Zamárdi, a Balaton szíve a déli parton

Zamárdi egyesíti magában a nyüzsgő üdülőterületet és a csendesebb, nyugodtabb várost, melynek hátterében ott vannak a csodálatos panorámával rendelkező szőlőhegyek, a sétára csábító erdők.

Autópályán (M7), közúton, vasúton, komppal egyaránt könnyen megközelíthető a város, a parkolás miatt nem kell aggódni, mindenhol ingyenes. Színvonalas szálláshelyekkel, éttermekkel, finom borral és jó programok színes választékával várják vendégeiket. Nem beszélve a méltán híres Balaton Sound fesztiválról, amelynek Zamárdi ad otthont.

A legtöbb korosztály számára akadnak kikapcsolódási lehetőségek. A vízben és a több kilométer hosszú füves parton mindenki talál sportolási lehetőségeket: szörfözés, csónakázás, vízibicikli, horgászat, strandolás, korcsolyázás, fakutyázás, kalandpark, paintball, lovaglás, kerékpározás, tenisz, íjászat, gokart, strandröplabda.

Kicsit feljebb sétálva Zamárdi erdős lankáin kijelölt turistaútvonalak segítik a gyalogos, kerékpáros és lovas túrák résztvevőinek tájékozódását. Júliusban és augusztusban a Tourinform iroda a „Zamárdi séták” ingyenes túravezetéseken mutatja be az érdeklődőknek a település nevezetességeit.

Ahová érdemes ellátogatni:

  • Szamárkő: A Szamárkő a város nyugati végén, a Kiserdő szélén található. Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán vályúszerű mélyedés, ennek végén pedig “tűzgödör” látható. A kő helyben képződött a vulkáni utóműködés idején. A mélyből feltörő gőzök és gázok, a forró víz és az ebben lévő ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A képződményhez több legenda is kapcsolódik.

Szamárkő

  • Kőhegyi kilátó: A településtől délnyugatra emelkedik a szép környezetű, kiváló szőlőtermő és csodás panorámát nyújtó magaslat, ahol egy kőkereszt mellett borospincék és hétvégi házak találhatók. A Kő-hegyi kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre, tiszta időben pedig a csillogó víztükörre Kenesétől Badacsonyig és déli irányban a Somogyi dombságra.

Kőhegyi-kilátó

  • Tájház: A Fő utcában található tájház berendezése egy 19-20. századi jómódú parasztcsalád életkörülményeit mutatja be. A kiállított használati tárgyak zöme a helyi helytörténeti gyűjteményből származik. A tájház a Balaton-vidék jellegzetes népi építészeti jegyeit tükrözi, és a mestergerendába bevésett évszám tanúsága szerint 1847-ben épült. A tájház a nyitva tartási időn kívül bejelentkezéssel is látogatható.

 

  • Kisboldogasszony római katolikus templom: A Fő utcában található római katolikus templom 1771 és 1774 között épült barokk stílusban. A templom nyaranta hangversenyek helyszíne, búcsúja szeptember elején van. 2010 júniusában itt szentelték fel Magyarország és Közép-Európa egyetlen francia barokk hangzású orgonáját.

Természetesen a Balaton Sound fesztivált sem érdemes kihagyni, hiszen ez Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja.

Balaton Sound

A rendezvényre 2007 óta minden év júliusában négy egymást követő napon kerül sor Zamárdi városában, közvetlenül a vízparton. Idén július 5-9. között rendezik meg, fellép többek között Tiësto, Robin Schulz, Timmy Trumpet, Marshmello, Netsky, Afrojack és még további kiemelkedően híres előadók, az elektronikus zene rajongóinak nem kis örömére.

Megéri tehát ellátogatni a Balaton szívébe és belevetni magunkat a város adta megannyi lehetőségbe!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>