A világ legmélyebb folyói – top 10

5
(1)

A folyók mélysége egy nagyon izgalmas téma, hiszen szinte állandóan változik. A folyó egyes szakaszain épít, másokon pedig romboló tevékenységet végez. A meder alakja, mélysége folyamatos változásban van.

Még a legmélyebb folyók sem közelíthetik meg a Föld egyes tavainak mélységét, de azért találunk meglepő eredményeket. Csak egy kicsit körül kell nézni.

Melyek a világ legmélyebb folyói? Induljon a visszaszámlálás

 

10. Mississippi – Észak-Amerika

Mississippi

Mississippi

A Mississippi az Egyesült Államok legnagyobb, és ha a Missouri forrásától mérjük, akkor a leghosszabb is. Vízgyűjtőterülete 31 USA-tagállamra és két kanadai tartományra terjed ki. Évente 436 ezer tonna hordalékot szállít. A folyó hossza 3700 km, legnagyobb mélysége eléri a 60 métert.

9. Szent Lőrinc-folyó – Észak-Amerika

Szent Lőrinc-folyó

Szent Lőrinc-folyó

Az Észak-Amerikában található Nagy-Tavak (Felső-tó, Huron-tó, Michigan-tó, Erie-tó, Ontario-tó) vizét levezető folyó egyben a legnagyobb kelet-nyugati irányú folyóvíz is a kontinensen. Hossza az Ontario-kifolyástól számítva csak 1197kilométer, de az irdatlan víztömeg néhol 65 méter mély is lehet. Ha viszont a legtávolabbi forrástól mérjük, hossza 3058 km-re nő.

8. Hudson – Észak-Amerika

Hudson

Hudson

A mindössze 507 kilométer hosszú folyó az USA keleti partján folyik észak-déli irányban. New Yorknál szétterülő deltatorkolattal ömlik az Atlanti-óceánba – Hoboken és Manhattan közötti szakasza azonban egy, a kainozoikumi eljegesedés során kialakult fjord. Emiatt lehetséges, hogy egyéb méreteihez képest egészen elképesztő, 67 méteres mélységet is elérhet.

7. Sárga-folyó (Huang-ho) – Kína

Sárga-folyó

Sárga-folyó

A nevét jellegzetes színű hordalékáról kapó folyam Kína északi részét szeli ketté kelet-nyugati irányban, hogy később küldetése a Po-Haj-tengerben érjen véget. A Sárga-folyó szeszélyes vízjárású, csak kis hajókkal hajózható víz. Az általa szállított löszös hordalék szinte átláthatatlanná teszi vizét. Bár a folyó vízhozama a vele nagyjából párhuzamosan futó Jangcéhez képest csak huszadannyi, mélysége így is tiszteletet parancsoló: 80 méter.

6. Amazonas – Dél-Amerika

Amazonas

Amazonas

A két forrása – Ucayali és Marañon – összefolyása után az Amazonas nevet felvevő folyam elsősorban hatalmas víztömegéről ismert. Való igaz, hogy az ebben világelső Amazonas annyi vizet szállít a torkolat közelében, mint a sorrendben őt követő további 7 helyezett összességében. No de azért mélység tekintetében sem kell szégyenkeznie: az Amazonas vízoszlopa helyenként eléri a 91 métert is.

5. Mekong – Délkelet-Ázsia

Mekong

Mekong

4350 méteres hosszával a Mekong Délkelet-Ázsia leghosszabb folyója. 5 országon (Kína, Laosz, Mianmar, Thaiföld és Vietnam) folyik keresztül, mire a torkolat előtt több ágra szakad. A delta előtt nem ritka a 100 méteres mélység sem. Természetvédelmi szempontból fontos megjegyezni, hogy a Mekong vízgyűjtőterülete olyan egyedülállóan gazdag élővilággal rendelkezik, melyet egyedül az Amazonas-medence esőerdei tudnak felülmúlni.

A világ leghosszabb folyói

4. Zambézi – Dél-Afrika

Zambézi

Zambézi

A Zambézi-folyó legnagyobb látványossága a Viktória-vízesés, melynek 1708 méter széles zuhataga a világon a legszélesebb. Az Indiai-óceánban torkolló Zambézi – a duzzasztógátak hatására – néhol eléri a 116 méteres mélységet is.

3. Duna – Közép- és Kelet-Európa

Duna

Duna

A Magyarországot is kettészelő Duna Európa második legnagyobb folyója a Volga után. Egyedülálló módon négy fővároson (Bécs, Pozsony, Budapest, Belgrád) is keresztülfolyik. Elképesztő, 120 méteres mélységét a Kazán-szorosban éri el, ahol a folyó medre a szűk szurdokban mindössze 170 méter széles. A Vaskapu duzzasztási munkálatai előtt is 50-60 méteres mélységeket mértek.

2. Jangce – Kína

A Föld 4. leghosszabb és 6. legbővízűbb folyója. A Jangce vízjárása egyenetlen, mert nagy mértékben függ a himalájai hóolvadástól és a monszunesőktől. Festői kanyarulatain érdemes egyszer végig hajózni, majd Wuhannál egy kicsit megpihenni. A Jangce nagyjából éghajlatválasztó is, tőle északra inkább kontinentális, délre már szubptrópusi monszun klíma uralkodik. Mélysége eléri a 200 métert is.

1. Kongó – Afrika

Kongó

Kongó

Afrika legbővízűbb folyója egyenlítői és trópusi szavanna éghajlattal jellemzett tájakon fut keresztül. Mielőtt az Atlanti-óceánban torkollna, 30 gyönyörű vízesésen halad át. A Kongó 250 méteres mélységével abszolút világelső.

 

 

Miben halunk meg? Halálozási okok világszerte

A top 10 látnivaló Londonban

Meglepő és lehangoló tények az Egyesült Államokról

A legélhetőbb városok 2014-ben

Érdekes térképek a világ egészségi állapotáról

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat