Brac-sziget: látnivalók, nyaralás Dalmáciában

0
(0)

Ha egy felejthetetlen horvátországi nyaralásra vágyunk, célozzuk meg a Brac-szigetet. Brac Horvátország közepén helyezkedik el, a Split-öböllel szemben, ezért, ha esetleg Splitben nyaralunk, akkor is érdemes átruccanni Bracra. A sziget népszerűsége Krk és Rovinj ismertségével vetekszik. Területe 396 km2, 15 ezer lakosa és 22 szebbnél szebb történelmi települése van. Brac egyszerűen álomszép, egy igazi, mediterrán csoda.

Az Adriai-tenger vize türkizkék, a pálmafák hatalmasra nőttek, a virágok pedig gyönyörűek. Felfedezésre váró rejtett tengerpartokat és népszerű strandokat egyaránt találunk itt, a hangulatos településekről nem is beszélve.

Brac-sziget látnivalói

Ezek közül a legnépszerűbb Supetar, a Brac-sziget fővárosa. Óvárosa meseszép, strandjainak partja homokos, nem véletlenül a turisták kedvenc helye a szigeten. A város helyén bizonyítottan már a 6. században is éltek, ekkor már keresztény közösséggel bírt a település elődje. Supetarban nagyon egyedi és hangulatos templomokat láthatunk, nem sok hozzájuk hasonlót találni.

Supetar Brac szigetén

Supetar

Az egyik legszebb az Angyali üdvözlet templom, mely egy ókeresztény bazilika romjaira épült. A különleges hangulatú templom főbejáratához lépcsősor vezet fel. A plébániatemplom harangtornyát már messziről is láthatjuk, de a templom udvarát is nézzük meg, ahol Teréz anya szobrát is megtaláljuk. A plébániatemplom előtti téren álló Leroj-torony is nagyon egyedi: zömök felépítésű, tetején órával. A Leroj-torony a templommal és a harangtoronnyal együtt nagyon szép hangulatot kölcsönöz a térnek, mely a város központi része. Nagyon kivételes és kihagyhatatlan emlékhely Supetar temetője is a benne található különleges sírkövekkel és a fehér kupolás mauzóleummal.

Brac látnivalók

Supetar mellett egy szűk, csendes öbölben fekszik egy mesebeli kis halászfalu, Splitska. A települést egyre jobban felfedezik a turisták, ezért addig nézzük meg, ameddig még őrzi csendes, kedves hangulatát. Sutivan valamivel nagyobb település, mint Splitska, de lakosainak száma még így sem éri el az 1000 főt.

Splitska Brac-szigetén

Splitska

A nagyjából 800 lakosú Sutivan partja Splitskához hasonlóan kavicsos, ettől függetlenül sokan fürdenek itt, egy igazi kis fürdőtelepülés. Sutivan parkja is nagyon hangulatos: pálmák szegélyezik, ligetébe pedig alpesi és tengeri fenyőket ültettek. Felejthetetlen sétákat tehetünk itt, melyek során semmi nem zavarja meg nyugalmunkat. Sutivan ugyanis egy kifejezetten zajmentes település: nincs tele éjszakai szórakozóhelyekkel, így ideális azok számára, akik a nyugodt nyaralást részesítik előnyben. Ha szeretjük a templomokat, Sutivanban nézzük meg az Áldott Szűz Mária Mennybemenetele templomot és a Szent Rókus templomot is, mindkettő nagyon szép és egyedi. A Brac-szigeti Milna temploma is „megér egy misét”. A barokk templom a legnagyobb épület a faluban, melynek népessége nagyjából megegyezik Sutivan népességével. Ez a település azonban már jóval pezsgőbb hangulatú, a sziget forgalmasabb nyaralóhelyeinek számít, ahol már több éttermet, szállodát, szórakozóhelyet is találunk. Az olajfaligetek és szőlők között fekvő Milna strandja is nagyon kedvelt.

Bol Brac szigetén

Bol

Ha szeretjük a nyüzsgést, Bol lesz a mi helyünk a Brac-szigeten. Itt több népi és gasztronómiai fesztivált és vásárt is rendeznek egész évben. A falu épületei gyönyörűen díszítettek, meghitt, idilli hangulatot árasztanak a település utcái, melyeken sétálva valahogy azt érezzük, itt egyszerűen minden a helyén van. Már csak azért is érdemes Bol felé venni az irányt a szigeten, mert Bol közelében található Brac, sőt, egész Horvátország legszebb strandja, a Zlatni rat (magyarul Aranyszarv) is, mely az egész Adria gyöngyszeme, legnépszerűbb és legszebb, kristálytiszta vízű tengerpartja.

Zlatni Rat strand brac-szigeten

Zlatni Rat

Zlatni rat szarv alakja összetéveszthetetlen, valószínűleg ismerős is lesz nekünk egy-egy utazással foglalkozó weboldalról vagy kiadványból. Egyszerűen látni kell, nem jöhetünk úgy haza Brac szigetéről, hogy ne néztük volna meg saját szemünkkel ezt a földi csodát.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük