Balatonföldvár: látnivalók, programok – nyaralás a déli part szívében

0
(0)

Balatonföldvár az egyik leglátogatottabb település a Balaton déli partján, a nyári szezonban rengeteg magyar és külföldi turista keresi fel. A várost természeti szépségei és történelmi örökségei teszik igazán különlegessé, de strandjainak sportolási és szabadidős lehetőségei is igen csábítóak. Ideális nyaralóhely a fiatalok, az idősek és a családok számára is.

Balatonföldvár Somogy megyében fekszik, Budapesttől nagyjából 120 km-re, Siófoktól pedig 23 km-re nyugatra. A 2000 fős települést, melyet a helyeik csak Földvárnak hívnak, az időszámításunk előtti 4. században a kelták alapították, ők építették fel a névadó vaskori földvárat, melynek maradványai a mai napig láthatóak. Ez lehet is az első célpontunk Balatonföldvár látnivalóinak felfedezésekor.Balatonföldvár kikötő

Az erőd egykori maradványai, halmai és árkai legjobban a Kelta sétányi Kápolna mellől láthatóak. A Stefánia-sánc az egykori kelta földvár egyetlen megmaradt sánca, ahonnan remek kilátás nyílik a Balatonra. A Kelta sétány Kápolnáját a Széchenyi család építtette 1897-ben, nyáron szentmiséket és hangversenyeket tartanak itt. A sétányon továbbhaladva érhető el a 40 méter magas löszfal tetején található Országzászló, ahonnan a szemközti Tihanyi-félszigetre lehet rácsodálkozni. Tovább sétálva a Magasparton a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközponthoz érünk, ami a turisták egyik kedvenc helye a városban.

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

Fotó: Wikipédia/CivertanS

A látogatóközpont egy hajó alakú épület, melynek interaktív kiállításain mindent megtudhatunk a balatoni hajózásról, 3D-s mozijában még kisfilmeket is nézhetünk. Ha a hajózás annyira nem, a Balaton viszont annál inkább érdekel minket, a hajó árbócára emlékeztető 25 méter magas kilátóba menjünk fel, így összességében mintegy 70 méter magasból csodálhatjuk meg a gyönyörű panorámát.

Akár szeretjük a hajókat, akár nem, a balatonföldvári kikötő kötelező látnivaló. Ez a Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője, ahol a szebbnél szebb hajócsodák mellett az ipari műemléket is megnézhetjük, illetve a vasbeton gyaloghidat is, mely az ország egyetlen többtámaszú vasbeton gyalogos hídja. A kikötő kialakítása során megmaradt anyagból pedig a Balaton egyetlen szigetét hozták létre: a Galamb-sziget nevét a szigetre vezető híd galambdúcairól kapta. A sok séta után tankoljunk fel egy kis energiával is, ami itt nem lesz nehéz, ugyanis Balatonföldvár kikötőjének legendás vendéglátóhelyei vannak. Ha már jóllaktunk, sétahajózhatunk a környéken egy órácskát, de akár át is kelhetünk Tihanyba, hogy a Balaton talán legcsodálatosabb településnek a szépségeit is felfedezzük.

A tihanyi Belső-tó

Visszatérve Balatonföldvárra, ha még bírja a lábunk, vagy ha több napot tudunk a település látnivalóinak felfedezésével eltölteni, sétáljunk egyet a Kvassay sétányon is. A sétány Kvassay Jenő vízmérnökről kapta a nevét, aki egész munkásságát Balatonföldvár fejlesztésének szentelte. Az 1200 méter hosszú sétány nagyon hangulatos, platánok szegélyezik, melyek árnyékából festői a kilátás a vízre. A nyugalom sétánya ez, mely kiszakít minket a hétköznapi rohanás okozta stresszből.

Ha békére vágyunk, a Balatonföldvár határában fekvő Parkerdő is nekünk kedvez. A 27 hektáros erődben kiépített tanösvény és panorámaút vár minket. De nyugalmat áraszt a balatonföldvári vasútállomás előtt található Templom park is, melynek gyöngyszeme a második világháború idején vörös homokkőből épült, neoromán stílusú római katolikus templom. Ebben a parkban található a Kultkikötő is, ami a balatonföldvári kikapcsolódás egyik legfontosabb helyszíne, koncerteket, színházi előadásokat tartanak itt.

Balatonföldvár látnivalók

Ha már mindent megnéztünk, irány a part! Balatonföldváron két klassz strand is van. A Keleti Strand a déli part egyik kedvenc partja, több mint 200 méteres szakaszán napos és árnyas helyeket is találunk és persze rengeteg kikapcsolódási lehetőséget az egész család részére. A Keleti Strand 2021-ben Öt csillagos Kék Hullám Zászló minősítést kapott. De a Nyugati Strand is szuper, mindössze egy csillaggal marad le keleti társától. Kvalitásai hasonlóak, kicsik és nagyok is megtalálják itt a számításaikat, idilli a környezet, csodás a kilátás, a Balatonföldvár felirattal pedig szelfizni is lehet.

Különleges látnivalói, csodás sétányai és minden igényt kielégítő strandjai mellett programokkal is kedveskedik Balatonföldvár egész nyáron. Júniusban rendezik meg a Balatonföldvári Széchényi Napokat, ahol a település történetével lehet megismerkedni, júliusban a Balatonföldvári Sörfesztiválon, augusztusban pedig a Földvári Bográcsfeszten lehet kikapcsolódni.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük