Balatonakali látnivalói, nyaralás, programlehetőségek

0
(0)

A Balaton északi partján fekvő Balatonakalit mindössze hétszázan lakják, nyáron azonban megtelik élettel a falu, és egy igazi üdülőparadicsommá válik: lakóinak száma szépen felduzzad húszezerre. A gyerekeket különböző táborok, a családokat nemzetközi kempingek is várják a panziók és magánszállások mellett. Lehet itt fürödni, horgászni, kipróbálhatunk különböző vízi sportokat, a vendéglőkben pedig jókat ehetünk a magyaros ételekből és megkóstolhatjuk a vidék finom borait is. Ha szeretjük a mediterrán életérzést, Balatonalakit imádni fogjuk, mert még a település klímája is ennek kedvez.

Balatonakali strandja, a Mandulavirág Strand az egyik legszebb a környéken. A pancsolást óriáscsúszdázással és vízibickli-kölcsönzéssel dobhatjuk fel, de a gyerekeket animátor is szórakoztatja. A strandon a játszótér és a sportpályák mellett még könyvtárat is találunk, na és persze számos üzletet és vendéglátóhelyiséget: büfét, pizzériát, kávézót. Az árnyas fákkal szegélyezett strand belépőjét SZÉP kártyával is ki lehet fizetni, a parkolás ingyenes.

Balatonakali strand

 

Ha nemcsak a strandolás miatt választottuk Balatonakalit, hanem kíváncsiak vagyunk egy balatoni falu hangulatára is, nézzünk szét az egykor egyutcás kis településen is. Balatonakali egy úgynevezett Értéksétára hívja a turistákat, ahol egy okostelefon segítségével lehet felfedezni a falu nevezetességeit. A Forrás park a séta első állomása, ez az a hely, ahol iható forrásvíz fakad, ami egykor megjelölte, hogy a terület alkalmas a letelepedésre. Balatonakalit Akali néven a hagyományok szerint itt alapították az Árpád-korban. A területet tíz évvel ezelőtt pihenő- és edzőparkká, illetve játszótérré alakították át, de úgy, hogy a parkosított részek összhangban legyenek a forrás eredeti, mocsaras jellegű területével, ami védett növényeknek ad otthont.

A falu legszélső lakóháza kötelező látnivaló Balatonakaliban: bár gyönyörűen felújították, mégis láttatja a falu legfontosabb építészeti jellemzőit: a tornácos házak Balatonakaliban fehérre meszelt kőfalakból épültek, tetejüket nád borította. Romantikus látnivaló a falu határától 400 méterre, a domboldalon fekvő Pántlika kastély, mely 1870-től a második világháborúig borászati központként működött, majd sokáig aztán romosan és kihasználatlanul állt. Jelenleg magántulajdonban van, szépen felújították az épületet és környékét is.

Kifejezetten kellemes hangulatú Balatonakali római katolikus temploma, mely 1827-ben nyerte el mai formáját. A félhomályos épület ólomüvegablakait a kintről érkező fény gyönyörűen világítja meg és varázsolja ezzel meghitté a falusi templomot.

Balatonakali templom

Fotó: Wikipédia/Taz666

A falu Magtárházát – bár nincs rá bizonyíték –, de egykor feltehetően gabonaőrlésre használták. Erre utal például az is, hogy egyik oldalának alsó részén egy hatalmas, félkör alakú nyílást látni, ahol egykor kerék foroghatott. A Magtárház napjainkban közösségi térként szolgál a faluban, titkokat rejtő falait érdemes megnézni.

A falu legpezsgőbb pontja a Szabadtéri Színpad, ahol egész nyáron izgalmas programokat találunk. Itt szokták tartani például a családok kedvencének, a Hetedhét Mesefesztiválnak a nagykoncertjét is, amire 2022. július 4-én kerül sor. De rengeteg előadóra és zenekarra lehet számítani egész nyáron Balatonakaliban, fellép többek között a Marcello and Teh Flaming Boopers, az AB/CD zenekar, az ABBA Tribute Band vagy az Ed Philips and the Memphis Patrol. Az összes fellépő listáját itt lehet megtekinteni.

Balatonakali strand

Ha jobban érdekel minket a turizmus, mint az őrült koncertek, Balatonakali környékén számos kirándulási lehetőséget is találunk. Autóval 15 perc alatt Tihanyban, a Balaton egyik leglátogatottabb és legszebb településén lehetünk, ahol megnézhetjük a gyönyörű bencés apátságot és a mellőle nyíló lélegzetelállító panorámát a Balatonra. De ugyanilyen távolságra fekszik Balatonakalitól Balatonfüred is, ahol olyan különlegességeket találunk, mint a Lóczy barlang, a Papsoka templomrom vagy a Tagore sétány és emlékfapark. Ez csak néhány Balatonfüred látványosságai közül, az északi part fővárosa ugyanis tele van műemlékekkel, jobbnál jobb strandokkal és kikötőkkel, érdemes egy egész napot rászánni a felfedezésére, ha már olyan közel vagyunk hozzá. Csopakon pedig feltétlenül kóstoljuk meg az északi part borainak legjavát!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük