A kérészéletű tiszavirágoknak esélyük sem volt a falánk madarakkal szemben – Tiszavirágzás 2022

4.7
(3)

Tavi túrán vettünk részt 2022. június 15-én a Tisza-tavon, és felmérhettük az idei tiszavirágzás intenzitását.

Idegenvezetőnk szerint a tömeges rajzásra még néhány napot várni kell, talán a hétvégén lehet majd nagyobb számban látni násztáncra induló kérészeket.

Élmények nélkül azért most sem tértünk haza, az egyik mellékágon ugyanis szép számmal bújtak elő a kifejlett rovarok, ám a rajzás intenzitása ahhoz alacsony volt, hogy a tiszavirágok párzása zavartalan legyen. Megjelentek ugyanis a hazánkban szintén fokozottan védett fattyúszerkők, és egytől egyik elkapdosták a kikelő kérészeket.

 

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a 2022-es tiszavirágzásról:

Tiszavirágzás 2022 – ELKEZDŐDÖTT! Helyszínek, időpontok folyamatosan!

Mit láttunk még a Tisza-tavon?

Motorcsónakos tavi túrákat egész nyáron szerveznek a Tisza-tavon, akár napi több turnusban is. A 2-3 órás kirándulások alkalmával olyan helyekre is eljuthatunk, ahová ember csak nagyon ritkán merészkedik.

A mintegy 50 éves mesterségesen felduzzasztott tó nádrengetegében számos madárfaj talált otthonra, közülük szemügyre vehettünk szárcsát, bakcsót, kormoránt és bütykös hattyút. Láttunk jégmadarat, és ezek folyóparti löszfalva vájt fészkeit is megcsodálhattuk. Utunkat keresztezte röptével barna rétihéja, szürkegém és természetesen a halászok esküdt ellenségének számító károkatonák sem maradhattak ki.

A Fészek-sziget közelébe érve tucatnyi különböző madárdalt hallhattunk, a kormoránok ürüléke által lassan elpusztuló, kiégett fák telis-tele halfarkassal (ez is a kormorán beceneve) pedig kiemelkedve a buja növényzetből, igazán lenyűgöző látványt nyújtottak.

A nyílt vízen a meglehetősen agresszív természetű hattyúktól tisztes távolban leste prédáját a szürkegém és a dankasirály.

A túra útvonalán a Tisza-tóra a közelmúltban betelepített hódok munkáját is megfigyelhetjük, több hódrágta fát is láthatunk a part mentén, sötétedés után pedig elvileg az állatokat is megleshetjük, ha szerencsénk van.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4.7 / 5. Szavazatok: 3

Egyelőre még nem érkezett szavazat

One comment on “A kérészéletű tiszavirágoknak esélyük sem volt a falánk madarakkal szemben – Tiszavirágzás 2022”

  1. Nagy Ágnes szerint:

    Tiszafürednél mikor lehet látni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük