Békéscsaba nevezetességei, a város legfontosabb látnivalói, programjai

0
(0)

Békéscsabát nem csak akkor érdemes felkeresni, ha kolbászrajongók vagyunk. Bár az októberi Csabai Kolbászfesztivál valóban kihagyhatatlan gasztronómiai élmény a paprikás ízek, a hungarikumok kedvelői számára, ezen kívül is találunk érdekességeket a Békés megyei kisvárosban. Milyen értékeket rejt még a város a kolbászkészítő mestereken kívül?

Békéscsaba a napsütötte Dél-Alföldön fekszik, Békés megye székhelye, 59 ezer fős lakosságával a közepes városok sorába tartozik hazánkban. Már az ókorban is laktak a környékén, a középkorban Csaba néven ismert falu volt. Városiasodása és kulturális kibontakozása a 19. század második felében kezdődött meg.

Húsimádók előnyben

Legismertebb rendezvénye az 1977 óta megrendezett Csabai Kolbászfesztivál, melynek célja a hagyományok őrzése, na és persze, hogy az ide látogatók megízleljék a különleges, házi készítésű, finomabbnál finomabb füstölt vékony- és vastagkolbászokat. A békéscsabaiak azt vallják, a csabai Csabán az igazi! De nem a fesztivál az egyetlen alkalom és hely, ahol megkóstolhatjuk a híres csabai kolbászt Békéscsabán.

Békéscsabai kolbászfesztivál

Kolbászfesztivál Békéscsabán, a Városi Sportcsarnokban (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A CsabaPark Kolbászudvara egy gasztronómiai látogatóközpont, melynek kolbászműhelyében megnézhetjük és kipróbálhatjuk, hogyan készül a kolbász, a húsboltban pedig meg is vásárolhatjuk a hagyományos disznótoros készítményeket.

Fotó: csabaikolbaszfesztival.hu

Ha képesek vagyunk elszakadni a finomságoktól, fedezzük fel Békécsaba egyéb kulturális és építészeti nevezetességeit!

Látnivalók Békéscsabán

A város legrégebbi temploma az 1745-ben épült evangélikus Kistemplom, mely nevét a szemben álló Nagytemplomhoz viszonyítva kapta. A Kistemplom 40 méter magas, 5 szintes vaskos, zömök harangtornyával egyedi látványt nyújt. Az evangélikus Nagytemplom a legszebb templom a városban, emellett egész Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma is. Empire stílusban épült, hatalmas és gyönyörűen díszített. A Római Katolikus Templom (hivatalos nevén Páduai Szent Antal-társszékesegyház) is csodaszép, piros színű csabai téglái, szentélye, oltára, festményei és szobrai egyaránt szemet és lelket gyönyörködtetőek.

Páduai Szent Antal-társszékesegyház, Békéscsaba

Páduai Szent Antal-társszékesegyház

A Munkácsy Mihály Múzeumban található a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye, ahol azokat a személyes tárgyakat is megtekinthetjük, melyeket a festőművész akkor használt, amikor Békéscsabán élt.

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba

Munkácsy Mihály Múzeum

Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulóján, 1994-ben nyitották meg a Munkácsy Emlékházat Békéscsabán. A házat a művész rokonai építették az 1840-es években, a festő is élt itt gyerekkorában.

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba

Munkácsy Mihály Múzeum

Az emlékház termeiben a festő alkotásai láthatóak, a tárlatvezetésen sok érdekességet megtudhatunk a festő életéről és munkáiról.

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba

Munkácsy Mihály Múzeum

Különleges kiállításokat tekinthetünk meg a békéscsabai Meseházban is, ahol nemcsak hallgatni, de mesélni is lehet, emellett színes fafaragványokat, különleges bábokat, és a népi mesterségek során használt eszközöket is láthatunk.

 

Gyerekekkel, különösen kislányokkal kötelező felkeresni a békéscsabai Babaházat, ahol több mint 1000 babát csodálhatnak meg a kicsik.

Mesés Babaház, Békéscsaba

Mesés Babaház, Békéscsaba

A gyerekek és felnőttek egyaránt imádni fogják a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőt, mely 11 medencével várja a kikapcsolódásra vágyókat a város szívében, az Élővíz-csatorna partján. Fürdőzés előtt vagy után feltétlenül tegyünk egy sétát a növény- és állatvilágban gazdag Élővíz-csatorna Szoborsétányán, ahol olyan ismert magyar személyiségek mellszobrai mellett haladhatunk el, mint például Munkácsy Mihály, József Attila vagy Kodály Zoltán.

Ha szeretünk sétálni, az Élővíz-csatornán túli természetvédelmi területet, a Széchenyi ligetet is kedvelni fogjuk. A hatalmas parkban egy Munkácsy Mihály munkásságára emlékeztető óriási játszótér és a Körösök Völgye Látogatóközpont is szórakozási lehetőséget nyújt. Ha a lüktető békéscsabai életbe szeretnénk bepillantást nyerni, a Szent István teret célozzuk meg.

Békéscsaba télen

Békéscsaba télen

Ez a város főtere, korábban itt tartották a vásárokat, itt futottak össze a fontosabb útvonalak, napjainkban itt rendezik a város legfontosabb kulturális eseményeit. A Szent István tér az egyik legforgalmasabb tér a városban, szökőkútjai, kávézói kellemes hangulatot biztosítanak a turisták és a városlakók számára is.

Ha már mindent felfedeztünk Békéscsabán, érdemes ellátogatni Gyulára is, mely mindössze 16 km-re fekszik a megyeszékhelytől és olyan egyedülálló látnivalókat rejt, mint a Gyulai vár, Közép-Európa egyetlen épségben maradt síksági tégla vára, vagy a Gyulai Várfürdő, mely 71 fokon feltörő gyógyvizével az idősebbeknek, csúszdáival, hullámmedencéjével pedig a fiatalabbaknak biztosít feltöltődést.

Nincs messze innen Szeged sem, a természetbarátok számára pedig kihagyhatatlan a Fehér-tó madárparadicsoma.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük