Bruges látnivalói, nevezetességei + térképpel

5
(1)

Európa egyik legszebb városának tartják a belgiumi Bruges-t, ami az In Bruges (magyarul Erőszakik) című film szerint olyan, mint egy tündérmese. Ha láttuk a filmet, bizonyára mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogy megvannak-e még a hattyúk a városban. Ha nem volt még szerencsénk a filmhez, itt az ideje, hogy pótoljuk a mulasztást, majd gyorsan tervezzük is meg utazásunkat az Észak Velencéjének is tartott valóban mesés városba.

Bruges (vagy flamandul Brugge) Belgium északnyugati részén található, 50 km-re Brüsszeltől. A város alapítása 1128-ra datálható, a középkori hangulat azóta is uralja a macskaköves, keskeny utcákkal átszőtt és csatornával övezett települést, melynek történelmi belvárosa 2000 óta az UNESCO világörökség része. Mi is azonnal érteni fogjuk, miért, Bruges központjában sétálva ugyanis úgy érzi magát az ember, mintha a múltban járna.

Bruges legszebb épületei és terei

Csodálatos, tényleg mesebeli házakat láthatunk a város főterén, a Grote Markton, bármerre is nézzünk. Azonnal szemet szúr azonban az impozáns, 83 méter magas Belfort vagy Belfry harangtorony, ahová 366 lépcsőfok megtétele után lehet feljutni. A kilátás a városra lenyűgöző innen.

Belfry harangtorony - Bruges látnivalói

Belfry harangtorony

A város legmagasabb tornya és egyben legmagasabb építménye a Miasszonyunk templomé. Ez a világ harmadik legmagasabb téglafalú tornya, 116 méter magas. De nemcsak a tornya miatt látogatott a templom, műkincsei között megtalálható Michelangelo Madonna Gyermekével című alkotása is.

A Burg tér a város másik legfontosabb és legszebb tere, itt található a gyönyörűen, csipkeszerűen díszített városháza és az azzal egybeépült Szent Vér-bazilika is. Ne lepődjünk meg, a díszes bejárata ellenére a 12. században épült templom egyáltalán nem úgy néz ki kívülről, mint egy bazilika, belül viszont igazi csodát rejt: a legenda szerint egyik mellékkápolnájában őrzik Krisztus vérének néhány cseppjét egy fiolában.

Stennstraat Bruges

Stennstraat

Bruges legfontosabb temploma a római katolikus Szent Salvator templom, melynek tornya 99 méteres magasságba emelkedik, 101 méter hosszú belső tere pedig igazi műalkotásokat rejt. A Szent Salvator templom egyike azon épületeknek a városban, melyek sértetlenül élték túl az évszázadok alatt jelentkező sorscsapásokat, legyen az tűzvész vagy megszállás.

A város legszebb utcájának a Steenstraat-ot tartják, ahol számtalan üzlet, kávézó és étterem csábítja el a turistákat. Ha ezen is végigsétáltunk és kivásároltunk magunkat egy-egy csokiboltban, vagy netán ettünk egy finom flamand pörköltet, amit egy jó belga sörrel öblítettünk le, szálljunk hajóra! Bruges csatornán úszó városnéző hajóival ugyanis olyan érdekes helyekre is bepillanthatunk, ahová gyalog nem lehet eljutni.

 

Bruges egyedi múzeumai

Olyan múzeumokat és galériákat találunk a belga városban, mint sehol máshol a világon. A Brewery De Halve Maan óriási élmény a sörök szerelmeseinek. A sörtörténeti múzeumban mindent megtudhatunk a sörfőzésről, a túra végén pedig kóstolni is lehet. A Choco Story az édesszájúak kedvenc helye lesz, a kis csokigyárban a pralinékészítés mesterségével lehet megismerkedni. A múzeumban kóstolót is kapunk, és persze milliónyi csokifajtából is vásárolhatunk itt.  A Frietmuseum nem más, mint a Hasábburgonya múzeum, ahol az igazi belga sültkrumpli készítés fortélyait lehet ellesni.

Persze Bruges-ben nemcsak enni és inni szoktak. A városnak kínzómúzeuma is van egy 11. századi pince helyén, ami a település legrégebbi börtöneként szolgált. A Gyémántmúzeumban pedig azokat várják, akik szeretik a drágaköveket és szívesen megnéznék, hogyan csiszolják tökéletesre a gyémántokat.

Bruges történelmi múzeumai

Több hagyományosabb, kulturális múzeum is található a városban. A Historium Bruges a város középkorába repíti vissza a turistákat VR-szemüvegek segítségével, a múzeum tornyából elképesztő körpanoráma tárul elénk.

A Groeninge múzeum az Eekhout-apátság helyén található, itt flamand és belga alkotók festményeit lehet megtekinteni. Nagyon hangulatos a Memling múzeum is, ahol Hans Memling 15. századi festő néhány alkotását állították ki.

Memling múzeum Bruges látnivalói

Memling múzeum

A Gruuthusemuseumban a város többszáz éves történelmét ismerhetjük meg, a kiállításon bútorokat, arany- és ezüsttárgyakat, hangszereket és fegyvereket is találunk. A kiállítás leghíresebb műremeke V. Károly római császár 1520-ban készült mellszobra, de kiemelkedő a 16-17. századi flamand faliszőnyeg gyűjteménye is.

Gruuthusemuseum Bruges

Gruuthusemuseum

Bruges múzeumai lenyűgözőek, a legemlékezetesebb élményeket azonban azzal szerezzük magunknak, ha kedvünkre sétálgatunk ebben a zegzugos utcácskákkal teli mesevárosban.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük