Bécsi csillogás, akár télen is

0
(0)

Bécsbe akár egy napra is átruccanhatunk, attól függően persze, hogy az ország melyik pontján lakunk. Ha szerencsések vagyunk, és a nyugati határ közelében élünk, egy óra alatt az osztrák fővárosban lehetünk. Bécs mindig jó választás, ha egy kicsit ki akarunk kapcsolódni, hiszen közel van és mindig nyújt valami újat, akár nyáron, akár télen látogatjuk meg. Az adventi időszak idején kifejezetten hangulatos a város több pontján megtalálható vásárával, melyeket a levegőben terjengő forralt bor és puncs illata tesz még varázslatosabbá. Bécs főbb látványosságait télen-nyáron megtekinthetjük.

Egész napos élmény Schönbrunn-ban

schönbrunnNemcsak Bécs, de az egész ország legismertebb helye a schönbrunni kastély, melyet egy év alatt 2,5 millió lakos és turista látogat meg. Ha ön még nem látta, itt kezdje a bécsi kirándulását, hiszen ha „Ausztria Versailles”-ában sétálgat, magában a történelemben tesz egy sétát. A gyönyörű kastély a mai formájában a XVII. század vége óta látható, korábban a bécsi polgármester vidéki házaként szolgált, majd 1569-ben a Habsburgokhoz került. A Schönbrunn elnevezés 1612-ből származik, amikor Mátyás császár rátalált itt a Schöne Brune-re, vagyis a Szép Kútra. A kastély 1400 helyiségből áll, ebből 40-et lehet megtekinteni egy ingyenes, audioguide segítségével. Ez a magyar nyelven is beszélő kis készülék navigál minket végig a csodálatos épületen. Ha nem érné be a kastély termeinek páratlan szépségével és eleganciájával, tegyen egy hatalmas sétát a csodaszép, fasorokkal és rózsakertekkel szegélyezett parkban is. Ha sikerül kiszakadnia a történelem varázsából, akkor irány a bécsi belváros! Ott sem fog unatkozni.

Stephansdom

stephansdom

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdje a látogatást a város szimbólumánál, a Stephansdomnál. A Szent István Székesegyház az óváros közepén található, 1147-ben épült, Ausztria legfontosabb gótikus épülete. Ha nem érzi magát fáradtnak, mássza meg bátran a 347 fokból álló lépcsőt, és nézzen szét a déli toronyból.

Parlament

becsi-parlament

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Görög és római szobrok, ókori tudósok és államférfiak szobrai díszítik a parlament épületét, ezzel is azt szimbolizálva, hogy a parlament a demokrácia bölcsője. Az 1874-1883-ig készült országház bejárata előtt Pallas Athene, a bölcsesség és háború istene tekint le ránk.

Ringstrasse

ringstrasse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Világörökség részét képezi ez a több mint 5 km hosszú út, melyet csodaszép épületek, paloták szegélyeznek. Itt található a már említett Parlament is, de a Városháza és az Operaház is. A Városháza, vagyis a Rathaus 1872-1883 között épült gyönyörű gótikus épület, előtte tartják advent idején a vásárokat. A Bécsi Állami Operaház a világ egyik legjelentősebb operaháza. 1863 és 1869 között épült, a kultúra és zene hívei mindenképp februárban keressék meg, mert ilyenkor rendezik meg az Operabált. Ha már a Ringstrasse-n jár, ki ne hagyja a híres villamost, a Ringtrammel-t, ezzel könnyedén bejárható a sugárút.

Belvedere palota

Belvedere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A barokk stílusú Belvedere palota a Világörökség része. Savoyai Jenő nyári palotájának épült, aki fogadásokra használta. A palotacsoport két kastélyból áll, a Felső-Belverdere-ben ma osztrák művészek alkotásait tekinthetjük meg, többek között itt található a világ legnagyobb Gustav Klimt gyűjteménye. Az Alsó-Belvedere-ben Savoyai Jenő szobáit és kiállításokat láthatunk. A két palota között kellemes sétát lehet tenni az 500 méter hosszú kertben.

Hofburg

hofburg

 

 

 

 

 

Nincs még vége a palotáknak Bécsben, a Hofburg, vagyis a császári palota egy hatalmas épületkomplexum. Csaknem 800 év alatt épült fel, eredetileg egy középkori vár volt, de folyamatosan bővült és fejlődött, épp ezért több stílus jegyeit is felfedezhetjük rajta. 2600 helyiségből áll a palota, múzeum, könyvtár, lovarda, kincstár és a Bécsi Nemzeti Színház, a Burgtheater is itt található, de itt működik a miniszterelnök hivatala is.

 

A top 10 látnivaló Londonban

Madeira, portugál gyöngyszem Afrika partjainál

Ha Tihanyban jársz, ezeket mindenképp nézd meg!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat