A csodálatos Helsinki – látnivalók a finn fővárosban + térképpel

0
(0)

A finn főváros lakói szerint Helsinki a lehetőségek városa, szép, tiszta, modern, egyedi és szórakoztató, ahol a nagyvárosi életmód és a természet békéje nagyon szépen megfér egymás mellett. Talán mondani sem kell, de Észak-Európa több másik fővárosához, Oslóhoz vagy Koppenhágához hasonlóan Helsinkit is az egyik legélhetőbb fővárosnak tartják az egész világon.

Helsinki Finnország déli részén, a Finn-öböl partján fekszik. Ez Európa legészakibb fővárosa és Finnország legnagyobb városa, lakosainak száma nagyjából egymillió fő, akik a szigetváros mintegy 315 szigetén és egy félszigetén élnek. A város természeti adottságainak köszönhetően nagyon szép, amit csak fokoz, hogy miután 1812-ben a Finn Nagyhercegség fővárosává nyilvánították, központját Szentpétervár mintájára tervezték meg, hiszen Finnország régen Oroszországhoz tartozott.

Helsinki látnivalói

Orosz hatás Helsinkiben

A Szenátus tér hatalmas és lenyűgöző a rajta található Helsinki székesegyházzal, mely egykor az orosz cár után a Szent Miklós nevet viselte. Finnország 1917-es függetlenné válását követően nevezték át Helsinki székesegyházzá, szépsége azonban maradt a régi.

Szent Miklós székesegyház Helsinki

Helsinki (Szent Miklós) székesegyház

A fenséges neoklasszikus épület hatalmas lépcsősorával és fehér oszlopaival az ókori görög templomokra emlékeztet. Az Uspenski székesegyház is lélegzetelállító: az aranykupolás, vöröstéglás templom 13 hagymakupolája Jézust és 12 apostolát jelképezi. A brutális méretű ortodox székesegyház egy Moszkva közelében található templom mintájára épült, le sem tagadhatná az orosz hatást és pompát.

Helsinki látnivalók - Uspenski katedrális

Uspenski katedrális

Az egykori I. Sándor orosz cárról elnevezett Alexander Egyetem ma már Helsinki Egyetemként működik. Ez volt Finnország első, és 1919-ig az egyetlen felsőoktatási intézménye. Ma is nagyon sokan, 35 ezren tanulnak ebben a hatalmas épületben. A Finn Nemzeti Könyvtár az egyetem egyik különálló épületében található és szolgál a világ egyik legnagyobb Orosz Birodalomban kiadott könyvgyűjteményének otthonául, de felelős a finn kulturális örökség megőrzéséért is. A könyvtár hatalmas és gyönyörű, érdemes belülről is szemügyre venni mesébe illő tereit.

1812 óta, amióta Helsinki a Finn Nagyhercegség, majd később Finnország fővárosává vált várja a pihenni vágyókat a város legnagyobb és legforgalmasabb parkja, az Esplanadi Park. Az Esplanadi, becenevén Espa a város szívében található, füves területeit jó idő esetén piknikező helyiek foglalják el. Mi is pihenjünk meg egy kicsit a parkban és lessünk bele a finnek hétköznapjaiba. Sőt, ha szerencsénk van, elcsíphetünk itt egy jazzkoncertet vagy egyéb utcai előadást is. A park közepéről a híres finn költő, Johan Ludvig Runeberg szobra kísér minket figyelemmel.

Esplanadi Park

Esplanadi Park. Fotó: Wikipédia/Marit Henriksson

Az orosz támadások ellen a svédek építették a 18. század közepén a Soumenlinna tengeri erődítményt, mely Helsinkiből egy komppal közelíthető meg, de az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság a közelben, ezért feltétlenül hajózzunk át ide. A Seurasaari-szigetet se hagyjuk ki, ami a város központjától néhány kilométerre található. Az egész sziget egy szabadtéri múzeum, ahonnan megtudhatjuk, hogyan éltek a finnek az elmúlt évszázadok alatt.

A modern Helsinki

Vannak persze modern építmények is Helsinkiben. A Kiasma Múzeum egy nagyon szokatlan alakú épület, melynek nemcsak külseje mai: a múzeumban kortárs finn művészek alkotásait tekinthetjük meg. Ha érdekel minket a skandináv dizájn művészete, a Dizájn Múzeumba is érdemes betérnünk. Ha vásárolnánk is valami igazán egyedit, a vagy Aleksanterinkatu utcákat keressük fel, melyek tele vannak dizájn üzletekkel, de a Stockmann áruház is ideális egy kis shoppingoláshoz.

Ha a vásárlás után megpihennénk egy kicsit, nyitva áll előttünk a belvárosban található Kamppi-kápolna, más néven Csend-kápolna. Ez az innovatív, fából készült építmény egy cseppet sem hasonlít kápolnára, inkább olyan, mint egy ovális tál.

Kamppi-kápolna - Helsinki látnivalói

Kamppi-kápolna

Azzal a céllal hozták létre, hogy itt egy kis időre elcsendesedhessenek a belváros nyüzsgésében sodródó finnek és turisták. Nagyon egyedi a Temppeliaukio Kirkko, vagyis a Szikla templom is, melyet tömör sziklából építettek a 20. században. Érdemes a reggeli órákban belesni ide, mert ilyenkor a beáramló napfény még teljesen megvilágítja a templom terét.

A Linnanmaki vidámpark ideális ahhoz, hogy egy jót mulassunk Helsinkiben, különösen, ha gyerekek is velünk tartanak az utazás során. Ha viszont valami felnőttesebbel zárnák a finn főváros felfedezését, egyértelműen a város valamelyik nyilvános finn szaunáját keressük fel, a Kotiharju-t, a Merihaka-t vagy a Hermanni-t.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük