A top 10 látnivaló Londonban

0
(0)

London nem csak a magyar munkavállalók kedvelt nyugat-európai célpontja. A brit főváros a turisták számára is jelentős vonzerővel bír, és annyi látnivalót biztosít, hogy több hét alatt sem tudnánk mindent megnézni. No de mi van akkor, ha csak pár napunk van? Ilyenkor érdemes szelektálni, és a kevésbé fontosakat majd máskor keressük fel.

London 10 leghíresebb látványossága

 

1. British Musem


british-museum-dinosaur 

 

A világ egyik legnagyobb, emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeuma. 13 millió tárgyat lehet itt megtekinteni, melyek a kezdetektől a jelenkorig teljesen lefedik az emberiség történetét.

Az 1753-ban alapított múzeumba a belépés ingyenes, ez alól csak néhány tárlat jelent kivételt. Híres darabja között található a Rosette-i kő, a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye, a világ legrégibb üvege, és még megannyi érdekesség.

A British Museum gyakorlatilag a világ első számú múzeumának tekinthető.

 

2. National Gallery

london-national-gallery

A londoni nemzeti képtár a kihagyhatatlan látnivalók egyike. A Trafalgar Square nyugati részén fekvő klasszicista stílusú épületben olyan festőóriások műveit őrzik, mint Albrecht Dürer, Vincent van Gogh, vagy Claude Monet. Érdekesség, hogy magyar képeket is találunk, a 19. században itt élt Brock Károly jóvoltából.

3. Natural History Museum

london-natural-history-museum

A Londoni Természettudományi Múzeum az élet- és földtudományok témakörébe tartozó látványosságokat őriz. Érdekességekre lelnek az ásványtan, entomológia, őslénytan, botanika és zoológia iránt érdeklődők. Az itt látható tárgyak egy része közvetlenül Charles Darwintól származik.

Különösen nagy érdeklődés övezi az itt kiállított dinoszaurusz csontvázakat, melyek közül kiemelkedik a Diplodocus (Dippy) rekonstrukció, de hasonlóan híres az életnagyságú kékbálna csontváz is.

4. Tate Modern

london-tate-modern

A különös és egyedi formájú épület a kortárs és modern művészetek fellegvára. Tematikus és időszakos kiállítások, gyakran kolosszális méretű műalkotások is megtekinthetők itt, többnyire ingyenesen, mely alól lehet néhány kivétel.

5. London Eye

london-eye

A hatalmas, 135 méter magas óriáskerék – más néven Millenniumi Kerék – 1999-ben készült el. A London Eye a Temze keleti partján fekszik, a Westminster és a Hungerford híd között.

A 32 zárt, légkondicionált kapszulából álló kereket 2000 márciusában nyitották meg a nagyközönség előtt, és bár eredetileg csak 5 évre volt engedélye, végül úgy döntöttek, hogy London állandó látványossága lesz belőle. A kerék olyan lassan forog, hogy az egészséges ember könnyedén tud közben ki-be szállni. Ha idősek vagy fogyatékkal élők szeretnének rá felülni, természetesen megállítják.

6. Science Museum

london-science-museum

A Tudományos Múzeum egy átfogó tudományos gyűjtemény. Itt tekinthetjük meg a George Stevenson által készített első gőzmozdonyt, a világ első sugárhajtóművét, az első DNS-modellt, vagy a Holdra sikeresen leszállt Apollo-11 parancsnoki kabinját.

A múzeumban 3D-s mozi van, ahol mi is Holdra szállhatunk, kiröppenhetünk a világűrbe, vagy ellátogathatunk a dinoszauruszok világába.

7. Victoria and Albert Museum

london-victoria-and-albert-museum

A királyi kincsek és relikviák mellett 3000 év történelme elevenedik meg előttünk. A múzeumban a világ minden pontjáról találunk bútorokat, festményeket, fémből készült használati tárgyakat, szobrokat. Megnézhetjük a legrégebbi fényképet 1839-ből, vagy megcsodálhatunk több száz éves textíliákat – kit mi hoz jobban lázba.

8. A londoni Tower

london-tower

A Temze partján fekvő, több részből álló erődítmény a történelem során változatos funkciókkal bírt. Volt itt fegyverraktár, börtön, királyi palota, de még csillagvizsgáló is.

A Tower építését Hódító Vilmos rendelte el, hogy védelmet biztosítson a normannok számára a londoni városlakókkal szemben. Az 1200-as évek elején Földnélküli János alapított itt állatkertet. A Tower híres az itt élő hollóiról, melyeknek szárnyát megkurtították, nehogy elrepüljenek.

Ma elsősorban turistalátványosság, és a brit koronaékszerek kiállítási helye. A Tower őreit és egyben idegenvezetőit Beefeatereknek nevezik (marhahúsevők), akik minden este a Kulcsok Szertartását végrehajtva bezárják az építményt.

A közeli Tower Bridge csak névrokon, történelme nem kapcsolódik a Towerhez.

9. Greenwich

london-greenwich

A Temze déli partján fekvő londoni kerület első számú nevezetessége a 0. hosszúsági kör, mely a zóna-időszámítás kezdetét jelöli. A londoni idő egy órával kevesebb, mint a közép-európai, tehát nálunk is érvényben lévő.

Greenwichben található a világ legnagyobb tengerészeti múzeuma is, 2 millió darabos gyűjteményében megtekinthetjük Nelson admirális uniformisát, vagy Fredrik herceg arannyal díszített bárkáját.

A királyi obszervatórium szintén greenwich-i látványosság, keressük fel, ha a közelben járunk.

10. Madame Tussaud panoptikuma

london-madame-tussauds

A Marie Tussaud (1751-1850) által alapított viaszmúzeum London egyik legnépszerűbb látványossága. Élethű mását találjuk itt korabeli hadvezéreknek, művészeknek – az első viaszbábu Voltaire-t ábrázolta -, illetve a közelmúlt és a jelenkor hírességeinek.

A Madame Tussauds frenchise révén a világ számos nagyvárosában nyílt és nyílik hasonló panoptikum (Amszterdam, Bangkok, Berlin, Dubaj, Hamburg, Hollywood, Hongkong, Las Vegas, Moszkva, New York, Sanghaj, Bécs és Washington).

 

Madeira, portugál gyöngyszem Afrika partjainál

Ha Tihanyban jársz, ezeket mindenképp nézd meg!

Európa legjobb tengerpartjai

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat