabaParkba – hangsúlyozta a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál utáni értékelőjében Hégely Sándor fesztiváligazgató.

Megmozdult az egész város, a megye, jöttek vendégek az ország számos pontjáról és a határon túlról is. Jól estek az elismerő szavak a vendégektől, akik szerint a gasztronómiai kínálat és a szórakoztató programok sora is minden várakozást felülmúlt. Mondták ezt olyanok, akik már sokadszorra érkeztek a fesztiválra, és olyanok is, akik most először jártak itt.

A fesztivál igazgatója kitért arra, mindig nagyon fontos számára, hogy a csabai kolbász és a disznóvágás hagyományát átadják az idősebbek a jövő generációjának.

Ezért is örültem, hogy benépesítették a gyúróasztalokat a fiatalok pedagógusaikkal, szüleikkel, nagyszüleikkel

idézi a fesztivál honlapja Hégely Sándort.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük