Berlin, a régi-új német főváros

0
(0)

Berlin a történelem során már ötödször viseli a Németország fővárosa címet. Az 1990-es német egyesülésig csak az NDK kormányzati központja volt itt, az NSZK-é ekkor Bonnban székelt.

Berlin nem csak fontos közlekedési csomópont. Megtaláljuk itt Európa szerte ismert és tudományos és művészeti intézményeit és egyetemeit. 3,5 millió lakosával Németország legnépesebb, és egyben legnagyobb területű városa is. A fővárosi cím mellett a Berlin/Brandenburg régióközponti funkciójáról sem szabad megfeledkeznünk.

Fekvése, éghajlat

Berlin Németország keleti részén, a Spree folyó partján fekszik. A folyó a belvárosban szigetet is képez (Múzeum-sziget), majd nyugati irányban hagyja el azt, és Spandauba érkezve beletorkollik a Havel-be. Berlint számtalan csatorna (fölöttük átívelő gyönyörű hidakkal), és kisebb-nagyobb tó teszi mozaikossá, és egy kicsit víziváros jelleget kölcsönöz neki.

Különleges látnivalók a második világháborús törmelékekből összehordott dombok, melyek a károkat szenvedett német városok szinte mindegyikében megtalálhatók. Berlinben a Teufelsberg a legnevezetesebb.

A város éghajlata hűvös, de nem kifejezetten csapadékos. A tél enyhébb, mint nálunk – január hónap átlaghőmérséklete 0,5 fok- , de a július a maga 18,5 Celsiusával jelentősen elmarad a magyarországi átlagtól. Az éves csapadék valamivel 600 milliméter alatt van, ami tekintve Berlin tengerhez való közelségét, kifejezetten kevésnek számít.

Látnivalók

Brandenburgi kapu

Klasszicista építmény, Karl Gotthard Langhans tervei alapján. A város központjában magasodó ötnyílású, dór motívumokat viselő kapu 1990-ig a határt jelentette Kelet- és Nyugat-Németország között.Brandenburgi Kapu

A Brandenburgi kapu egy 26 méter magas, 65,5 méter széles és 11 méter mély korai klasszicista kőépület. Tetején egy körülbelül öt méter magas réz -alapú szobor helyezkedik el, Johan Gottfried Shadow munkáját dicsérve. A szobor egy kocsit ábrázol, melyet négy ló húz, benne Nikével, a szárnyas győzelem istennővel.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Egykori határátkelőhely Kelet- és Nyugat-Berlin között. Csak néhány kiváltságos személy, és persze a megszállók járkálhattak át a határon. Az USA nem ismerte el hivatalosan a határt, ezért nem is nevezték határátkelőhelynek, csak ellenőrző pontnak (checkpoint). A Charlie pedig a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet ábécéjének harmadik betűje – mivel ez volt a szövetségesek harmadik határátkelője. A közelben múzeum is található, ahol a korábbi szökési kísérleteket ábrázolják élethűen az érdeklődő turistáknak.

Reichstag

A neoreneszánsz épület Paul Wallot tervei nyomán készült, és eredetileg a Német Birodalom székhelye volt itt. 1918-ban itt kiáltották ki a Weimari Köztársaságot, majd 1933-ban leégett. Máig nem tisztázott, hogy náci vagy kommunista indíttatású volt-e a gyújtogatás.

Reichstag

Az épület nyugati bejárata fölött a Dem Deutschen Volke (A német népnek) felirat jelzi, hogy Németországban ki van kiért…

Aki meg szeretné belülről is tekinteni a Reichsatog, itt tehet előzetes regisztrációt: https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en

Tiergarten und Akvarium

Vagyis a híres Berlini Állatkert és akvárium. A fajok számát tekintve ez az állatkert jelenleg a világ legnagyobbja. Mintegy 1500 faj, és közel 20 ezer egyed él itt, a látogatók nagy örömére.Arapaima

Az akvárium a vizek lakóinak szerelmeseit vonzza ide messze földről, és megtalálható itt többek között az egyik legnagyobb édesvízi hal, az arapaima is.

Zsidó múzeum

Zsidó múzeum

A 2001-ben megnyitott múzeum a németországi zsidóság történelmét hivatott bemutatni a középkortól napjainkig. Európa legnagyobb zsidó múzeumában szokatlan perspektívából tekinthetjük végig a zsidó nép útját. A Rafael Roth Oktatóközpont multimédiás szemléltető eszközökkel egészíti ki a kiállítás programját.

 

 

 

 

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük