A Dobsinai jégbarlang

0
(0)

Van egy különös hely Szlovákiában, ahol nyáron is a jég az úr. Hiába is keresnénk ezt a Magas-Tátra legmagasabb pontján (Gerlachfalvi-csúcs, 2655 méter), ott már nyár elejére elolvad a hótakaró. A megoldás jóval délebbre található, mégpedig a Szlovák-paradicsomhoz tartozó Dobsinai jégbarlangban.

dobsina-jegbarlang

A barlang híres arról, hogy helységeiben a hőmérséklet egész évben fagypont alatt van. Bejárata a Dobsinától 6 kilométerre található Ducsa-hegy oldalában található, 969 méteres magasságban. 130 méterrel magasabban, mint a barlang alatt folyó Gölnic völgye.

Miért van itt állandóan hideg?

A barlang az északi fekvésű bejárattól kezdve fokozatosan lejt, és így télen a hideg levegő könnyedén be- illetve lejut. A könnyebb fajsúlyú meleg levegő nem jut be a nyíláson, ezért az évezredek alatt felgyülemlett jég alulról hűti a termeket, és érdekes jégformákat alakított ki.

Dobsinai-jégbarlang

A barlang 1483 méter hosszú, ebből 515 méternyi szakasz látogatható. A jégrétegek vastagsága 30-40 méter, ezek térfogata pedig körülbelül 110 000 m3.

A barlang jeges és jégmentes részekkel egyaránt rendelkezik. Legszebb jeges szakaszai a Nagy-terem, Kis-terem, Ruffinyi-korridor és az Omlás-terem. Csodálatos formákat figyelhetünk itt meg egész évben. A jeges rész keletkezését valószínűleg egy 5000-7000 évvel ezelőtti beszakadás idézte elő, melynek következtében a háromszintes barlang közepe leszakadt, és a belső hideg levegő ezt követően nem engedte bejutni a külső meleget.

A jégbarlang felfedezése és későbbi sorsa

A helyiek által csak „Jéglyuk”-nak nevezett barlang első írásos említése 1863-ból való, és Hunfalvy János nevéhez köthető. Tényleges felfedezésére 1870. július 15-éig kellett várni. Ekkor szánta rá magát Ruffinyi Jenő, a dobsinai bányamérnök, hogy 7 társával együtt a helyszínre látogat, leereszkedik a „Jéglyuk”-ba, és végre feltérképezi ezt a rejtélyes barlangot.

A felfedezés olyan jól sikerült, hogy a jégbarlangból már 1871-ben turistalátványosság lett. Lépcsőket és járdákat hoztak létre az akadálytalan lejutás érdekében, és világítást is felszereltek. Közben a látványosság közelében szálloda és egyéb vendéglátóipari egységek épültek. 1887-től már villanyvilágítás is van, Európában az elsők között.

dobsina-lepcsok

Mivel a barlang egész évben biztosított a sportoláshoz is megfelelő vastagságú jeget, egészen 1946-ig engedélyezve volt a korcsolyázás. Itt gyakoroltak az ország híres műkorcsolyázói is.

A Dobsinai-jégbarlang május 15-től szeptember 30-ig, a hétfői napok kivételével látogatható.

 

A Plitvicei-tavak

Fantasztikus jégvilág Alaszkában

Földrajzi rekordok

 

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük