Zika-vírus: új fenyegetés Európa számára

0
(0)

Már európai embereknél is kimutatták a Zika-vírust. A mikrokefália (kisfejűség) nevű születési rendellenességért felelősségre vonható kórokozó elsősorban a terhes anyákra jelent veszélyt. A vírust három brit személy szervezetében mutatták ki – ők a közelmúltban jártak a dél-amerikai Suriname-ban, Kolumbiában és Guayanában.

Brazíliában az utóbbi években rohamosan emelkedett a mikrokefáliás esetek száma, de járványról csak tavaly október óta beszélnek. Ekkor négyezer új beteget regisztráltak csak ebben az országban. Latin-Amerika egyes államaiban, például Kolumbiában, Ecuadorban, Salvadorban és Jamaicában egyenesen odáig ment a kormány, hogy a nőket igyekeznek a minél későbbi teherbe esésre ösztönözni. Ez néhány hónaptól akár két éves csúszást is jelentene (utóbbit a salvadori polgároknak javasolták).

Mi ez a betegség, és hogyan terjed?

A mikrokefália egy súlyos fejlődési rendellenesség. A fertőzést követően a csecsemő fejletlen aggyal jön világra, de gyakori a halva születés is.

A betegségről tudni érdemes:

  • Átlag alatti fejméret
  • Normálisnál kisebb méretű agy
  • Születéskori fejkörfogat kisebb, mint 31,5 – 32 cm
  • Az Egyesült Államokban évente 25 ezer gyermeket érint

A Zika-vírus és a kisfejűség között egyelőre nem teljesen egyértelmű az összefüggés, de valószínűsíthető. Brazíliában ugyanis 49 ilyen haláleset után már öt csecsemő szervezetéből ki tudták mutatni a vírust.

A Zika-vírus elsődleges terjesztői a szúnyogok. Terjed szexuális úton, és az anya is átadhatja a magzatnak. A nem terhes személyekre a vírus nem jelent különösebb veszélyt. Enyhe, influenzához hasonló tüneteket produkál, és négy-hét nap alatt elmúlik. A WHO regionális irodája, a pánamerikai PAHO szerint a Zika vírus várhatóan az összes helyen megjelenik majd az amerikai kontinensen, ahol vannak tigrisszúnyogok.

A legsúlyosabban fertőzött területen, a brazíliai Pernambuco államban ötven csecsemőből egy valószínűleg fejlődési rendellenességgel fog világra jönni – mondta el a BBC-nek Laura Rodrigues, egyetemi professzor.

Országok, ahol már megjelent a Zika-vírus:

A hely, ahol a fiúk lánynak születnek

IQ földrajz, avagy hol élnek Földünkön a legintelligensebb emberek?

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük